The Stockholm Saxophone Quartet

У Концертној дворани Банског двора 2. децембра (петак) 2022. године у 20.00 часова одржаће се концерт  ШТОКХОЛМСКОГ КВАРТЕТА САКСОФОНА којег чине  Матијас Карлсен Бјорнстад  – сопрано саксофон,  Јорген Петерсон– алт саксофон, Тео Хилборд – тенор саксофон, Лин Персон – баритон саксофон.

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора , сваким радним даном осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

ШТОКХОЛМСКИ КВАРТЕТ САКСОФОНА основан је 1969. године. Састав је специјализован за камерну музику намијењену саксофону, коју компонују шведски композитори, али и композитори из иностранства. Специјализовани су и у напредну електроакустичну музику. За чланове квартета написано је више од 700 дјела.

Једна од подразумијеваних ставки код рада овог квартета је блиска сарадња са домаћим и страним композиторима, али и са младим надама, највише са  Краљевског музичког колеџа у Стокхолму. Чланови квартета одржавају семинаре, учествују на концертима и сарађују са умјетницима који стварају ван њиховог жанра.

Овакав приступ раду, којим су брзо развијали свој стил и вјештине, смјестио их је међу најистакнутије умјетнике у свом пољу. Чланови квартета вођени су снажном жељом да континуирано тестирају границе музике и иду ван оквира и ограничења онога што је могуће у умјетности. Често наступају на међународним фестивалима, у оперским кућама и концертним дворанама.

Студији које имају у Броми и вјежбаонице пружају прилике за студијско снимање материјала. Али једнако је важна и кућа квартета у Стокхолму, која служи као мјесто сусрета композитора, музичара, кореографа и писаца. То је мјесто одржавања семинара, образовних активности, као и различитих конференција, вечери посвећених дијалошким расправама о музици и концертима мањег обима. Све што квартет ствара у Броми требало би да буде покретач нових умјетничких подухвата, како у Шведској, тако и на међународном нивоу.

Чланови квартета су путници који су наступали широм Европе, и то у балтичким државама, затим у Француској, Грчкој, Шпанији, Русији, Румунији, Мађарској, Украјини и Албанији, али и у САД, Јапану, Израелу, Египту, Кини, Монголији, Турској, Боливији и Ирану. Своја путовања користе да свијету представе шведску музику, а при повратку у домовину увијек се враћају с новим музичким искуствима, које дијеле са публиком у Шведској.

Заслужни су за оснивање фестивала „Svensk Musikvår“, који од 2016. године постоји у Стокхолму и представља смотру посвећену представљању и промоцији савремене музике. Од тада до данас фестивал је постао јединствен годишњи догађај који слави савремену музику, и подржан је од стране најзначајнијих институција културе у Шведској.

Share