Промоција књиге „ДирижаБЛ – пут у неиспричану прошлост Бањалуке“ ауторке Надежде Лазаревић Ковачевић

У Концертној дворани Банског двора 30. новембра (сриједа) 2022. године у 19.00 часова одржаће се промоција књиге ДИРИЖАБЛ – пут у неиспричану прошлост Бањалуке ауторке Надежде Лазаревић Ковачевић. О књизи ће говорити Душко Певуља, Љиљана Мачкић, Зоран Пејашиновић и ауторка.

О књизи…

            „ДирижаБЛ“ је збирка још неиспричаних и недопричаних прича, која нас враћа у период Краљевине Југославије, када је Бањалука постала центар Врбаске бановине и добила архитектонска и културна обиљежја средњоевропског града, којима се и данас дичи. Открива нам дешавања 30-тих година прошлога вијека, која су обиљежила то вријеме, али и атмосферу у граду за вријеме, и непосредно послије Другог свјетског рата, у чијем су епицентру житељи Бањалуке, без обзира на занимање, положај, вјеру или политичко опредјељење.

            „ДирижаБЛ“ је збирка аутентичних, а истовремено универзалних људских судбина које никога не остављају равнодушним, а које су послужиле као сценарио за документарно-анимирани серијал „К`о лепи сан“, чији је аутор и сценариста Надежда Лазаревић-Ковачевић, а реализован је у продукцији Радио-телевизије Републике Српске.

            У  поглављу „О њима“, ауторка нам представља саговорнике, потомке бањалучких породица које су на одређени начин обиљежиле период између два свјетска рата, а чија сјећања представљају најдрагоцијенији дио приповијести ове збирке и поменутог серијала.

            У трећем поглављу, „Рекли су…“, презентовани су прикази и коментари на документарно-анимирани серијал „К`о лепи сан“.

            Збирка „ДирижаБЛ“ богато је илустрована аутентичним фотографијама.

О ауторки…

            Надежда Лазаревић-Ковачевић, рођена је, школовала се, живи и ради у Бањалуци. Унука је четвртог по реду бана Врбаске бановине, др Тодора Лазаревића.

            Тридесет година је запослена на Радио-телевизији Републике Српске, гдје сада обавља послове уреднице Редакције специјалних програма.

Share