Концерт ТЕАТАР ЗА ФЛАУТУ  –  МАРИЈЕ ПИЛИПОВИЋ (флаута)

У Концертној дворани Банског двора 5. децембра (понедјељак) 2022. године одржаће се концерт ТЕАТАР ЗА ФЛАУТУ  –  МАРИЈЕ ПИЛИПОВИЋ (флаута). Гост концерта ће бити  ДЕЈАН ЈАНКОВИЋ (клавир).

Музичко извођење употпуниће и плесна кореографија Ане Тешић и Милице Јаковљевић.

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора, сваким радним даном, осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

„Театар за флауту“ представља докторски пројекат у циљу промоцијe  савременог музичког стваралаштва, гдје је посебан акцент стављен на композиције писане за соло флауту које, поред проширених техника, захтјевају од извођача сценски ангажман као додатни перформативни захтјев   – прописано кретање на сцени, кореографија, костимографија и др. Композиције су изабране тако да прикажу што разноликије захтјеве пред којима се налазе извођачи – флаутисти изводећи музику 20.и 21.вијека.

МАРИЈА ПИЛИПОВИЋ, основне и магистарске студије завршила је у Бањој Луци, у класи проф. Лауре Леваи-Аксин. Усавршавала се код бројних реномираних флаутиста: Е.Фурер, Р.Еткин, Д.Флури, К.Ачева и др.

Одржала бројнe солистичкe концерте широм БиХ, Србије, Хрватске, Италије, Словеније. Као члан различитих камерних ансамбала (Бањалучки барокни ансамбл, Бањалучки трио, Ансамбл Флутете) остварила је бројне наступе као што је фестивал ФИМУ у Француској, Русији, Србији (Фестивал камерне музике „Convivioum“ Крагујевац, „Мокрањчеви дани“, „Мокрањчеви следбеници“ Неготин,  „Мермер и звуци“ Аранђеловац, „Фестивал савремене музике“ Нови Сад)  и БиХ  ( „Сарајевска зима“ Сарајево, „Дани Владе С. Милошевића“ Бања Лука) и бројним другима.  2019. године снимила је самостални ЦД са композицијама које су премијерно компоноване и изведене поводом учешће у пројекту Форума славенских култура.

Од 2014.године запослена је на  Академији умјетности у Бањој Луци – Катедра за камерну музику, у звању виши асистент.

Тренутно је студент треће године докторских студија – одсјек флаута на Универзитету у Новом Саду,те овај концерт представља њен завршни докторско  – умјетнички пројекат под назовом „Театар за флауту“  – перформативни захтјеви за флаутисте у литератури за флауту 20. и 21. вијека.

Share