Слободан Тркуља – хуманитарни концерт у Банском двору

У Концертној дворани Банског двора 28. априла 2014. године (понедјељак) у 20,00 часова одржаће се хуманитарни концерт за обнову манастира Клисина.
Цијена улазнице 50,00 КМ.

***

Познати србијански музичар Слободан Тркуља одржаће концерт у Концертној дворани Културног центра Бански двор у Бањалуци у оквиру хуманитарне акције за обнову манастира Клисина.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1htL0OmfxqM[/youtube]
Слободан Тркуља (рођен 29. маја 1977. у Оџацима) је српски музичар, мулти-инструменталиста, композитор и певач грленог и византијског стила. Тркуља са својим саставом „Балканополис“ изводи музику инспирисану традицијом Србије и Балкана на нов и модеран начин. Њихов звук на Западу третирају као нови правац у музици звани „Модерна традиција Балкана“. За последњих десет година,
под утицајем звука „Балканополиса“, настали су многи музички састави који иду њиховим стопама.
Живео је у Холандији, од 2008. године у Србији.
Слободан није похађао музичку школу и инструменте је сам учио, прво кларинет, затим народне инструменте. У професионалном фолклорном ансамблу „Коло“ из Београда почео је да свира са 14, а када му је било 15 година, проглашен је за најбољег инструменталисту на фестивалу музичких друштава Војводине. Године 1998. је, као један од првих носилаца покрета модерне традиције у Србији радио шоу програм на 3К, свирајући кавал, фрулу и гајде (носио је плетенице и кику).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-dNVFulcGD0[/youtube]

Гостује у Шведској као уметнички лидер у „Међународном етно кампу“ и представља балканске земље на „Миксу светске музике“ у Стокхолму. Године 1997. креће са свирањем модерне традиције по новосадским клубовима и оснива свој састав „Балканополис“, са којим одржава концерте и објављује независно компакт-диск издање „Лет изнад Балкана“.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HnGO_JxTd38[/youtube]

Слободан Тркуља је завршио Карловачку гимназију. Године 1998. одлази у Амстердам, где уписује Амстердамски џез конзерваторијум, одсек за саксофон, инструмент који је тада свирао тек непуних годину и по дана. Године 1999. непосредно пред бомбардовање се враћа у Србију и прекида школовање до завршетка Нато агресије. Наставља са студијама од фебруара 2000. Године 2004 дипломира, a 2007. магистрира са највишом оценом, CUM LAUDE са свим почастима. За магистарски концерт је награђен.

Од 11. године живота свира кларинет, а од своје 15. године Тркуља је поседовао и свирао: три пара гајди, дипле, двојнице, кавал, фруле, акустичну гитару, од 18-те флауту а 19-те тенор саксофон. Данас уз све ове свира и тамбуру, јерменски дудук, окарину, алт и сопран саксофон, а најугледнији холандски дневни лист НРЦ Ханделсблад га је назвао и „једним од најлепших мушких гласова Балкана“.

Share