Промоција књиге „Огњена Марија Ливањска“ аутора Буде Симоновића

У Вијећници Банског двора 26. априла 2014. године у 18,00 часова (субота) одржаће се промоција књиге „Огњена Марија Ливањска“ аутора Буде Симоновића а у сарадњи са „Удружењем Јадовно 1941“.

slika

 

 

Биографски подаци о аутору:

Рођен у селу Осреци – Манастир Морача, 15. октобра 1945. године. Завршио Филолошки факултет у Београду, групу за српскохрватски језик и југословенску књижевност. Три године потом радио као професор у гимназији „Слободан Принцип – Сељо у Сокоцу на Романији, а онда се посветио новинарству (почео у сарајевском „Ослобођењу“, затим у ТАЊУГ-у, „Политици Експрес“, „Илустрованој Политици“, „Политици“ и сада у Франкфуртским „Вестима“).

До сада објављене књиге:

– „МИЈАТ И МОЈСИЈЕ“ (1988).

– „ДО СМРТИ И НАТРАГ“ (1988),

– „ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА“ (три издања од 1991. до 1997),

– „НЕДОХОДУ У ПОХОДЕ“ (1994),

– „ЗЕКО МАЛИ“ (три издања од 1997. до 2001),

– „ЖИВОТ НА СЕДАМ ЖИЦА“ (1998),

– „НИКАД КРАЈА ТАМНИЦАМА“ (2002),

– „ЗАДУЖБИНА ПАТРИЈАРХА И ВЕЗИРА“ (2006),

– „РИЈЕЧ СКУПЉА ОД ЖИВОТА“ (2006).

Приредио и зборник „125 ГОДИНА НОВИНАРСТВА И 50 ГОДИНА УДРУЖЕЊА НОВИНАРА ЦРНЕ ГОРЕ“ (1996. године).

Књига је посвећена усташким покољима над Србима у Ливну и околини, односно у селима на рубу Ливањског поља, почињеним у прољеће и љето 1941. године, а поновљеним и у најновијим ратним сукобима на том подручју, посебно током 1992. и 1993. године. То је прича о 1587 жртава, претежно дјеце и нејачи, мучених и на најзверскији начин побијених на губилиштима у околини Ливна. О томе говоре преживјели са тих губилишта, посебно преживјели из неколико јама, чије је казивање својевремено инспирисало и Ивана Горана Ковачића да напише своју гласовиту поему „Јама“. О томе говоре не само Срби, жртве усташког геноцида, него и бројни иновјерци – Хрвати и Муслимани, часни и честити људи који у тим љутим временима, како 1941. тако и деведесетих година прошлог вијека, нису гледали ко се како крсти и шта је коме на глави. Књига је стога страшно свједочанство о злу, оптужба за сва времена, али и трајни документ о величајним примјерима добротворства и жртвовања човјека за човјека. Издавач књиге „Огњена Марија Ливањска“ (четврто допуњено и проширено издање) је компанија „Nidda Verlag GmbH“, односно „Вести“, најтиражнија дневна новина у дијаспори.

slika-1

 

Share