Фестивал „Вече уз тамбуру“

У Концертној дворани Банског двора 25. и 26. априла 2014. године (петак и субота) у 20,00 часова одржаће се Фестивал „Вече уз тамбуру“ а у сарадњи са Градским тамбурашким оркестром.

***

Током викенда који је пред нама Бањалука ће још једном постати мјесто окупљања најбољих тамбурашких оркестара из региона, који долазе на XIII међунардни фестивал „Вече уз тамбуру“.  Фестивал организује Градски тамбурашки оркестар Бањалука поводом Дана Града, као једну од централних културних манифестација. Током двије фестивалске вечери, које се одржавају у Банском двору-Културном центру, у петак, 25. и суботу, 26. априла са почетком у 20  часова, бањалучкој публици ће се представити укупно шест тамбурашких оркестара.  Прве фестивалске вечери на позорницу Банског двора ће, поред домаћина, Градског тамбурашког оркестра, изаћи још четири оркестра.

Женски тамбурашки оркстар „Ла Банда“ долази из Новог Сада, незваничне пријестонице тамбуре. Овај оркестар чине осам девојака, које имају заједничку жељу да звук тамбурашких инструмената разноврсним репертоаром представе широј публици. Свирајући дужи низ година у разним оркестрима дошле су на идеју да оснују свој, у потпуности женски оркестар, који је за кратко време стекао велику популарност у Новом Саду.

Тамбурашки састав „Посегана“ долази из Пожеге, а настао је као пројект скупине заљубљеника у тамбуру и тамбурашку музику. Иза њих стоје бројни фестивалски наступи, међу којима су Глазбени фестивал Славоније у Пожеги, интернационални фестивали Старчевачка тамбурица у Србији, те Бјелопољски фестивал и Фестивалу тамбурашке музике у Пљевљима у Црној Гори, гдје по правилу освајају прва мјеста жирија и публике.  Турнејом по Народној Републици Кини су имали прилику тамбуру приказали публици у неколико градова, међу којима су били Шангај, Шамен, Ђоко и Ханђо. У 2013. години издају сингл „Доживотно твој“, који врло брзо прикупља симпатије публике, придоносећи популарности ових младих тамбураша. Други њихов сингл, „Љубав то смо ми“ такође је пјесма врло радо слушана на хрватским радио станицама.

Тамбурашки оркестар Културног центра Бегеч у Војводини, основан је 1977. године на иницијативу легендарног тамбураша, чика Перице Мирковића, под чијом управом је функционисао у првој деценији свог постојања. Током вишедеценијског постојања оркестар остварује веома запажене резултате на бројним домаћим и међународним фестивалима. Посебно мјесто у витринама оркестра заузима „Златни бегеш“, освојен у Новом Саду 1981. године на тада најпрестижнијем тамбурашком фестивалу бивше Југославије и специјална награда жирија за очување и његовање тамбурашке традиције на „Тамбурица фесту 2012“, који се одржава на Петроварадинској тврђави у Новом Саду.

Тамбурашки састав „Плетер“ из Осијека већ неколико година ниже успјехе на хрватској музичкој сцени.  На фестивалу „Златне жице Славоније 2012“ су се појавили са пјесмом „Ја сам теби најбољи“, која је и службено проглашена хитом године. На фестивалу Шокачке писме у Жупањи 2013. године, појављују се са новим синглом „Живот вјечно не траје“, а на фестивалу Подравине и Подравља – „Питомача 2013“ „Плетерси“ промовишу свој нови сингл, под називом „Дравски човјек“.  У мају исте године се појављују са новим љетних хитом, под називом „Можда волим те“, за који је снимљен и спот на локацијана града Осијека. Услиједило је снимање нове пјесме „Ја ћу те увијек вољети“, којом се „Плетер“ представито на прошлогодишњем Пожешком фестивалу, а почетком 2014. године за исти сингл изашао је и дует са клапом „Камби“.

Друге фестивалске вечери, у суботу, 26. априла, на позорницу Банског двора излази својеврсна тамбурашка репрезентација Европе – Европски омладински тамбурашки оркестар.  Овај оркестар чине млади тамбураши из седам европских земаља – Чешке, Аустрије, Словеније, Хрватске, БиХ, Србије и Црне Горе.  Оркестром диригују еминентна имена из свијета тамбуре, Фрањо Славко Баторек из Осијека, Томислав Галић из Пожеге, Стипан Јарамазовић из Суботице, Будимир Стојановић из Београда и Јован Травица из Новог Сада.  Пред бањалучку публику Европски омладински оркестар долази са новим репертоаром, који чине дјела класичне, филмске, популарне, народне и староградске музике. Уз ЕОТО ће као солисти наступити Александра Радовић, Мариа Ставропоулос, Миа Димшић и Дејан Петковић.

Фестивал „Вече уз тамбуру“ се одржава под покровитељством Града Бањалука и Министарства просвјете и културе РС.  Улаз на обе фестивалске вечери је бесплатан

Share