Промоција књига „Вечни Колашин“ и „Антологија чуда“ аутора Драгише Бојовића

У Вијећници Банског двора 25. априла 2014. године (петак) у 19,00 часова одржаће се промоција књига „Вечни Колашин“ и „Антологија чуда“ аутора Драгише Бојовића.
Учествују: Мира Лолић- Мочевић, Драган Грујић и аутор а у сарадњи са Хуманитарним удружењем „Свети ђакон Авакум“ Бања Лука.

***

bojovicДрагиша Бојовић (1964, Бање, Стари Колашин) је професор Филозофског факултета у Нишу и Косовској Митровици. Предаје Стару српску књижевност, Поетику старе српске књижевности, Рецепцију библијске и светоотачке књижевности, Љубав у старој српској књижевности и Историју културе Срба.

Оснивач је и управник Центра за црквене студије у Нишу. Уредник је међународног научног часописа Црквене студије ,Члан је Међународног удружења за светоотачке студије и Института за национална и верска питања у Солуну.

Објавио је 15 књига и око 100 научних радова из различитих области: рецепција светоотачке књижевности код Срба, однос библијске и српске црквене књижевности, историја Цркве , однос историје уметности и српске црквене књижевности итд.
Учествовао је на преко 50 научних скупова међународног и национ алног карактера. Добитник је више награда за књижевно и научно стваралаштво.

С.Ђукић:: Драгиша Бојовић-„Вечни Колашин“

„Од првог текста, који је још као студент објавио у приштинским „Стремљењима“, др Бојовића је носио мотив да остане забиљежено и освијетљено што више догађаја и личности из славне колашинске прошлости и његове културне историје. Ове године, из продукције Издавачког предузећа „Просвета“ а.д. Београд у реструктурирању, изашла је књига др Драгише Бојовића „Вечни Колашин“. Књига представља плод ауторовог вишегодишњег интересовања за прошлост и културу завичаја, али садржи неколико текстова који осликавају његов политички ангажман у последњим годинама свеопште борбе за очување Колашина у саставу матичне државе Србије.
Иако је ријеч о жанровски хетерогеној књизи, она је, на другој страни, идејно компактна и чврсто заснована на афирмацији непролазних  вриједности једне значајне српске области као што је Стари (Ибарск и) Колашин. „Она, више него друге моје књиге , одражава разноврсност мојих интелектуалних стремљења, одводећи ме од матичне научне области (српска средњовјековна књижевност) ка различитим пољима историје, културе, умјетности и националне политике,“ каже др Драгиша Бојовић.

„То је Колашин од мене тражио и ја сам му се несебично предавао,  чинећи повремено и многе практичне потезе у његовом представља њу јавности. Тај нечујни зов завичаја, скривен у срцу, представљао је својеврстан стваралачки императив, због којег сам често запостављао  и професионални ангажман“, наводи Бојовић, сматрајући да  завичај нема времена да чека.
Имајући узоре у славним прецима др Драгиша Бојовић трудио се да својом рјечју и њих афирмише и врати их завичају и народу одакле су, најчешће из идеолошких разлога, били протјерани. „Посебну пажњу посветио сам историји Цркве на овим просторима, историји школства, књижевности, генеалогији, умјетности, као и другим обла стима“, каже др Бојовић.
„На то сам подстицао и друге и, према могућностима , помагао да и њихова дела угледају светлост дана,“ напомиње Бојовић.
Књига „Вечни Колашин“ на сажет и лако схватљив начин подсјећа на значај Колашина кроз историјке периоде када су га његови Кола шинци непоколебљиво бранили. Поједини дијелови убједљиво потврђују да се историја понавља. Неки други дијелови књиге, са друге стране, дају снажан печат актуелном „тренутку“ који траје и траје….“

 

 

Share