Промоција збирке поезије СЈЕНОХОД ауторке ДАНИЈЕЛЕ РЕГОЈЕВИЋ

У Вијећници Банског двора 14. јуна (уторак) 2022. године  у 19.00 часова одржаће се промоција збирке поезије СЈЕНОХОД ауторке ДАНИЈЕЛЕ РЕГОЈЕВИЋ.

Учествују: Александра Мариловић, Алекса Јанковић и ауторка.

Данијела Регојевић, рођена 6. фебруара 1998. године у Бањој Луци, гдје је завршила енглески језик на Филолошком факултету при Универзитету у Бањој Луци. Поезијом се бави извјестан временски период, повремено је објављивала своје стихове у књижевним магазинима и по књижевним сајтовима, те и била ангажована на поетским вечерима при организацији Универзитета у Бањој Луци. Живи и ради у Бањој Луци.

„Пјеснички првенац „Сјеноход” је објављен у марту 2022. у Бранковом колу у Новом Саду.

Ријечима уредника и једног од звучнијих имена модерне српске књижевности:

Назив књиге, Сјеноход, отвара бројне асоцијације, пре свега на сјену као сензацију супротну светлости, то јест – аспект јина супротстављен јангу. Сјеноход је и сама поезија, дисциплина која походи и обиграва сва места овога света. У тако постављеној опцији, неопходно је преиспитивање и поезије саме, метајезика песме, али и језика као материјала за стварање песништва. Дабоме, тиме се приказује и судбина и позиција песника у свету, у оскудним временима.

Данијела Регојевић не оставља ни трачак сумње у вечну мисију поезије као говора богова. Њена поезија радује песнике са искуством, показује да се зденац надахнућа непрестано обнавља и подмлађује. Она слави сваки дан у којем освиће: „Јутрос сам устала/ Са мјесечевом сјеном на уснама,/ И са шољицом кафе/ Намигнула  небесима/ Знајући да сам се/ Заиста пробудила.“

Песнички првенац, Сјеноход, својом зрелошћу надишао је самога себе, уверио нас да песници немају године, да таленат постоји као изворишна тачка самим рођењем. Овде, дабоме, сусрећемо и изражену свест о сопственом дару што је привилегија прве врсте у добу разбаштињења културе.“

(Ненад Грујичић, поговор збирке „Сјеноход“)

Share