Концерт етно музике НЕДА НИКОЛИЋ ТРИО

У Концертној дворани Банског двора 18.јуна (субота) 2022. године у  20.00 часова одржаће се концерт етно музике НЕДА НИКОЛИЋ ТРИО (Неда Николић – фрула, Немања Николић, клавир и Александар Петровић, контрабас)

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети од четвртка 9. јуна на билетарници Банског двора сваким даном осим викендом у периоду од 12.00 до 17.00 часова.

ТРИО НЕДЕ НИКОЛИЋ представља различите музичке стилове, свирајући аранжмане изворних мелодија, етно-џеза, севдаха, и мелодије друге традиције нама не толико познате, али ипак блиске. Као студент Ирске светске академије музике и плеса, Неда шири звук српске традиционалне музике и комбинује нашу музику са ирском традиционалном музиком. Истраживање нових могућности фрулашке праксе наставља се и на овом концерту. Спој фруле, клавира и контрабаса доноси нови звук и приказ традиције Балкана са примесама других мелодијских праваца. Неда имплементира звук фруле у различите жанрове, али задржава своје корене и традицију стварајући на основи српске и балканске традиционалне музике. На овај начин гради своје име и ствара нови правац у фрулашкој пракси. Заједно са својим врсним колегама, Немањом Николићем за клавиром и Александром Петровићем на контрабасу, приказаће фрулу у новом свјетлу.

НЕДА НИКОЛИЋ дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду, смјер Етномузикологија.Мастер студије тренутно завршава у Ирској, на Ирској свјетској академији музике и плеса гдје ће наставити и докторске студије ове године, истраживајући интеркултуралну праксу свирања на фрули. Ширећи звук фруле и српске и балканске традиције, Неда и предаје на ирској академији, учећи Ирске студенте балканским мелодијама.

У протеклој деценији учествовала је на бројним манифестацијама и фестивалима како у Србији, тако и широм свијета, а добитник је и бројних награда на републичким и међународним такмичењима. Гостовала је на многим домаћим и страним телевизијама и радијима, свиралана највећим домаћим сценама и одржавала концерте у Швајцарској, САД-у и Русији. Чест је учесник у радионицама и фестивалима под покровитељством Министарства Републике Србије.

Снимила је два ЦД-а. Први 2011. године са репертоаром народних нумера, а други ЦД  је снимила 2016. године са својим другом, композитором и пијанистом Вељком Ненадићем, под називом „Игра за фрулу и клавир“, са разноврснијим репертоаром у областима етно, џез и класичне музике.

Остварила је многе сарадње са великим именима српске музичке сцене, а недавно је обиљежен и први јубилеј 10 година постојања на сцени. Концерт је одржан на сцени Коларчеве задужбине у Београду, а гости су били Слободан Тркуља, Александар Софронијевић и многи други.

Стални је члан жирија на републичком такмичењу фрулаша у Србији и тренутно важи за најбољег младог фрулаша Србије, а поред фруле свира и неколико других дувачких инструмената.

НЕМАЊА НИКОЛИЋ рођен је 1985. године. Основне, мастер и специјалистичке академске студије завршио је у класи професора Александра Шандорова на Факултету музичке уметности у Београду, на клавирском одсеку. Освајао је награде на разним републичким и међународним такмичењима као солиста, а и као члан више камерних ансамбала. У сарадњи са редовним професором Факултета музичке уметности у Београду, Александром Шандоровим, као клавирски дуо је 2019/2020. године креирао аранжман за два клавира под називом „Четири маљчика“. Градећи мостове ка највећим хитовима Владе Дивљана које вешто укрштају са музиком Сергеја Прокофјева, заједничком омиљеном композитору, у аранжману урађеном за два клавира, овај клавирски дуо прави јединствену звучну палету. Сарађивао је са познатим именима свјетске музичке сцене, био члан бројних мастеркласова и својим умијећем допринио српској филмографији.

АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ рођен је у Београду 1984. године, гдје је стекао ниже и средње музичко образовање, да би касније наставио студије из области економских наука. Поред контрабаса који му је примарни инструмент, свира још неколико других жичаних инструмената, као и удараљке. Током своје каријере сарађивао је са великим бројем састава различитих музичких жанрова као и државним ансамблима и оркестрима Радио Телевизије Србије, Народног позоришта, Позоришта на Теразијама, Националним ансамблом „Венац“ и ансамблом Министарства одбране „Станислав Бинички“. Као студијски музичар учествовао је у реализацији бројних музичких издања и трајних снимака. Учествовао је на многобројним професионалним турнејама и музичким фестивалима широм свијета. Данас живи и ради у Београду.

Share