Концерт НЕБОЈША МАКСИМОВИЋ (клавир)

У Концертној дворани Банског двора 13. јуна (понедјељак) 2022. године у 20.00 часова одржаће се концерт пијанисте НЕБОЈШЕ МАКСИМОВИЋА из Београда.

Бесплатне позивнице за концет могу се преузети на билетарници Банског двора од петка 3. јуна, сваким даном осим викендом у периоду од 12.00 до 17.00 часова

НЕБОЈША МАКСИМОВИЋ је рођен 1979. године у Београду. Са две године је почео да свира клавир, а са четири године је примљен у музичку школу „Славенски“ у класу проф. Гордане Јовановић. Средњу музичку школу „Мокрањац“ завршио је у класи проф. Олге Јовановић 1994. године као најбољи ученик у генерацији. Исте године, са петнаест година, примљен је на Факултет музичке уметности у Београду у класу проф. Мирјане Шуице-Бабић. Дипломирао је 1999. године са наградом за најбољи успјех из клавира на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Невене Поповић, а потом и магистрирао 2004. године у истој класи са највишим оцјенама. Магистрирао је и на Академији „Санта Цецилиа“ у Риму код проф. Серђа Пертикаролија 2006. године са највишим оцјенама као стипендиста Владе Републике Италије. Завршио је мајсторске курсеве код еминентних пијаниста и педагога Лазара Бермана, Ђовани Умберто Батела, Серђа Пертикаролијаи Нине Макарове. Октобра 2009. године, докторирао је на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Невене Поповић одбранивши први умјетнички докторат на тој институцији.

Током школовања освојио је многобројне значајне награде у земљи и иностранству, међу којима се издвајају прве награде на такмичењима у Београду и у Нишу, две треће награде на међународном такмичењу у Риму (1995. и 1998.), специјална прва награда са максималним бројем бодова на међународном такмичењу „Петар Коњовић“ у Београду 1997. године трећа награда на међународном такмичењу у Атини 1999. године, прва награда на међународном такмичењу ЕПТА 2001 године у Београду, награда за најбољи концерт сезоне у Галерији САНУ у Београду 2002. године године као и велики број других награда и признања у земљи и иностранству.

Јавно наступа од своје четврте године на концертима, као и на радију и телевизији за које је начинио више трајних снимака. Одржао је више стотина солистичких реситала и наступао као солиста са оркестрима у свим значајним салама у Србији, Црној Гори, Републици Српској, Италији и Грчкој (укључујући и целовечерње концерте у великој сали Коларчеве задужбине, Синагоги у Новом Саду, Банском двору – Културном центру у Бањалуци, великој сали „Parco della musica“ у Риму и другим) као и на фестивалима као што су „Бемус“, „А темпо“, „Димитрион“ у Солуну, „Опера Барга“ и „William Walton“ у Италији и многим другим. Његов снимак са солистичког концерта у великој сали Коларчеве задужбине је постао Хит године на „Топ листи класичне музике Радио Београда 2“ за 2012. годину и Хит недеље у 2014. години са рекордним бројем гласова у тој емисији. Наступио је на гала прослави 150. годишњице Београдског Универзитета 2013. године. Године 2015. његова извођења су објављена на цд издању часописа „Музика класика“ а 2016. године издаје цд „Клавирски виртуозитет“  за ПГП-РТС са делима Баха, Шопена, Листа, Скрјабина, Рахмањинова и Хоровица.

Био је ангажован као демонстратор на Факултету музичке уметности од 2002. до 2006. године, од 2006. до 2008. године радио је као професор клавира у музичкој школи „Мокрањац“ у Београду, од 2008. до 2009. године је био доцент на Филолошко уметничком факултету у Крагујевцу, од 2009. до 2012. године је био наставник, од 2012. до 2019. доцент,а сада је ванредни професор на Факултету музичке уметности у Београду.

Share