Промоција збирке НЕСАН ауторке ЖЕЉКЕ АВРИЋ

У Вијећници Банског двора 10. децембра (петак) 2021. године одржаће сепромоција збирке НЕСАН ауторке ЖЕЉКЕ АВРИЋ. О књизи ће разговаратирецензент Ранко Рисојевић и ауторка, док ће стихове говорити глумице Народног позоришта Републике Српске, Раденка Шева и Љиљана Чекић.Модератор промоције биће Јованка Божовић Миловановић 

Број мјеста у публици је ограничен, а обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

Збирка пјесама која је у рукопису, 2020. године, награђена признањем „Гордана Тодоровић“, једногласном одлукомжирија у саставу: проф. др Горан Максимовић  (председник), Радослав  Вучковић и Милица Миленковић (чланови).

Књигу је, у едицији „Бдење“, објавио Центар за културу, туризам и спорт Општине Сврљиг, који је и  организатор књижевног конкурса „Гордана Тодоровић“.

У збирци се налазе 52 пјесме распоређене у четири циклуса: Бдења, Заспанка, Сновиђења, Буђења и Раздан. Уоквирена је пролошком пјесмом Бесани и епилошком песмом Сневни. Песма Кад жена бди, награђена је првом наградом на књижевном конкурсу љубавне поезије у Ивањици, 2020. године. Један број пјесама објављен је претходно у књижевним часописима Нова стварност, Бокатин Дијак, Савременик, Бдење, Српска лира, Мајдан, Жрнов, Хипербореја. Oва се збирка бави не детаљима, него темељним догађајима у животу и темељним осјећањима и искуствима.

У рецензији књижевника Ранка Рисојевића наводи се да је Жељка Аврић створила свој пјеснички свијет и сада га само оплемењује и дорађује, испуњава смислом, довршава сврхом живота, како талентовани умјетници обично чине у својим дјелима, без обзира које врсте, кога жанра.  Пјесничка збирка НЕСАН Жељке Аврић потврђује њену пјесничку стасалост. Одавно нисам прочитао овако кохерентан пјеснички рукопис, дорађен и цјеловит.

Милица Миленковић, књижевница и књижевна критичарка пише у поговору да се овом књигом Жељка Аврић нашла на висини дела Гордане Тодоровић као савремена песникиња која пише о темама важним како за модерне читаоце, тако и за оне којима је национални кодекс у поезији важан. Ауторка је савршено уклопила рефлексивну, љубавну и родољубиву поезију у херметичну целину НЕСНА. Самосвојан и оригиналан глас песникиње између традиције и модерног у животу и литератури, представља њен посебан рукавац којим тече кроз нашу књижевност.

БИОГРАФИЈА

ЖЕЉКА АВРИЋ је рођена 1964. године у Бањој Луци, гдје је завршила Гимназију. Дипломирала на Филозофском факултету у Новом Саду. Живи и ради у Сремској Митровици.

Пише поезију, књижевне приказе и есеје. Прилоге објављује у часописима за књижевност, културу и умјетност. Пјесме су јој превођене на руски, бугарски и мађарски језик. Члан је Удружења књижевника Србије и Удружења књижевника Републике Српске.

            Објављене збирке пјесама: Портрет, Звездарница, Маргиналије, Временик, Јесам, Жеђам, Сонетне бројанице (са књижевником Ранком Павловићем), Песма јој је друго име (изабране љубавне песме),  Несан.

            Одржала је низ самосталних књижевних вечери и учествовала у великом броју књижевних програма,  фестивала и сусрета.

            Добитница је више књижевних награда и друштвених признања, на примјер:

– Прва награда за необјављени поетски рукопис „Сушти“ на Петим дринским књижевним сусретима у Зворнику, 2021.

– Награда „Гордана Тодоровић“ за необјављени поетски рукопис „Несан“ 2020.

– Шест првих и четири друге награде за поезију на књижевним конкурсима у Лозници, Андрићграду, Алексинцу, Сребреници, Ивањици, Бешеновским приношењима, Горњем Милановцу, Раковици, Иригу и Сремским Карловцима.

– „Дучићева лира“ за поезију на књиж. конкурсу “Српске голготе 20. века“, Добој, 2012.

-Новембарска награда Града Сремска Митровица у области културе и књижевног стваралаштва 2021.

– Златна значка Културно-просветне заједнице Србије 2020.

– Плакета Општине Лакташи за заслуге у култури 2019.

Share