Промоција књиге УЖАРЕНА ЛАВАНДА ауторке ВАЛЕНТИНЕ МИЛАЧИЋ

У Вијећници Банског двора 8.децембра (сриједа)2021. године   у 19.00 часова одржаће се промоција књиге УЖАРЕНА ЛАВАНДА ауторке ВАЛЕНТИНЕ МИЛАЧИЋ.

О књизи ће говорити Мирко Вуковић и ауторка, а музички гости ове књижевне вечери ће бити Исак Радусин и Стефан Лoпандић.

Број мјеста у публици је ограничен, а обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

Валентина Милачић је рођена 22. марта 1966. године. Објавила је збирке поезије „Име тишине“, „Вице“, „Близанкиња грома“ и „Ками до камена“. Објавила је стручну књигу „Компетенције васпитача у игроликом процесу сажимања теорије и праксе“. Била је активан учесник на међународним научностручним конференцијама. Добитница је награде Стражилово и номинована је за награду Бранко Марчета. Члан је Друштва књижевника Сунчани брег из Београда, Института за дечју књижевност из Београда и Удружења књижевника Републике Српске. Њене пјесме су заступљене у бројним књижевним часописима, зборницима, антологијама  те интернет порталима и онлајн часописима. Пјесме су превођене на македонски, енглески и мађарски језик. Живи у Бањалуци.

…Превладање искушења гордости и сујете јесте „одустајање од крких ријечи“. Превазилажење искушења гордости и сујете, то би било оно занемаривање (апстраховање) себе, својих руку, лука и стријеле коју оне држе и усредсређивање на циљ. То је брисање из свијести овога са ове стране и чврста загледаност – прикивање погледа у оно са стране (у  онострано). Савладавање опсцена, авансцена, превладање физичког и видљивог – материјалног (дакле, оно Милачићкино замијенити, глувити, обневидјети) и досезање мизансцена. Препуштање једној метафизичкој слутњи. Поезија која претендује да буде озбиљном, неизоставно мора садржавати тај фундамент метафизичке слутње. Но, то истовремено искључује присуство илити постојање интенције, односно – не трпи диктум свјесне намјере да то буде. Она органски, као спопствени генетички материјал, посједује тај ДНК. Метафизичка слутња је, напросто, уписана у њен макромолекуларни низ…. Мирко Вуковић

Share