Изложба РЕЦИКЛИРАЊЕ СВЕПРИСУТНОСТИ II ауторке ВЕСНЕ АНТЕШЕВИЋ

У Салону бана Светислава – Тисе Милосављевића Банског двора 15. децембра (сриједа) 2021. године у 19.00 часова биће отворена изложба РЕЦИКЛИРАЊЕ СВЕПРИСУТНОСТИ II,ауторке ВЕСНЕ АНТЕШЕВИЋ добитнице награде ПЛАКЕТА БАНСКОГ ДВОРА за 2020/2021. годину. Ријеч је о награди која је успостављена у циљу промовисања и афирмације младих и талентованих умјетника Бањалуке и Републике Српске, а која се већ четврту  годину за редом додјељује најбољим студентима завршних година Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Због тренутне епидемиолошке ситуације број мјеста у публици је ограничен. Обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

Ријеч ауторке:

Циклус слика настао на четвтрој години студија представља серију радова која се надовезује на слике са треће године. Кесе које су биле јасно приказане и препознатљиве оку посматрача сада постају готово апстрактне и на први поглед непрепознатљиве, јер на сликама приказујем само дијелове површина кеса. Дио овако потсаје засебна цјелина, простор. Кроз овакав приступ покушавам да дубље истражим проблем саме технике, односно пронађем најбољи начин како приказати материјализацију кесе, а да тиме она задржи своју прозирност, тананост, своју ломљивост. Са друге стране желим да се осјети снага трајања и свеприсутности. Кроз сликарски стваралачки процес ја их рециклирам. На овај начин  покушавам да скренем пажњу на важност тог чина који је неопходан ради смањења пластичног отпада који ће на крају завршити у природи и чије ће разлагање трајати годинама. Намјера ми је да упутим на важност очувања животне средине и живих бића.

Приближавање кесе као мотива који осликавам представља залажење у срж одређеног проблема и покушавање проналажења рјешења. Осликавајући на платну мотиве кесе, пратећи њене покрете константно истражујем, али тражим и себе. Кроз овај процес осликавам и спознајем своја унутрашња стања и осјећања која се непрестано преплићу, као и кеса када је пустимо на вјетар.

Облици који се појављују на слици дјелују као да долазе из непознатог, из дубине, долазе из мрака и опсједају простор својим провлачењем кроз њега и кретању ка свјетлу. Простор се њима испуњава. Неке су га надвладале у потпуности, док су неке у сукобу са простором. Те различите форме се константно крећу, преплићу се, долази до њиховог сударања и гужвања. Оне теже да постану слободне и да надвладају свој простор, али и једна другу. Оне пролазе кроз вријеме, али и вријеме њих не заобилази, јер их уништава. Трају, присутне су у сваком моменту, а тако својом свеприсутношћу одражавају своје постојање. Кроз то трајање осјећа се проток времена који их уништава и кида, па иако непримјетан, утицај времена је видљив. Кроз вријеме оне се троше, блиједе и на крају нестају.

Биографија:

Весна Антешевић рођена је 17. маја 1997. године у Бањој Луци, гдје завршава средњу Технолошку школу, смјер ликовни техничар. Године 2017. уписује Академију умјетности Универзитета у Бањој Луци, одсјек сликарства. Тренутно је на завршној години студија у класи професорице Борјане Мрђа.

Самосталне изложбе:

– Културни Центар УДАС, „Рециклирање свеприсутности“ 2021. године

– Градско позориште Јазавац, „Гужвање“ 2021. године

Колективне изложбе:

– Колективна изложба на Академији Умјетности Универзитета у Бањој Луци 2018. 2019. 2020. и 2021.  године

– „Мултиверзуми” , галерија „Ђура Јакшић“, 2020. године

– “Ћилими”, Филозофски факултет Универзитета у Бањој Луци,  2020. године

– “Народнивез”, Филозофскифакултет Универзитета у Бањој Луци, 2021. године

– „Културна баштина – гдје прошлост сусреће будућност“, Градска Гелерија Јајце, 2021. године

– Међународна изложба текстила и народне умјетности „Раскршћа“ у Лександу, Шведска, 2021. године

Награде:

– Награда Културног Центра УДАС засликарство, 2020. године

– Награда Академије Умјетности Универзитета у Бањој Луци за мозаик, 2020. године

Share