Промоција књига у издању СТЕРИЈИНОГ ПОЗОРЈА и књига др МИРОСЛАВА РАДОЊИЋА

У Црвеном салону Банског двора 25. фебруара (уторак) 2020. године у 18:00 часова биће одржана промоција књига у издању СТЕРИЈИНОГ ПОЗОРЈА и књига др МИРОСЛАВА РАДОЊИЋА: „Стерија у огледалу двадесетог века“ и „Бегунци из безнађа“. О књизи ће говорити др Зоран Ђерић, др Лука Кецман и др Мирослав Радоњић.

 

„Промоција књига која ће се одржати у Банском двору је јединствена прилика да се позоришна публика, студенти и стручњаци из ове области умјетности, упознају са издањима Стеријиног позорја. Поред тога биће промовисане и две значајне књиге из тетрологије, др Мирослава Микија Радоњића, директора Стеријиног позорја: „Стерија у огледалу двадесетог века“ и „Бегунци из безнађа“. У првој књизи се на јасан и конкретан начин указује на трагове Стеријих дела у делима Александра Поповића, Душана Ковачевића, Слободана Селенића и Виде Огњеновић. Друга књига врло студиозно прилази делу Виде Огњеновић у контексту српске драматургије и књижевне традиције.

Из богате издавачке делатности стеријиног позорја издвојене су следеће књиге и један часопис:

 1. Влатко Илић, Савремено позориште: Естетско искуство и преступничке праксе
 2. Александар Ђинђић, Поетско-реалистички свет представа Наход Симеон и Шума блиста
 3. Гордана Тодорић, Александар Поповић – Драмски говор о времену и свету
 4. Жана Пејановић, Деспоти и њихови демони
 5. Тина Перић, Пут извођача: Од ЈА ка СОПСТВУ
 6. Зоран Максимовић, Све наше Хеде
 7. Антологија Нова словачка драма
 8. Антологија Нова српска драма 2007-2015.
 9. Годишњак позоришта Србије
 10. Зборник радова Српски писци и њихова дела између два светска рата на Стеријином позорју
 11. Часопис Сцена

 

Изабрани наслови су одлични репрезенти театролошке мисли о српском позоришту, али европском. Антологије, Годишњак, Зборник те часопис Сцена су издања са највише информација о догађањима у позоришту и представљају изванредну историјску грађу“.

Лука Кецман

Share