Промоција изабраних дјела књижевника РАНКА ПАВЛОВИЋА и обиљежавање 60 ГОДИНА књижевног рада

У Вијећници Банског двора 30.марта  (четвртак) 2023. године одржаће се промоција изабраних дјела књижевника РАНКА ПАВЛОВИЋА и обиљежавање 60 ГОДИНА књижевног рада. На промоцији ће говорити:проф. др Сања Мацура,Ранко Рисојевић,Жељка Аврић и аутор.

Биљешка о аутору  

Ранко Павловић је свестран је књижевни стваралац. Пише пјесме, приповијетке, романе, драмске текстове, есеје и књижвну критику за одрасле, затим пјесме, приче, романе и драмске текстове за дјецу. Бави се књижевном критиком и есејистиком.

Заступљен у читанкама, лектири и многим антологијама. Његове пјесме и приповијетке превођене су на италијански, пољски, мађарски, енглески, румунски, бугарски, њемачки, холандски, шведски, руски и друге језике.

 Награђиван је значајним признањима за књижевност, међу којима су и награде Кочићева, „Кочићеве књига“, „Скендер Куленовић“, „Лаза Костић“, „Пјесник – свједок времена“, „Гордана Тодоровић“, више пута награду за књигу године, „Станко Ракита“, „Гордана Брајовић“, „Совица“ за најбољу књигу за дјецу, „Веселин Маслеша“ и многе друге. Додијељене су му повеље за животно дјело Удружења књижевника Србије, Удружења књижевника Републике Српске и Академије Иво Андрић. Члан је Словенске академије књижевности и умјетности.

            Из више десетина објављених књига, поводом његове 40-годишњице књижевног рада, Завод за уџбенике у Источном Сарајеву објавио је 2004. године његова Изабрана дјела у четири тома, а прошле године, поводом шест деценија потпуне преданости књижевности, новосадски „Прометеј“ и бањалучка „Бесједа“ Изабрана дјела у 14 књига.

Share