ПУЛАНК НА МОНПАРНАСУ – ВЕЧЕ КАМЕРНЕ МУЗИКЕ 

У Концертној дворани Банског двора 3. априла ( понедјељак) 2023. године у 20.00 часова одржаће се концерт ПУЛАНК НА МОНПАРНАСУ – ВЕЧЕ КАМЕРНЕ МУЗИКЕ.

Публици ће се представити  Вероника Антуновић Марић (обоа), Марија Пилиповић (флаута), Сич Михаљ (фагот), Дејан Тркуља (кларинет), Милан Стојановић (хорна),Тимеа Хотић (клавир) и Дуња Јанковић (клавир).

Ово је први концерт из циклуса „Звјездани тренуци музичке сцене“ – посвећен камерним дјелима Ф.Пуланка. Поред најпознатијих соната за флауту и кларинет, публика ће имати прилику чути Елегију за хорну и клавир, те Секстет за дувачки квинтет и клавир који представља једно од најкомплекснијих и најљепших дјела камерне музике.

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора од сриједе 29. марта сваким радним даном, осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

Вероника Антуновић Марић (обоа), дипломирала код проф. Габора Диенеша (Будимпешта). У школској 1999/2000. години била је студент на Музичкој академији „Лист Ференц” у Будимпешти у класи проф. Петера Понграца. Магистарске студије је завршила на Академији уметности у Новом Саду у класи гостујућег проф. Јаноша Кемења (Будимпешта). Наступала је на многим концертима као солиста и као члан камерних ансамбала код нас и у иностранству (Мађарска, БиХ, Словенија). Остварила је низ наступа у земљи и иностранству као члан Војвођанске омладинске филхармоније, Новосадских солиста, Вербиер фестивал оркестра из Швајцарске, Мариборског интернатионалног оркестра из Словеније, Војвођанског симфонијског оркестра, Црногорског симфонијског оркестра, оркестра Орфелин, Симфонијског оркестра Макрис, Зрењанинске филхармоније и Суботичког симфонијског оркестра. Од 2000. године свира у Оркестру Опере Српског народног позоришта у Новом Саду као соло обоиста. 

Марија Пилиповић (флаута), основне и магистарске студије завршила је у Бањој Луци, у класи проф. Лауре Леваи-Аксин. Одржала бројнe солистичкe концерте широм БиХ, Србије, Хрватске, Италије, Словеније. Као члан различитих камерних ансамбала (Бањалучки барокни ансамбл, Бањалучки трио, Ансамбл Флутете) остварила је бројне наступе као што је фестивал ФИМУ у Француској, Русији, Србији (Фестивал камерне музике „Convivioum“ Крагујевац, „Мокрањчеви дани“, „Мокрањчеви следбеници“ Неготин,  „Мермер и звуци“ Аранђеловац, „Фестивал савремене музике“ Нови Сад) и БиХ  ( „Сарајевска зима“ Сарајево, „Дани Владе С. Милошевића“ Бања Лука) и бројним другима. 2019. године снимила је самостални ЦД са композицијама које су премијерно компоноване и изведене поводом њеног учешћа у пројекту Форума славенских култура. Од 2014.године запослена је на  Академији умјетности у Бањој Луци – Катедра за камерну музику, у звању виши асистент. Тренутно је студент треће године докторских студија – одсјек флаута на Универзитету у Новом Саду.

Сич Михаљ (фагот),  рођен 1985-е године у Суботици. Након завршене средње музичке школе, школовање је наставио на Академији уметности у Новом Саду на одсеку фагот, у класи проф.Мирка Исеаског. Поред бројних гостовања, остварио је сарадњу са Војвођанским филхармоничарима,  Бањалучком филхармонијом а данас је солиста Суботичке Филхармоније и Прекограничног Мађарског Оркестра (ХТМЗК). Запослен је као професор фагота у Музичкој школи  у Суботици, те у у основној школи „Ђуро Салај“.

Дејан Тркуља (кларинет)је рођен 1984. године у Бањој Луци. Дипломирао је и магистрирао на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, на oдсјеку за кларинет, у класи професора Николе Срдића. Од 2010. године ради на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, а од 2019. године у звању ванредног професора на предметима кларинет, методика кларинета и оркестарске дионице. Тренутно је апсолвент докторских умјетничких студија на Академији уметности у Новом Саду. 

Милан Стојановић (хорна), oсновне и мастер студије завршио  на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Ненада Васића.

Током досадашњег образовања учествовао на многим међународним и другим такмичења на којима је постигао запажене резултате. Као солиста, али и у саставу оркестра, наступао је у реномираним концертним дворанама: Културни центар града Београда, Задужбина Илије М. Коларца, Београдска филхармонија, Аудиторијум “Верди” у Милану и Новосадска Синагога. Био је члан пројекта “Филхадемија” 2016. и 2018. године под менторством соло хорнисте Београдске филхармоније Николе Ћирића и у сарадњи са оствареним диригентима маестром Фабрисом Болоном и маестром Урошем Лајовицем. Редовни је члан симфонијског оркестра Академије уметности, Омладинске новосадске филхармоније, као и пројекта “Ел Система Србија”. Наступа као повремени члан Београдске филхармоније, Војвођанског симфонијског оркестра, Новосадског дувачког квинтета. Имао је част да наступа на НОМУС-у као члан Новосадског камерног ансамбла 2018. године, као и на Новосадском Џез Фестивалу 2022. године. Редовни је члан дувачког квинтета “МАДАМ”.

Тимеа Хотић (клавир), дипломирала клавир на Музичкој академији у Сарајеву у класи проф. Милице Шнајдер – Хутерер и проф. Сање Лагумџије – Хаџић, а специјализацију завршила на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Рите Кинке. На Академији умјетности Универзитета у Бањалуци ради од њеног оснивања 1998.године као умјетнички сарадник, затим добија доцентуру на Катедри за камерну музику, а 2017. постаје редовни професор на истој катедри. До 2019.је шеф катедре за камерну музику. Њени студенти остварују пажње вриједне наступе како на концертима и гостовањима, тако и на такмичењима (Галерија Коларчеве задужбине, Вилла Бутрио Италија, такмичење Вал Тидоне, Натјецање Флаута Ауреа Загреб, Фестивал „Исидор Бајић“ Нови Сад, такмичење „Оливера Ђурђевић“ Београд, Међунардно такмичење “ Константин Велики“ Ниш и др), а добитник је и Златне плакете Мокрањчевих дана у Зајечару за извођење концерта триа „Шуману у част“. Члан је жирија многих међународних и регионалних такмичења. Дуготрајну сарадњу остварује са кларинетистом Николом Срдићем (Нови Сад) ,а од 2008. формира дуо са обоисткињом Вероником Антуновић – Марић (Нови Сад) који је одсвирао велики број концерата, те сарадњу проширује  на трио са флаутисткињом Ксенијом Мијатовић (Нови Сад).

Дуња Јанковић (клавир), завршила oсновне и мастер студије на Академији умјетности у Бањој Луци у класи проф. др ум. Владимира Цвијића. Као студент учествује на бројим концертима катедре за клавир и катедре за камерну музику на манифестацијама Дани Владе С. Милошевића, Ноћ музеја, Дани Универзитета, Свјетски дан музике и други. У категорији камерних ансамбала осваја двије прве награде – у Београду на такмичењу „Лазар Јовановић“ и у Херцег Новом на такмичењу „Бруна Шпилер“. Пијаниста је Удружења пјевача оперске музике „Фигаро“, као и Камерног ансамбла „Белканто“ са којима је извела многобројне концерте у БиХ, Србији и Црној Гори. Учествовала је у снимању ЦД-а „Партитуре из паучине“ на ком су дјела нашег композитора Владе С. Милошевића. Запослена је на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци од 2012. године, у звању вишег умјетничког сарадника.

Share