Пројекција филма СПЕЦИЈАЛНО ВАСПИТАЊЕ

У Арт биоскопу Банског двора 24. фебруара (сриједа) 2021. године у 19.00 часова биће одржана пројекција филма СПЕЦИЈАЛНО ВАСПИТАЊЕ  из 1977. године. Режирао га је Горан Марковић, коме је ово био први играни филм, а сценарио су написали Мирослав Симић и Горан Марковић. Пројекција је организована у  сарадњи са Генералним конзулатом Републике Србије у Бањалуци и Центар филмом из Београда.

Због тренутне епидемиолошке ситуације број мјеста у публици за овај програмски садржај ограничен је на 20 посјетилаца. Обавезно је ношење заштитне маске и дезинфеција руку на улазу.

Бесплатне позивнице за пројекцију могу се преузети од четвртка 18. фебруара сваким даном, осим недјељом на билетарници Банског двора у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

О филму:

Филм је снимљен крајем 1976. године, а премијерно је приказан 1977. на Фестивалу југословенског филма у Пули, гдје је добио низ незваничних награда, док је Љубиша Самарџић, за улогу милиционера Цанета, добио Златну арену за мушку епизодну улогу. Исте године је добио Златни дукат Манхајмског фестивала, смотре која је у то вријеме сматрана најбољим међународним фестивалом дебитантског филма.

 

„Специјално васпитање“ је једно вријеме био најпопуларнији и најпродаванији Марковићев филм и приказан је у преко 50 земаља. Сматра се да му је ово дебитантско дјело отворило могућност за касније веома успјешно бављење играним филмом. У овом филму дебитовало је и неколико касније веома значајних глумаца, као што су Бранислав Лечић и Оливера Јежина. Бранислав Лечић је улогом Фикрета Хаџиабдића, себи одредио пут глумца који ће се најбоље сналазити приликом тумачења ликова који се налазе са друге стране закона.

 

Пера „Трта“ (Славко Штимац), малољетни делинквент из провинције, долази у Београд, на преваспитавање. Истовремено у поправни дом за малољетнике долази и нови васпитач Жарко (Беким Фехмију), који покушава да уведе нове методе у раду са штићеницима. Њихове судбине се спајају око Љупчета (Александар Берчек), штићеника Дома, који од свог доласка ћути и одбија контак с околином.

Share