Концерт клавирског дуа THE WOLVES – Јасна Ђуровић и Борко Милојковић

У Концертној дворани Банског двора 27. фебруара (субота) 2021. године  биће одржан концерт клавирског дуа THE WOLVES – Јасна Ђуровић Ковачевић и Борко Милојковић.

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора од петка (19. Фебруар), сваким даном осим недјељом у периоду  од 12.00 до 18.00 часова.

Због тренутне епидемиолошке ситуације број мјеста у публици је ограничен. Обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

Јасна Ђуровић је рођена у Бањој Луци, гдје завршава основно музичко образовање у класи проф.Бранке Кузмановић,а средњу музичку школу у Земуну,у музичкој школи „Коста Манојловић“, у класи проф.Тање Јаблановић. Дипломирала је на Академији умјетности у Бањој Луци 2002.године у класи проф. Невене Поповић. Била је стипендиста Фонда „Петар Кочић“ који се додијељујуе студентима са највишим просјеком оцјена. Наступала је као солиста и у камерним саставима утоку студија.

Одржала је солистички концерт у Народном позоришту Републике Српске (2002. године), као и концерт клавирског дуа са колегиницом Дијаном Зрнић у Вијећници Банског двора 1999.године. У току студија снимала је дјела Едварда Грига и Сергеја Рахмањинова за потребе Радио телевизије Републике Српске. Полуфиналиста је међународног пијанистичког конкурса Гранд Концертеум у Атини 2000.године у дисциплини клавирски дуо. Ипак,највеће афинитете показује за клавирску педагогију, о чему свједоче многобројни успјеси њених ученика,како у земљи,тако и у иностранству.

Била је и члан жирија на многим такмичењима у Шапцу, Београду, Крагујевцу, Смедереву, Бијељини, Бањој Луци и Приједору. Њени ученици су награђивани од стране матичне сколе „Владо Милошевић“ као најуспјешнији.

Усавршавала се на многобројним мајсторским курсевима код еминентних клавирских педагога и пијаниста као што су Невена Поповић, Александар Сердар, Наташа Вељковић, Мариа Немцова,Владимир Милошевић, Арбо Валдма. Радила је и као демонстратор корепетитор на Академији умјетности на одсјеку за драмску умјетност. Сарађивала је и са Народним позориштем Републике Српске у раду на представи „Како засмејати господара“ у режији нашег чувеног редитеља Кокана Младеновића, гдје је имала улогу музичара чија се музика прожимала кроз цијелу представу.

Суоснивач је и идејни носилац првог пијанистичког такмичења у БиХ,“Бањалучког бијенала“. Одржала је мајсторски пијанистички курс за ученике основне школе „Маркос Португал“ у Добоју 2006.године као и музичку радионицу „Viva la Musica “ за ученике основних и средњих музичких школа,2019. и 2020. године коју је подржао „Бански двор -Културни центар“. Иза себе има 26 година радног искуства у клавирској педагогији. Сарађује са београдским пијанистом Борком Милојковићем са којим је основала клавирски дуо „ The Wolves „. Вратила се на музичку сцену солистичким наступом на концерту професора музичке школе „Владо Милошевић „ у децембру 2020. године.

Наступила је и као гост на концерту пијанисте Борка Милојковића у Београду у Артгет галерији Културног центра Београд гђе са њим наступила у клавирском дуу. Гостовала је на Радио телевизији Републике Српске,на ЕЛТА ТВ, као и на Алтернативној телевизији.

Циљ њеног дјеловања је његовање и усмјеравање младих талената и перспективних младих умјетника да се баве умјетничком музиком и да чувају њене традиционалне вриједности кроз јавне наступе, концерте, пијанистичка тамичења.У посљедње вријеме је активна и на пољу концертне дјелатности. Тренутно је запослена у Музичкој школи „Владо Милошевић“ као професор клавира.

Борко Милојковић (Ћуприја, 1985) је завршио Средњу музичку школу Мокрањац у Београду у класи проф. Радојке Јовичић. Дипломирао је на ФМУ у Београду у класи проф. Дејана Стошића. Одржао је бројне солистичке концерте и наступао на концертима широм земље и у иностранству.

Наступао је у значајним концертним дворанама, од којих се издвајају: Задузбина Илије Коларца, Македонска филхармонија, Галерија Прогрес, СКЦ,  Српски културни центар у Паризу, Артгет галерија, Галерија САНУ, Италијански културни центар, Дом војске, Скупштина Града Београда, Народно позориште, Бели двор и многе друге. Добитник је награде Скупштине града Београда, специјалне дипломе Београдског подијума младих талената и дипломе за концертну активност града Београда.

Усавршавао се на мајсторским курсевима код еминентних пијаниста и клавирских педагога као сто су Невена Поповић, Александар Сердар, Александар Маџар, Арбо Валдма.  Добитник је друге награде на такмичењу „ Nikolaj Rubinstajn “ у Паризу 2004. године, прве награде на међународним и републичким такмичењима у Београду, Шапцу, Нишу, Крагујевцу, прву награду на фестивалу „Сирмиум фест“ у категорији клавирски дуо са Маријом Гођевац у Сремској Митровици 2019. године итд. Наступао је на Светосавским баловима одржаним на Косову, затим у Београду и Паризу као и на Бечком балу у Скупштини града, на Шопенијади у Земуну,  на 27. манифестацији Обзорја на Тиси – Дани Јосифа Маринковића у Новом Бечеју, на Данима српског духовног преображења у Деспотовцу, Фестивалу кубанске музике Удружења Мацуба у Скопљу, на 23. Музичким сусретима – Јесен на Цукарици и многим другим манифестацијама. Бави се компоновањем и клавирским аранжманима, као и организацијом хуманитарних концерата на којима је и сам наступао.

Посебно је активан на пољу камерне музике гдје је са бројним колегама остварио значајне резултате. Можемо споменути сарадњу са пијанисткињом Јасном Ђуровић Ковачевић, затим оперским пјевачима: Ана Синицки, Васа Стајкић, Љубица Вранес, Драгољуб Бајић, Јелена Папић Чамџић, затим сарадњу са професором и кларинетистом Петром Гојковићем и Асоцијацијом Срба у Паризу Мондо Култ и са многим другим истакнутим музичарима. Снимао је за радио и телевизију ( Радио 202, Студио 6 Радио Београда, РТС, Тв Прва и друге..) Био је члан жирија на такмичењу камерне музике Јован Бандур у Панчеву и Златне сирене у Београду. Тренутно је професор клавира и корепетитор соло пјевачима у Музичкој школи Владимир Ђорђевић у Београду гдје са ученицима постиже запажене резултате.

 

Програм:

– Antonin Dvorak

Slavonic Dance in e minor for piano 4 hands, Op. 72/2

 

Slavonic Dance No. 7 in c minor for piano 4 hands, Op. 46 /7

 

– Chopin :Nocturno op.55 f minor

Jasna Đurović ,piano

 

– F . Poulanc :Sonate for 4 hands

Prelude

Rustique

Final

 

– S. Prokofiev : Piano Sonata No. 7 in B flat major, Op. 83 Precipitato

 

Borko Milojkovic ,piano

 

– C. Saint – Saëns

 

Le Carnaval des Animaux

(Transcription for 4 hands -Lucian Garban)

 

  1. Introduction et Marche Royale du Lion

2.Poules et Coqs

3.Hémiones

4.Tortues

5.L ‘ Éléphant

6.Kangourous

7.Aquarium

8.Personnages à longues oreilles

9.Le Coucou au fond des bois

  1. Volière

11.Pianistes

  1. Fossiles

13.Le Cygne

  1. Final

 

 

Share