Отворена изложба „10 година врхунског звука“ и нови изложбени простор у Банском двору

У Банском двору Културном центру у сриједу увече, отворена је изложба под називом „10 година врхунског звука“, посвећена Демофесту, једном од најзначајних музичких фестивала на Балкану. Уједно, отварањем ове изложбе, у функцију је стављен нови изложбени простор у Банском двору.

slika-1-web

Изложбу је свечано отворио градоначелник Слободан Гаврановић, који је рекао да је простор у којем је отворена изложба преуређен и адаптиран, тако да је Бања Лука богатија за још један важан изложбени простор.

slika3-web

Демофест је свакако један од најзначајних културних догађаја у нашем граду, а израстао је у један од водећих фестивала у регији. Изложба нас враћа деценију уназад и можемо да видимо како је то изгледало кроз све ове године трајања фестивала, а Град Бања Лука је увијек подржавао Демофест – истакао је Гаврановић.

slika2-web

Директор Културног центра Бански двор Милорад Петрић, изјавио је да на другом спрату Банског двора никада нису били изложбени салони, већ канцеларије, док се у вријеме бана Милосављевића, ту налазила његова спаваћа соба.

slika6-web

Трошкови уређења овог простора су намирени из текућег одржавања, односно није било никаквих ванредних трошкова. Задовољство нам је да вечерас овдје имамо изложбу посвећену Демофесту, а вјерујем да ће Демофест добити и престижну европску награду за коју је недавно конкурисао – казао је Петрић.

slika4-web

Овом догађају присуствовао је и новоизабрани градоначелник Бање Луке Игор Радојичић. Он је нагласио да Бански двор мора да буде епицентар културних дешавања, а да је Демофест бренд нашег града.

slika7-web

Објекат Банског двора заслужује физичку реконструкцију, што представља велико улагање. Концептуално, требало би га више отворити, како би ту своје мјесто нашли и ликовни умјетници, као и људи из алтернативних грана умјетности. Што се тиче Демофеста, ријеч је о регионалном бренду и град би требало да га његује и да се укључи у његову промоцију, да учествује у самој организацији, како би тај догађај био нешто попут Егзита, Нишвила или других фестивала – заштитини знак поп или рок културе – рекао је Радојичић.

slika5-web

Иначе, нови изложбени салон у банском двору је површине око 470 квадратних метара и састоји се од три салона, који носе имена: Салон бана Светислава Тисе Милосављевића, Салон фотографије и Салон банова Врбаске бановине.

Share