Чланак Гласа Српске – Фото прича Демофеста одсвирала почетак

Foto-priča Demofesta odsvirala početak

  Foto-priča Demofesta odsvirala početak28.10.2016 08:00 | Mirna Pijetlović

Banjaluka – Izložbom „10 godina vrhunskog zvuka“ rađenoj u produkciji banjalučkog muzičkog festivala „Demofest“, otvorena su tri novoopremljena izložbena salona u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci.

Biće to prilika, kako je najavio direktor Banskog dvora Milorad Petrić, da se na jedan nov način i u novom prostoru, gdje do sada nisu bili izložbeni saloni, predstave umjetnici, naročito oni koji se bave fotografijom, jer za to, kako je istakao, postoji realna potreba.

– Nekada su u ovom prostoru bile kancelarije i kabineti, a za vrijeme bana Milosavljevića, ovaj prostor je u stvari bila njegova spavaća soba – kazao je Petrić.

Prostor je korisne površine oko 470 kvadratnih metara i sastoji se od tri salona koji su smješteni na drugom spratu i nose sljedeća imena: Salon bana Svetislava – Tise Milosavljevića, Salon fotografije i Salon banova Vrbaske banovine.

– Zadovoljstvo nam je što smo upravo izložbom, kojom festival „Demofest“ ulazi u svoju desetu godinu postojanja, otvorili nove izložbene salone – kazao je Petrić.

Kako su se složili i aktuelni gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, kao i budući, novoizabrani Igor Radojičić, „Demofest“ je regionalni brend i grad treba da ga podrži, kako finansijski, tako i organizaciono.

Direktor „Demofesta“ Brankica Janković istakla je da joj je posebna čast što ovu izložbu mogu da poklone svim ljubiteljima festivala.

Postavka obuhvata najznačajnije momente „Demofesta“ uhvaćene kroz objektiv fotoaparata, idejna grafička rješenja, muzička izdanja i druge memorabilije, kroz koje je predstavljena svojevrsna biografija ovog festivala.

Virtuelni obilazak

Prostorije i postavke u Banskom dvoru Kulturnom centru moguće je i virtuelno obići.

– Imali smo potrebu da za sve one koji nisu u mogućnosti da dođu u našu kulturnu instituciju, ali i u Banjaluku, omogućimo virtuelni obilazak svih prostorija, a sve uz podršku kompanije „Google“ – istakao je Milorad Petrić.

Sanacija

Kada je u pitanju sanacija Banskog dvora, Milorad Petrić kaže da oni kao institucija za taj veliki poduhvat, nemaju novca. Prema riječima budućeg, novoizabranog gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, ova kulturna institucija bi trebalo da bude epicentar kulturnih dešavanja u gradu.

– Objekat zaslužuje fizičku rekonstrukciju zbog lošeg stanja u kojem se nalazi, ali je to poprilično veliko ulaganje. Za ta sredstva apliciraćemo prema različitim fondovima, za čiju realizaciju će trebati i nekoliko godina – kazao je Radojičić.

Share