Изложба фотографија Москве у Банском двору

Отварањем изложбе фотографија „Москва Бањалуци“, у Банском двору је данас, 8. новембра, обиљежен дан ове институције културе. Изложбу је отворио предсједник Управног одбора Културног центра Бански двор, Милан Балабан, који је рекао да изложба представља поклон пријатеског града Москве Бањој Луци.

slika1

Бански двор је прије 84 године предат на употребу и од тада служи грађанима нашег града. Многе генерације умјетника су излагале у овом простору, а младим нараштајима и младим умјетницима желим да и они излажу у овом простору, да донесу нове идеје и допринесу културном животу Бање Луке. Ову изложбу, на којој се могу видјети најљепши дијелови Москве, добили смо на поклон од овог пријатељског града и могу рећи да смо са руском пријестоницом остварили веома добру сарадњу у протеклих 18 година. На основу те сарадње, у Бањој Луци су боравили бројни руски умјетници – нагласио је Балабан.

img_0014

Директор Култруног центра Бански двор, Милорад Петрић, подсјетио је да је Бански двор освештан 8. новембра 1932. године, када је Бања Лука била дио Врбаске бановине, под управом бана Светислава Милосављевића. Он је додао да је изложба „Москва Бањалуци“ постављена у новоотвореном Салону фотографије у Банском двору.

Данашњу свечаност увеличали су чланови хора „Александар Невски“ који су извели пригодне руске пјесме, а гости на отварању изложбе били су ученици ОШ „Иво Андрић“.

Share