Отварање књижевних сусрета и додјела књижевне награде „Станко Ракита“

У Вијећници Банског двора 19. септембра 2014. године (петак) у 12,00 часова биће одржано отварање књижевних сусрета и додјела књижевне награде „Станко Ракита“,
Учествују: Миленко Стојичић, Зорица Турјачанин, Слободан Јанковић, Јово Чулић, ученици ОШ „Станко Ракита“, „Иво Адрић“и „Бранко Ћопић“, Водитељ: Петар Ђаковић.
У сарадњи са Удружењем књижевника Републике Српске,  Подружница Бања Лука.

***

Aleksandra_CvorovicАлександра Чворовић рођена је 10. фебруара 1976. у Бањој Луци. Завршила је књижевност на Филозофском факултету у истом граду. Магистрирала је на Филолошком факултету у Београду, на одсјеку за библиотекарство и информатику. Више година је радила као извршни уредник часописа за књижевност, умјетност и културу Путеви. Радила је као уредник, новинар, сарадник и члан редакција многобројних књижевних и других часописа (Књижевник, Диwан, Албум, Живот, Сарајевске свеске, Ријеч, Улазница, Квартал,…) Превођена је на енглески, њемачки, пољски, дански и словенски језик. Учесник је бројних књижевних вечери и фестивала у Босни и Херцеговини, Србији, Црној Гори, Словенији, Холандији и Данској. Поезија и проза јој је вишеструко награђивана. Члан је Друштва писаца БиХ и Удружења књижевника Републике Српске. Ради као библиотекар-информатор и стручни сарадник за културну и издавачку дјелатност у Народној и универзитетској библиотеци у Бањој Луци. Води радионице креативног писања за дјецу.

 ***

Награда „Станко Ракита“ додјељује се ове године девети пут у оквиру Књижевних сусрета „Станко Ракита“. Жири у саставу проф.др Зорица Турјачанин, предсједница, књижевник Слободан Јаковић, члан, пјесник Јово Чулић, члан, једногласно су одлучили да награду додијеле Александри Чворовић за књигу „Чаробна ружа.“То је бајка инспирисана љубављу и стварношћу.
Намјера је да се овом наградом за дјецу подстакне стваралаштво, али и читање нарочито млађе популације. Писци ће у оквиру ових сусрета посјетити велики број школа и библиотека, разговарати са читаоцима свих узраста. Сусрети ће обиловати разним облицима рада, излетима, интервјуима, изложбама, посјетама литерарних секција писцима у њиховим стваралачким лабараторијама.

Књижевни сусрети се завршавају 24. октобра 2014. године у КЦ Бански двор додјелом „Читалачке значке“ за десет читалаца из Републике Српске.

***

..Чворовићева своју јунакињу, рођену од мајке чаробнице , из ружиног цвијета, води путевима воде, неба, подземља, најзад земље, одредиштима до којих стиже сасвим сама , руковођена чежњом за остварењем интимног сна о срећи.Она, као и у народној бајци, лишава своју причу дескриптивних разгранавања.Бројни принчеви, синови краља, заводљиви вилењаци у раскошној свјетлости сунчане игре или патуљци и наказни демони подземља само су облик изазова, жива кулиса, подстицај дилеме или одлуке дјевојчиног избора која је и сама , лишена физичких и психичких атрибута конкретне личности , отјеловљена жива енергија тражења, страст за остварењем љубави и људске блискости као смисла најдрагоцјеније вриједности постојања…

Share