Промоција књиге „Фајронт у Сарајеву“, аутора др Нелета Карајлића

У Концертној дворани Банског двора 18. септембра 2014. године (четвртак) у 19,00 часова биће промовисана књига под називом „Фајронт у Сарајеву“, аутора др Нелета Карајлића (Ненада Јанковића).

fajront-u-sarajevu-korice-aaaa

***

imagesRođen 1962. godine u Sarajevu kao Nenad Janković. Završio sarajevsku Drugu gimnaziju, apsolvent na orijentalistici Filozofskog fakulteta u Sarajevu.
Osnivač, kompozitor, tekstopisac i frontmen rok grupe Zabranjeno pušenje sa kojom u prvoj fazi 1980–1990. objavljuje četiri albuma: Das ist Walter, Jugoton, Zagreb, 1984; Dok čekaš sabah sa šejtanom, Jugoton, Zagreb, 1985; Pozdrav iz zemlje safari, Diskoton, Sarajevo, 1987; Male priče o velikoj ljubavi, Diskoton, Sarajevo, 1989.
Sa grupom Zabranjeno pušenje održao više od 1000 koncerata u gradovima i selima SFRJ: Pionir Beograd, Ledena dvorana Zagreb, Skenderija Sarajevo, Kale Skoplje, Morača Podgorica, Gripe Split, Tivoli Ljubljana…
Od maja 1981. do januara 1985. scenarista i glumac radijske verzije Top liste nadrealista, u okviru emisije „Primus“, Drugi program Radio Sarajeva.
Scenarista i glumac u seriji Top lista nadrealista TV Sarajevo: prva serija 1984, druga 1989, treća 1991.
Velika jugoslovenska turneja Top liste nadrealista, 1990, u pedeset najvećih gradova SFRJ.
Muzički saradnik u Mjesečevoj predstavi, autora Mladena Materića, 1988, Otvorena scena Obala, Sarajevo.
Glumac i kompozitor u TV seriji Tragom ptice dodo reditelja Timotija Džona Bajforda, TV Sarajevo, 1988; glumac u filmovima Andergraund Emira Kusturice, Ci By 2000, 1995; glumac u filmu Život je čudo Emira Kusturice, 2002; scenarista, reditelj i glumac u TV seriji Složna braća, TV Beograd, Ufa medija, 1996.
Autor knjige Složna braća, 1996.
Osnivač, kompozitor, tekstopisac i frontmen grupe Zabranjeno pušenje u drugoj fazi 1992–1998; album Ja nisam odavle, Komuna, Beograd, 1997.
Autor muzike za film Crna mačka beli mačor reditelja Emira Kusturice, 1998; saundtrek iz istoimenog filma, 1998, Komuna; Universal, Barcley, 1998.
Osnivač, kompozitor, tekstopisac i frontmen grupe Emir Kusturica and the No Smoking Orchestra od 1999. do 2011.
Album Unza Unza Time, Universal, Barcley, 2001.
Album Live in Buenos Aires, 2005, Palass, Universal.
Saundtrek za film Život je čudo, Emir Kusturica, Universal, Barcley, 2003.
Sa grupom Emir Kusturica and the No Smoking Orchestra svirao preko 1000 koncerata u više od 40 zemalja sveta: Olimpija Pariz, Rojal festival hol London, Linkoln centar Njujork, Opera haus Sidnej, Luna park Buenos Ajres, Zenit Pariz, Bikini Tuluza, La Paloma Barselona…
Kompozitor i tekstopisac za libreto opere Time of the Gypsies, u režiji Emira Kusturice, u operi Bastilja u Parizu, Opera Bastilla, Palass, 2007.
Album sa muzikom opere Time of the Gypsies, Palass, Universal, Barcley, 2007.
Album The best of Emir Kusturica and the No Smoking orchestra, Palass, Universal, Barcley, 2009.
Serija Nadrealna televizija, Adrenalin, Prva televizija, 2013.

Oženjen suprugom Sanjom, arhitektom i dizajnerom nameštaja. Imaju dvoje dece – kći Janu (1990), studenta veterine na Beogradskom univerzitetu, i sina Srđana (1997), učenika Treće beogradske gimnazije i kadeta fudbalskog kluba Rad.
Živi i radi u selu Koraćica, opština Mladenovac.

***

Ukratko o knjizi

Dr Nele Karajlić je jedan od najdragocenijih insajdera još neispričane priče o Jugoslaviji, koja je cela igrala rokenrol, čak i u nedelji kad je otišô Hase i kada je crkô Maršal i kada nam se ženio Vukota! Pred nama je neodoljivo ispričana priča o odrastanju, sazrevanju i starenju u jednoj zemlji koja se krvavo raspala, a onda formirala slobodnu teritoriju u našim sećanjima.

***

Sadržaj

Fajront u Sarajevu je teško, pomalo bolno, svakako setno prebiranje po uspomenama jednog od Sarajlija koje su taj grad u Titovoj Jugoslaviji učinile posebnim. Novi primitivizam je Sarajevo izbacio iz zglobne čašice, učinio ga drugačijim, dao mu oreol avangarde, a najveća zvezda tog pokreta bio je dr Nele Karajlić.

Ovo je njegova priča, iskrena, duhovita, priča bez koje predratno Sarajevo – grad raje i papaka – nije moguće razumeti do kraja. U tom kazivanju Nele je sanjar o sunčanoj strani ulice, naivac, žrtva, vizija koja hoda, nepresušni izvor ideja, hrpa straha. Unutar korica Fajronta u Sarajevu saznaćete neke od detalja neophodnih da u potpunosti shvatite ko su bili, ili ko su danas, Sarajalije bez čijih imena, stvaralaštva i karijera, Sarajevo ne bi pamtili ni po čemu drugom do po Sarajevskom atentatu.

Taj i takav život mogao je da se kreće, i kretao se, samo od linije šesnaesterca fudbalskog kluba Vratnik, davnih sedamdesetih, do Prvog koronarnog odeljenja Urgentnog centra u Beogradu, četrdesetak godina kasnije. Sve što se važno odigralo između te dve stvarne i vremenske linije, naći ćete u ovoj knjizi.

***

Dr Nele Karajlić:

„Nakon svih ovih godina spreman sam da u vatru stavim obe ruke, braneći tezu da su iz Sarajeva izlazili samo oni ljudi koji su prkosili Istoriji i njenim surovim i podmuklim zakonima kojima taj grad robuje vjekovima. Iz njega su odlazili oni koji nisu pristajali na uslove koje je Ona postavljala gradeći Sarajevo vječno podijeljeno zidovima i prekriveno maglom. Svaki stih, kadar, nota, ispisan njemu u čast bio je samo jedan uzaludan pokušaj da se ispravi ’kriva Drina’, da se promjeni tok rjeke koja je vezane za taj grad nosila iz jedne nesreće u drugu.“

Share