Отварање изложбе фотографија „Бањалука“, аутора Даворина Рељића

У Црвеном салону Банског двора 15. маја 2019. године (сриједа) у 19.00 часова биће отворена изложба фотографија „Бањалука“, аутора Даворина Рељића.

Даворин Рељић рођен је у Бањалуци 1959. године. Од средњошколских дана бави се фотографијом и новинарством. Двадесет година радио је за Глас Српске као фоторепортер, новинар и уредник часописа „Контакт“, који је био намијењен пословном свијету и пословним дешавањима. За свој рад у домену фотографије награђен је од стране часописа „Студио“ из Загреба.
У самим почецима свог рада пратио је и промовисао музичку сцену Града Бањалука. Такође, остала културна и друга градска дешавања овјековјечио је својим фотографијама и чланцима како у Гласу Српске, тако и у другим часпописима са којима је сарађивао.

На изложби „Бањалука“ биће представљене фотографије које су настале у периоду од 2016. године до данас. Изложба обухвата три цјелине: прва цјелина односи се на становнике нашег града који су „ухваћени“ фотообјективом Даворина Рељића, друга се односи на његове природне љепоте и знаменитости, а трећа на различита културна дешавања. Од огромног броја фотографија које су настале извршена је селекција оних које су на најкарактеристичнији начин осликале моменат и енергију градског живота.

Своје фотографије Бањалуке Даворин Рељић почео је случајно да објављује на Фацебоок групи која окупља Бањалучане, као и све оне који су ту некада живјели, али је њихова љубав према граду на Врбасу незамјењива. Свакодневно посјећујући и објављујући фотографије дешавања у нашем Граду, Даворин је својим фотографијама дао посебан печат овој групи, доприносећи дубљем повезивању људи и омогућавајући им најближи увид у живот нашег Града и у она дешавања на која не могу и сами да дођу. И онима који и сами долазе на дешавања која су обиљежена објективом Даворина Рељића, његове фотографије дају један сасвим нови приказ, односно приказ из угла умјетника.

Изложба „Бањалука“ даје мали приказ и уводи вас у свијет једног умјетника и начин његовог виђења Града у којем се родио, одрастао, у којем живи и који изнад свега воли. Љубав према ономе што чини наш Град је покретач и главна креативна енергија која се осјети и која је уткана у његове фотографије, и управо је то разлог због којег је ова изложба изашла из виртуелних оквира и пронашла свој пут до публике, односно до свих које везује љубав према нашем Граду.

Share