Концерт Дејан Тркуља – кларинет и Дуња Јанковић – клавир

У Концертној дворани Банског двора 20. маја 2019. године (понедјељак) у 20.00 часова одржаће се концерт Дејан Тркуља – кларинет и Дуња Јанковић – клавир.

Бесплатне позивнице за концерт сви заинтересовани могу преузети на билетарници Банског двора од петка, 10. маја 2019. године.

 

Дејан Тркуља (кларинет) је рођен 1984. године у Бањој Луци. Нижу и средњу музичку школу завршио је у родном граду у класи професора Бориса Дукића. Као средњошколац осваја прве награде на републичким такмичењима 2001. и 2003. године.

Дипломирао је и магистрирао на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, на oдсјеку за кларинет, у класи професора Николе Срдића. Тренутно је апсолвент докторских умјетничких студија на Академији уметности у Новом Саду.

Као солиста, уз пратњу оркестра Академије умјетности, под диригентском палицом Бранке Радошевић Митровић извео је дјела В.А. Моцарта, К. Сен Санса, А. Копланда, Г.Ф. Телемана, К.Бабића. Учествовао је у снимању компакт диска са композицијама Владе С. Милошевића у продукцији Академије умјетности у Бањој Луци, те је за ту прилику са пијанисткињом Тимеом Хотић премијерно снимио композицију Севдалинка. За аустрисјку издавачку кућу God Records снимио је композицију Darkroom,  композитора Слободана Кајкута.

Члан је оркестра Бањалучке филхармоније од 2010. године, на мјесту првог кларинетисте.

Од 2005. до 2010. године био је запослен на мјесту професора кларинета у Музичкој школи „Саво Балабан“ у Приједору, и за то вријеме са ученицима освојио значајан број награда на домаћим и међународним такмичењима.

Од 2010. године ради на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, прво у звању асистента, а од 2014. у звању доцента на предметима кларинет, методика кларинета и оркестарске дионице.

 

Дуња Јанковић (клавир) рођена је у Добоју гдје је завршила основну музичку школу са освојене двије специјалне награде у категорији камерне музике и прву награду у категорији соло клавир.

У Бањој Луци 2003. године уписује Средњу музичку школу „Владо Милошевић“ у класи проф. Бранке Кузмановић. За вријеме школовања осваја двије прве награде у категорији камерних састава (клавирски дуо и вокално-инструментални дуо) као и двије прве награде у категорији соло клавир.

По завршетку средње школе уписује Академију умјетности у Бањој Луци, у класи проф. др Владимира Цвијића. Као студент учествује на разним концертима катедре за клавир и катедре за камерну музику као и на манифестацијама Ноћ музеја, Дани студената, Дани Владе С. Милошевића. У категорији камерних ансамбала, са сопраном Миљаном Радиновић и мецосопраном Аном Петровић, осваја двије прве награде – у Београду на такмичењу „Лазар Јовановић“ и у Херцег Новом на такмичењу „Бруна Шпилер“. Усавршавала се на курсевима Наташе Вељковић (Аустрија) и Колина Стоуна (Велика Британија). Основне студије завршава 2011. године, а мастер студије 2013. године, са просјечном оцјеном 10,00. Учествовала је на Фестивалу „Nei suoni dei luoghi“ у Италији као представник Академије умјетности гдје је са сопранима Албином Смајловић и Иваном Милинчић, одржала цјеловечерњи концерт у цркви „Свети Роко“ у Вилезеу.

Била је пијаниста Удружења пјевача оперске музике „Фигаро“ у оквиру пројекта „У сусрет опери“ који се реализовао у више градова наше замље (Бања Лука, Сарајево, Мостар, Добој, Теслић, Дервента) и у Београду у Музеју Народног позоришта. С Камерним ансамблом „Белканто“ остварила је сарадњу изводећи пројекат „Музиком кроз свијет“ који се нашао на репертоару у градовима у БиХ, Србији и Црној Гори.

Дугогодишња сарадња са сопраном Албином Смајловић довела је до реализације многих концерата и наступа од којих се издвајају цјеловечерњи концерти у Кулурном центру Бански двор у Бањој Луци, Културном центру у Градишци, Дому оружаних снага у Сарајеву, у сали Градске куће у Новом Саду, Културно-изложбеном простору у Нишу и наступ у оквиру манифестације  „Дани Градишке у Београду“ у Скупштини града Београда.

Са сопраном Иваном Милинчић наступа у Великој дворани Коларчеве задужбине у Београду.

Од 2017. године сарађује са кларинетистом Дејаном Тркуљом са којим је одсвирала концерте у музичким школама у Добоју, Бијељини и Травнику, Завичајом музеју у Градишци и Музеју Херцеговине у Требињу.

Била је један од официјелних корепетитора манифестације „Дани флауте“ у Бањој Луци, у организацији квартета флаута­ „Флутете“, као и Трећег интернационалног конгреса кларинетиста у Травнику 2017. године, гдје је одржала цјеловечерњи концерт са кларинетистом Кристијаном Борошом (Нови Сад, Србија).

Учествовала је у снимању ЦД-а „Партитуре из паучине“ на којем су дјела композитора Владе С. Милошевића.

У улози клавирског сарадника цјеловечерњих концерата нашла се преко 50 пута.

Запослена је на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци од 2012. године, гдје је тренутно у звању вишег умјетничког сарадника.

 

Share