Концерт СТРАШО ТЕМКОВ – флаута и МАРИЈА ВРШКОВА – клавир

У Концертној дворани Банског двора 21. маја 2019. године (уторак) у 20.00 часова одржаће се концерт СТРАШО ТЕМКОВ – флаута и МАРИЈА ВРШКОВА – клавир
(Скопље – Сјеверна Македонија).
Бесплатне позивнице за концерт сви заинтересовани могу преузети на билетарници Банског двора од петка 10. маја 2019. године.

 

Страшо Темков – је један од најуспешнијих македонских умјетника своје генерације. Дипломирао  је  на  Факултету  за  музичку  умјетност  у Скопљу, а  магистрирао је на музичкој  академији  „Панчо Владигеров“ у Софији, Бугарска. Током  студија  је сарађивао са еминентним  европским   и  свјетским  умјетницима  и  педагозима, што је резултирало бројним наградама на републичким  и  савезним  такмичењима  младим  умјетника  СФРЈ. Од 1991. године је ангажован  као  соло  флаутиста  Македонске  филхармоније. Талент  и  жеља   за  умјетничком  реализацијом  довела  га  је    на концертне подијуме  као солисту  са великим  бројем оркестра: Македонска  филхармонија, Француско-амерички камерни оркестар, Нишким симфониским оркестром, Хоши Мински оперни оркестар, и много  камерних  оркестара. Наступа на многобројним  фестивалима  у  земљи и иностранству: Охридско лето, Есенски музичке свечености, Дани Македонске музике, Интерфест Битола, Хераклејске вечери, Арт- Аполонија  Созопол  и  Салон Умјетности  НДК  Бугарска, Нимус  и Ледамус Србија, Еспресиво, Барски љетопис и Међународни дани камерне музике- Никшић  у  Црној Гори, Макарска, Ријека, Осијек, Прелог и Загреб – Хрватска, Башчаршијске  вечери  – Сарајево БиХ, Италија, Француска, Енглеска, Њемачка, Вијетнам, САД и др. Један  је од ријетких  македонских умјетника који је наступао у престижној дворани “Карнеги холу” у Њујорку. Репертоар Страшо Темков  обухвата  дјела од  барока  до савремене музике. Изразита је његова тежња за промовисањем  савременог  домаћег и страног стваралаштва  за флауту. Издао је два ЦД-а  са пијанискињом  Маријом Вршковом. Његова посвећена  педагошка  дјелатност  као  редовни  професор  флауте на Факултету за музичке уметности  у Скопљу се огледа кроз  престижне резултате студената  на  такмичењима, као  и  наступе на солистичким рециталима  и  концертима  са  оркестрима. Темков је оснивач  квартета “АУЛОС“ и трија “АУРА”, редовно  узима  учешће у раду  жирија на домаћим и међународним  такмичењима. Умјетник је упечатљивог  стила и  израза. Добитник је престижне  награде  Удужења   музичких  умјетника  Македоније за  умјетничка достигнућа за 2017. годину и награда  7. Септембар  града  Кавадацрима за уметника 2018. године.

 

Марија Вршкова рођена је у Битољу (Македонија), гдје је завршила основну и средњу музичку школу. Школовање је наставила на Музичкој академији у Скопљу у класи проф. Тодора Светиева гдје је и дипломирала 1997. године са највишом оцјеном. Године 2001.  завршила је постдипломски студије. Учествовала је на многим међународним такмичењима освојивши бројне награде, од којих су најзначајније: трећа награда на Међународном такмичењу за младе пијанисте у Риму (Италија), неколико првих награда на републичким и двије треће награде на Државним такмичењима у бившој Југославији.
Три године била је представник Македоније на концертним турнејама са „JMWO“ оркестром. Наступала је сa Македонским оркестром младих и Камерним оркестром Битоле те редовно сарађује као солиста са Македонском филхармонијом. Етаблирала се као веома цијењени камерни музичар који одржава рецитале у многим земљама: Македонија, Хрватска, Албанија, Бугарска, Холандија, Турска, Њемачка, Пољска, Велика Британија, Украјина, Русија, Италија, Сједињене Америчке Државе, Грчка те са многим познатим музичарима као што су Стефан Миленковић, Моника Лесковар и Ино Мирковић. Као члан Ансамбла за савремену музику Алеа и Џон Темпора, игра кључну улогу у промовисању савремене музике и произвела бројна дјела у државни и иностранству. Марија Вршкова једна је од македонских најактивнијих пијанисткиња и редовно је гост најбољих фестивала у земљи као што су: Охридски љетни фестивал, Дани македонске музике, Хераклеа вечери те музичког такмичења Охридски бисери гдје јој је међународни оцјењивачки жири додијелио посебну награду за најбољу клавирску пратњу. Такође је награђена престижним наградама Виртуози у двије категорије, једна за камерну музику, а друга за музичко извођење које су круна њене дуге музичке каријере.
Тренутно ради у Скопљу , као доцент на ФМУ , а хонорарни је члан Македонске Филхармоније и филмског оркестра ФАМЕС.

 

ПРОГРАМ

1. I. Clarke- Hipnosis flute & piano

2. G.Schocker- „Regrest and Resolutions“
Flowing-Allegro

3. K.Zgraya – Virtuoso flamengo no.1
Solo flute

4. J.Rutter- sute „Antique“ flute and piano
Prelude-Ostinato-Aria-Waltz – Shanson-Rondeau

5. A.Karastojanov-„Prelud i Rcenica“

6. T.Prokopiev-small suite „Dojranka“

Share