Концерт DIMITRIJE VASILJEVIĆ NEW YORK QUARTET (Њујорк/САД)

У Концертној дворани Банског двора 23. маја 2019. године (четвртак) у 20.00 часова одржаће се концерт  DIMITRIJE VASILJEVIĆ NEW YORK QUARTET  (Њујорк/САД)
Чланови квартета:
Димитрије Васиљевић (Србија/САД) – пијаниста, композитор, лидер квартета
Ricardo Grilli (Бразил/САД) – гитара
Ben Tiberio (САД) – контрабас
Raphael Pannier (Француска/САД) – бубњеви

Улазнице за концерт се могу купити на билетарници Банског двора од петка 10. маја 2019. године у периоду од 10.00 до 18.00 часова по цијени од 5КМ.

DIMITRIJE VASILJEVIĆ NEW YORK QUARTET  је џез састав из Њујорка који свој звук базира на мjешавини модерног америчког џеза, класичног европског наслеђа и традиционалне српске музике. Сви чланови овог састава су врсни џез музичари из различитих дjелова свјета, са дугогодишњим искуством свирања на њујоршкој, али и другим важним џез сценама свјета, као и са бројним еминентним џез умјетницима.

ДИМИТРИЈЕ ВАСИЉЕВИЋ је српски џез композитор и пијаниста из Београда који живи и ради у Њу Орлеансу, САД. Описан као «сјајан џез свирач импресивног музичког вокабулара и моћан модерни импровизатор који има потенцијал да постане нови глас модерног џеза» (Tony Germain – Berklee College of Music), Васиљевић је стваралац чија музика представља софистицирану комбинацију америчког џеза, европског класичног наслеђа и традиционалне српске музике.

Васиљевић је дипломирао на Факултету музичке уметности у Београду (2006.) и на Berklee College of Music u Bostonu (2010.), завршио је мастер студије из џез клавира на New York University Steinhardt у Њујорку (2013.) и докторирао џез клавир на University of Illinois at Urbana-Champaign (2017.). Пре него што је постао доцент на Xavier University of Louisiana у Њу Орлеансу где тренутно ради као професор џез клавира, био је придружени професор на NYU Steinhardt-u у Њујорку, као и асистент на University of Illinois.

Као активни соло џез пијаниста, али и лидер свог квинтета, квартета и трија, Васиљевић наступа широм Европе и Америке, а неке од престижних сала у којима је Васиљевић до сада држао концерте су и Carnegie Hall у Њујорку, Kennedy Center у Вашингтону, седиште Уједињених Нација у Њујорку, Krannert Center у Урбани, Montreux Palace у Монтроу, Швајцарска, Hensel Hall у Ланкастеру итд. Такође, редовно наступа и у џез клубовима у Њујорку, Њу Орлеансу и Чикагу. Године 2008. освојио је трећу награду жирија као и награду публике на Montreux Solo Jazz Piano Competition, престижном светском такмичењу џез пијаниста, као једини џез пијаниста са Балкана коме је то икад пошло за руком. Те исте године добио је и награду Jazz Performance Award од стране Berklee College od Music, а следеће године и награду Piano Department Achievement Award од стране исте институције. Године 2014, добио је признање од Tesla Science Foundation из Њујорка за допринос лику и делу Николе Тесле кроз музику за своју композицију Wardenclyffe, посвећену овом великом научнику. Те исте године осваја и Creative and Performing Arts Fellowship стипендију од стране Университy оф Илиноис-а. Годину дана касније, Васиљевић постаје финалиста два велика џез такмичења  Luminarts Jazz Competition u Čikagu i Kate Neal Kinley Memorial Fellowship. Сарађивао је са бројним реномираним џез музичарима од којих су неки Џо Ловано, Крис Потер, Бред Шепик, Виктор Гарсија, Чип Мекнил и други.

Поред своје извођачко-композиторске и академске каријере, Васиљевић се такође бави и компоновањем музике за филм (Мора да ово није све; Тиера Утопиа) и један је од оснивача и чланова Music Defying Boundaries, америчке непрофитне организације посвећење промоцији, ширењу и пласману експерименталне електронске импровизоване музике кроз едукацију, извођаштво и документовање. Током 5 година, између 2013. и 2017, био је део професорског тима Blue Mountain Chamber Music Festival летњих музичких кампова у Њу Џерсију и Пенсилванији. Васиљевић има три објављена ауторска албума (The Path of Silvan; Metaphor; Accidental Nomad) и снима за америчку дискографску кућу Ropeadope Records. Ова кућа, изабрала је његов албум Accidental Nomad као свог представника у трци за Греми номинације за 2019. годину у 4 категорије: Најбољи џез албум, Најбољи инструментални савремени албум, Најбољи инструментални аранжман и Најбоља инструментална композиција. Васиљевић је члан америчког Удружења џез едукатора (Jazz Education Network – JEN), а куриозитет је да је Васиљевић први и за сада једини доктор џез клавира из Србије.

Share