Концерт НЕБОЈША МАКСИМОВИЋ – клавир (Београд)

У Концертној дворани Банског двора 28. маја 2019. године (уторак) у 20.00 часова одржаће се концерт  НЕБОЈША МАКСИМОВИЋ – клавир (Београд).

Бесплатне позивнице за концерт сви заинтересовани могу преузети на билетарници Банског двора понедјељка 13. маја 2019. године.

 

Nebojša Maksimović je rođen 1979. godine u Beogradu. Sa dve godine je počeo da svira klavir, a sa četiri godine je primljen u muzičku školu „Slavenski“ u klasu prof. Gordane Jovanović. Srednju muzičku školu „Mokranjac“ završio je u klasi prof. Olge Jovanović 1994 godine kao najbolji učenik u generaciji. Iste godine, sa petnaest godina, primljen je na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasu prof. Mirjane Šuice-Babić. Diplomirao je 1999 godine sa nagradom za najbolji uspeh iz klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović a potom i magistrirao 2004 godine u istoj klasi sa najvišim ocenama. Magistrirao je i na Akademiji „Santa Cecilia“ u Rimu kod prof. Serđa Pertikarolija 2006. godine sa najvišim ocenama kao stipendista Vlade Republike Italije. Završio je majstorske kurseve kod eminentnih pijanista i pedagoga Lazara Bermana, Đovani Umberto Batela, Serđa Pertikarolija i Nine Makarove. Oktobra 2009. godine, doktorirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović odbranivši prvi umetnički doktorat na toj instituciji.

Tokom školovanja osvojio je mnogobrojne značajne nagrade u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju prve nagrade na takmičenjima u Beogradu i u Nišu, dve treće nagrade na međunarodnom takmičenju u Rimu (1995. i 1998.), specijalna prva nagrada sa maksimalnim brojem bodova na međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ u Beogradu 1997, treća nagrada na međunarodnom takmičenju u Atini 1999, prva nagrada na međunarodnom takmičenju EPTA 2001 godine u Beogradu, nagrada za najbolji koncert sezone u Galeriji SANU u Beogradu 2002 godine kao i veliki broj drugih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu.

Javno nastupa od svoje četvrte godine na koncertima, kao i na radiju i televiziji za koje je načinio više trajnih snimaka. Održao je više stotina solističkih resitala i nastupao kao solista sa orkestrima u svim značajnim salama u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Italiji i Grčkoj (uključujući i celovečernje koncerte u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, Sinagogi u Novom Sadu, Banskom Dvoru u Banjaluci, velikoj sali „Parco della musica“ u Rimu i drugim) kao i na festivalima kao što su „Bemus“, „A tempo“, „Dimitrion“ u Solunu, „Opera Barga“ i „William Walton“ u Italiji i mnogim drugim. Njegov snimak sa solističkog koncerta u velikoj sali Kolarčeve zadužbine je postao Hit godine na „Top listi klasične muzike Radio Beograda 2“ za 2012. godinu i Hit nedelje u 2014. godini sa rekordnim brojem glasova u toj emisiji. Nastupio je na gala proslavi 150. godišnjice Beogradskog Univerziteta 2013. godine. Godine 2015, njegova izvodjenja su objavljena na cd izdanju časopisa „Muzika klasika“ a 2016. godine izdaje cd „Klavirski virtuozitet“  za PGP-RTS sa delima Baha, Šopena, Lista, Skrjabina, Rahmanjinova i Horovica.

Bio je angažovan kao demonstrator na Fakultetu muzičke umetnosti od 2002. do 2006. godine, od 2006. do 2008. godine radio je kao profesor klavira u muzičkoj školi „Mokranjac“ u Beogradu, od 2008. do 2009. godine je bio docent na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu, od 2009. do 2012. godine je bio nastavnik, od 2012. do 2019. docent, a sada je vanredni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

PROGRAM

Robert Šuman (1810-1856):

Arabeska Op. 18, C-dur

-Simfonijske etide Op. 13
Tema
Etida I (Varijacija 1)
Etida II (Varijacija 2)
Etida III
Etida IV (Varijacija 3)
Etida V (Varijacija 4)
Etida VI (Varijacija 5)
Etida VII (Varijacija 6)
Etida I (op. posth)
Etida VIII (Varijacija 7)
Etida IX
Etida X (Varijacija 8)
Etida XI (Varijacija 9)
Etida XII (Finale) 

***********************************

Franc List (1811-1886):

-Paganini etida broj 3, gis mol „La Campanella“

-Sivi oblaci

-Zaboravljeni valcer broj 1

-Na izvoru (iz ciklusa „Godine hodočašća, Švajcarska“)

-Paganini etida broj 5, E-dur (aranžman: Vladimir Horovic)

-Paganini etida broj 2, Es-dur (aranžman: Vladimir Horovic)

-Uteha broj 3, Des-dur

-Legenda broj 2 (aranžman: Vladimir Horovic)

Share