Концерт ДИВНА ЉУБОЈЕВИЋ И ХОР „МЕЛОДИ“

У Концертној дворани Банског двора 08. јуна 2019. године (субота) у 20.00 часова одржаће се концерт концерт ДИВНА ЉУБОЈЕВИЋ И ХОР „МЕЛОДИ“.
Улазнице за концерт се могу купити на билетарници Банског двора од петка 24. маја 2019. године у периоду од 10.00 до 18.00 часова сваки дан осим недјеље по цијени од 10КМ.

Концерт је дио манифестације „Прољеће у Бањалуци“ и дио је званичног обиљежавања славе Града Бања Лука – Спасовдана.

Дивна Љубојевић се пјевањем и дириговањем професионално бави од своје 17 године…
Међународна публика више од двије деценије прати њене наступе, док свјетски критичари и медији глас Дивне Љубојевић називају „анђеоским“…
Импозантна биографија Дивну Љубојевић сврстава у ред водећих извођача и поборника музичке баштине земаља византијског културног круга…
Дивна наступа са својим ансaмблом „Мелóди“, који је основала с групом пријатеља 1991. године…

Дивна Љубојевић већ више од двије деценије са својим хором „Мелόди“ наступа у најпрестижнијим концертним дворанама свијета, промовишући православну духовну музику у класичну, тј. настојећи да она добије мјесто које западна духовна музика има одувијек. До сада је одржала око 500 концерата, остављајући без даха публику најразличитијег сензибилитета, као и најзахтјевније критичаре. Остали су запамћени и међународни пројекти са солистима из Велике Британије, са солистима Базелске опере, као и премијерна извођења вокално-инструменталних дјела. Уз то, Дивна Љубојевић и „Мелόди“ сваке недјеље и празника пјевају на богослужењима у манастиру Ваведење на Сењаку у Београду. Дивна се бави и педагошким радом (Француска, Велика Британија, Русија), док су „Мелόди“ у Србији били својеврсна школа дириговања и појања из које су изашли многи данас угледни појци, диригенти и педагози у области духовне музике. Концерти, пјевање на богослужењима, педагошки рад и укупно 18 музичких издања, од којих је 8 објављено у земљи, а чак 10 у иностранству, сврставају Дивну у ред највећих мисионара српске, али и византијске, и уопше православне културне баштине. За свој рад Дивна и „Мелόди“ добијали су бројна признања, од награде „Војислав Илић“ „Мелόдима“ као најбољем хору на Међународном фестивалу „Хорови међу фрескама“ (2000), до ордена Почајевске иконе Мајке Божије којим је Дивну одликовао поглавар Украјинске Православне Цркве Митрополит Владимир „за проповијед Православља појањем“ (2010). Такође, водећи француски Магазин за класичну музику “Le Mond De la Musique” доделио је њеном музичком диску “Lumieres Du Chant Byzantin” највишу могућу оцјену (пет звјездица).
У јесен 1991. године Дивна Љубојевић, дотадашњи диригент хорова „Мокрањац“ и „Прво београдско певачко друштво“, са групом пријатеља основала је Хор и студио за духовну музику „Мелόди“. За славу и небеског покровитеља Хора изабран је свети Роман Мелод (Слаткопојац, празнује се 1/14. октобра). Данас су Дивна и „Мелόди“ широм свијета заштитни знак православне духовне музике и спремни су да наставе своју мисију са једнаким ентузијазмом као и док су били ба самом почетку.

Share