Онлајн концерт Елиза Томелини (клавир)

У уторак 26. маја 2020. године с почетком у 20:00 часова, на YouTube каналу Банског двора премијерно ће бити емитован чувене италијанске пијанисткиње ЕЛИЗЕ ТОМЕЛИНИ.

Ова врхунска пијанисткиња наступила је у оквиру програма 2. Интернационалног музичког фестивала ЈЕСЕЊА СОНАТА.

И овим концертом Бански двор наставља серију емитовања концерата значајних домаћих, регионалних и свјетских умјетника који су у протеклом периоду наступили у фестивалским и другим програмима наше установе.

 

Сви концерти из ове серије су снимљени у складу са највишим телевизијским нормама, у систему више камера и HD резолуцији, након чега је реализована посебна аудио и видео постпродукција.

 

Линк: https://www.youtube.com/watch?v=qmZfn_zO_TQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2cI3HkEGEohNEIn4idnOsDJ1UX6pnGVZNzaGP23dz7dVrv9aT17wM5RHc

 

Елиза Томелини (Elisa Tomellini) родом из Ђенове, већ са пет година почела је с учењем клавира. Школовање је наставила Верони, да би већ са шеснаест година била примљена на престижну Академију „Incontri col Maestro u Imoli.  Дипломирала је са одличним оцјенама и похвалама на Конзерваторијуму „Ђузепе Верди у Милану 1997. године, након чега наставља студиј код Вићенца Балзанија, с којим проширује свој репертоар и усавршава инструменталну технику.

Као пијанистичко чудо од дјетета, Елиза Томелини била је хваљена од стран истакнутих музичких критичара, побјеђивала је на међународним такмичењима и одувијек  је била атипична умјетница која се опирала догмама и академском контексту. Тако је ова несвакидашња пијанисткиња у одређеном тренутку свог умјетничког пута, привремено напустила концертне дворане како би се у потпуности посветила још једној великој страсти –  истраживању планина на различитим континентима. Бавећи се пењањем, скијањем и алпинизмом,  обилазила је свијет и са различитим експедицијама освајала планинске врхове јужне Америке, САД-а, Непала и сјеверне Африке.

Након дугих припрема са својим тимом, Елиза Томелини је, 8. јула 2017. године, извела несвакидашњи подухват – Концерт на највишој квоти на свијету –  на врху Монте Роса у италијанским Алпама, на 4460 метара надморске висине.  Пијанисткиња – алпинисткиња спојила је тако своје двије велике страсти: музику и планине а  ао данас, нико никад није изводио музику на клавиру  на надморској висини попут ове, на правом концертном клавиру и то непосредно након успона на захтјеван врх.

Истински умјетнички подвиг Елиза Томелини је остварила кроз објављивање  капиталног носача звука са виртоузним Листовим Трансценденталним концертантним етидама на тему Паганинија – и то у оригиналној,  првој верзији из 1838. године, које је Томелини снимила у децембру 2017. године у студију „Radio Svizzera Italiana, у Лугану. Ради се о првом свјетском извођењу тих дјела од стране једне жене.

 

 

ПРОГРАМ КОНЦЕРТА:

 

Franc List:

DVIJE KONCERTNE ETIDE, S.145

 

Šuštanje šume (Waldesrauschen)

Ples utvare (Gnomenreigen)

 

ŠEST TRANSCENDENTALNIH ETIDA na teme Paganinija, S.140

(prva verzija iz 1838. godine)

Etida br. 1, g mol (Preludio: Andante; Non troppo lento, cantabile)

Etida br. 2, Es dur (Andantino capricciosamente)

Etida br. 3, gis mol “La campanella” (Allegro moderato)

Etida br. 4, E dur (Andante quasi allegretto)

Etida br. 5, E dur (Allegretto, dolcissimo) („La Chasse“)

Etida br. 6, a mol (Quasi presto, a capriccio)

 

 

Rahmanjinov

Six Moments Musicaux op. 16

I Andantino, b mol

II Allegretto, s mol

III Andante cantabile, h mol

IV Presto, e mol

V Adagio sostenuto, Des dur

VI Maestoso, C dur

 

Share