Kонцерт ВИОЛИНСКА ПРОМЕНАДА –  виолинисткиње НАТАЛИЈЕ ТОДОРОВИЋ

У Концертној дворани Банског двора 24. фебруар (петак) 2023. године у 20.00 часова одржаће се концерт ВИОЛИНСКА ПРОМЕНАДА –  виолинисткиње НАТАЛИЈЕ ТОДОРОВИЋ уз клавирску сарадњу ВЛАДЕ ДАНИЋА.

Специјални гости концерта ће бити  Градски тамбурашки оркестар Бањалука под диригентском палицом Златана Мирића

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора,сваким радним даном, осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

НАТАЛИЈА ТОДОРОВИЋ, рођена је у Бањалуци 1985. године гдје је завршила Основу и Средњу Музичку школу „Владо Милошевић“ у класи проф.Душана Шестића и Светлане Шершукове(Москва).

Дипломирала је 2007.године са највишом оцјеном у класи проф.Уроша Пешића а магистрирала 2011.године у класи проф.Маје Јокановић на Академији умјетности у Бањалуци, такође са највишом оцјеном.

Као студент била је стипендиста фондације за најбоље студенте „Милан Јелић“, “ Петар Кочић“, стипендиста Аустријске Барокне Акдемије у Гмундену.

Током свог досадашњег школовања учествовала је на многобројним такмичењима, фестивалима и освојила.велики број награда,признања и повеља.

Наталија већ 16. година ради као професор виолине у Музичкој школи “ Владо Милошевић“,Бања Лука и има веома запажене педагоске резултате, те велики број нагарада са уценицима како на Републичким тако и Међународним фестивалима и такмичењима. Десет година је свирала на виолини истакнутог Бањалучког композитора и етномузиколога Владе Милошевића коју јој је Академија у Бањалуци  дала на кориштење као талентованом студенту.

Наталија се бави и компоновањем дјела за виолину и гудаче.

За дане Босанско-Херцеговачке културе одржане у Француској 2004.године Наталија је компоновала дјело које се зове „Сјећање на Француску“.

Њена збирка композиција за гудаче „Просневање“ саставни је дио њеног репертоара.

Све композиције су снимљење за потребе Банског двора – Културног центра у циљу промоције класичне музике код нас.

Као солиста наступала је широм БИХ. Као један од представника гудачког одсјека Бањалучке академије три пута је учествовала на Међународном семинару у Црној Гори( Бар) Montenegro music festival. Снимила је доста композиција за потребе РТРС -а за емисије из културе. Члан је удружења Музичких умјетника РС за чије потребе је одржала неколико солистичких концерата:Бањалука, Сарајево,Брчко,Добој.. ) Усавршавала се на многобројним мастер класовима: Ле Фи Фи( Виетнам), Стефан Камиларов( Аустрија), Ф.Бјорн( Шведска), Урос Пешић ( Србија),Иља Корол( Москва) Петар Сепард( Енглеска) Рубен Дубровски( Аргентина).

 Као солиста сарађивала је са Гудачким оркестром Музичке сколе „Владо Милосевић“,Гудачким оркестром Академије умјетности Универзитета у Бањалуци,камерним оркестром „Арион“, Бањалучком филхармонијом. Већ четврту годину за редом у сарадњи са Банским двором организује мастер клас, радионицу за виолинисте под називом „Радост свирања „,која окупља најбоље младе виолинисте. Недавно је снимила ЦД за Музичку продукцију РТРС у циљу промоције класичне музике код нас.

Владо Данић, пијаниста, рођен 1984. године у Дрвару.

Средње музичко образованје и музичку академију завршио у Бања Луци у класи проф. Невене Поповић. Ангажован у музичкој школи ,,Владо С. Милошевић“ као клавирски сарадник-корепетитор на гудачком, дувачком и одсјеку за соло-пјевање. Концертантно и у настави сарађивао са класама професора Слободана Герића, Маје Јокановић, Немање Марјановића, Дејана Младеновића, Дуње Симић, Радмиле Смиљанић, Ивана Оташевића, Уроша Пешића, Бранислава Петровића.

Share