ДИДАКТИЧКИ КОНЦЕРТ – КАРНЕВАЛ ЖИВОТИЊА

У Концертној дворани Банског двора 25. фебруара (субота) 2022. године      у 12.00 часова  одржаће се дидактички концерт посвећен најмлађој публициса циљем развоја и његовања публике и будућих конзумената умјетничке музике. На програму ће се наћи чувено дјело „КАРНЕВАЛ ЖИВОТИЊА“, француског композитора Камија Сен Санса, а које ће поред солиста Динка Благојевића и Дејана Јанковића на клавиру, извести бањалучки камерни оркестар БАН СВЕТИСЛАВ ТИСА МИЛОСАВЉЕВИЋ под диригентском палицом Бранке Радошевић Митровић.

Дидактички концерт је намијењен дјеци узраста од 4 до 14 година.

Улазнице за концерт моћи ће се купити од сриједе 15. фебруара на билетарници Банског двора сваким даном осим викендом, у периоду од 12.00 до 18.00 часова по цијени од 5КМ.

КАРНЕВАЛ ЖИВОТИЊА

1. ИНТРОДУКЦИЈА

2. КРАЉЕВСКИ МАРШ ЛАВОВА

3. КОКОШКЕ И ПИЈЕТЛОВИ – соло кларинет: Дејан Тркуља

4. БРЗЕ ЖИВОТИЊЕ

5. СЛОН – соло контрабас: Марко Ковачић

6.КЕНГУРИ

7. АКВАРИЈУМ

8. БИЋА СА ДУГИМ УШИМА

9.КУКАВИЦА У ДУБИНИ ШУМЕ

10. ГОЛУБАРНИК – соло флаута: Сунчица Лончар

11. ПИЈАНИСТИ

12. ФОСИЛИ – соло: Милан Савић

13. ЛАБУД – соло виолончело: Озрен Четковић

14. ФИНАЛЕ

ДИНКО БЛАГОЈЕВИЋ (клавир)

ДЕЈАН ЈАНКОВИЋ (клавир)

Глумци: Ђурђа Вукашиновић и Милан Трнинић

Диригент: Бранка Радошевић Митровић

КАРНЕВАЛ ЖИВОТИЊА је комична музичка свита од четрнаест ставова кроз које композитор представља портрете различитих животиња. Неки од ставова садрже духовите инсинуације и музичке цитате  других познатих дјела музичке литературе. Композитор К. Сен Санс је инспирацију  за ово дјело нашао у причи о Нојевој барци а написано је за два соло клавира и камерни оркестар. Занимљиво је да композитор није дозволио да се ово дјело јавно изводи током његовог живота, јер је сматрао да ће му наштетити као озбиљном композитору, тако да је дјело објављено тек годину дана послије његове смрти 1922. године, након чега је постало једно од његових најпопуларнијих и најизвођенијих дјела.

КАРНЕВАЛ ЖИВОТИЊА  се често изводи као едукативни комад пошто сваку животињу  представља неки инструмент (лав – клавир, слон – контрабас, птице – флаута итд.) Кроз  пригодан текст проф. Соње Маринковић, те уз  уз помоћ наратора (глумаца), млади слушаоци ће се на инвентиван и несвакидашњи начин  увести у  музички свијет. Послије самог извођења дјела, управо уз помоћ глумаца слушаоце упознајемо са сваким појединачним инструментом и његовим карактеристикама, али и врстама музике који се на истим могу свирати, као и о многим другим музичким појмовима.

Share