Изложба „ПасИја“ ауторке НЕВЕНЕ КЕЖИЋ

У ВЕЛИКОМ ИЗЛОЖБЕНОМ САЛОНУ БАНСКОГ ДВОРА 24. ФЕБРУАР  (ПЕТАК) 2023. ГОДИНЕ У 19.00 ЧАСОВА БИЋЕ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА  ГРАФИКА „ПАСИЈА“ АУТОРКЕ НЕВЕНЕ КЕЖИЋ ДОБИТНИЦЕ НАГРАДЕ ПЛАКЕТА БАНСКОГ ДВОРА ЗА 2022/2023. ГОДИНУ. НАГРАДА СЕ ДОДЈЕЉУЈЕ НАЈБОЉЕМ СТУДЕНТУ СМЈЕРА ЗА ГРАФИКУ СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА ЛИКОВНЕ УМЈЕТНОСТИ АКАДЕМИЈЕ УМЈЕТНОСТИ УНИВЕРЗИТЕТА У БАЊАЛУЦИ.

Ријеч је о награди која је успостављена у циљу промовисања и афирмације младих и талентованих умјетника Бањалуке и Републике Српске, а која ће се сваке године додјељивати најбољим студентима завршних година Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Невена Кежић је умјетница која је у потпуности посвећена фигурацији и у њој проналази надахнуће за своје умјетничко истраживање. Опус који овом приликом презентује јавности обрађује сиже пса.  Начин на који га ауторка третира пружа мноштво могућности како цртачких тако и техничко технолошких, а будући вођена унутрашњим нитима својих емоција гради визуелни склад и наговјештава оптимизам.

Пут до графичког листа је спор, он настаје полако и за његову реализацију је неопходна упорност, промишљеност, истрајност, преданост, велика посвећеност и досљедност. Све то Невена посједује.

Конкретно, када се говори о умјетничкој графици, посебна пажња се мора обратити на материјал у коме је изведена. На путу од идеје до реализације постоји интензиван дијалог између умјетника и материјала на коме он своју намјеру доводи у стварност. Са умјетниковом алатком и специфичним особинама изабране технике креће његова инспирација, или прецизније, према отпору који материјал пружа или на који начин му се подаје, настаће коначна форма.

Комбинацијом различитих техника Невена отвара пут за инвентивна рјешења. Слојеви цртежа и боје на посебним матрицама ствараоцу нуде оптималне могућности за развијање властитих тежњи ка деликатном високом естетизованом ликовном изразу, у коме доминирају склад и перфекција реализације.

Изванредно техничко умијеће које је ауторка стекла реализацијом сваког новог графичког листа, указује и на методичност у раду. Такође се може примјетити да са сваким својим радом шири своје духовне видокруге, задржавајући при том цјеловитост свог унутрашњег свијета. Овим опусом је доказала да суверено влада изражајним могућностима графичких дисциплина, што има за посљедицу да је њен умјетнички рад  високо вреднован на регионалној и међународној сцени.

Припадајући најмлађој генерацији нове умјетничке сцене, Невена Кежић носи велики потенцијал. Ова млада умјетница представља нам се као даровита личност која је на правом путу у трагању за самом собом. Такође, својим свеукупним испитивањем  ликовне проблематике успјешно разрјешава и финализује своју мисао. Изложеним радовима Невена Кежић потврђује представу о себи као једном од перспективнијих умјетника млађе генерације са ових простора.

                                                              Проф. Горица Милетић – Омчикус

Невена Кежић рођена 1998. године у Бањој Луци. Дипломирала 2022. године на Графичком смјеру Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци у класи проф. Горице Милетић-Омчикус. Тренутно на мастер студијама на Академији умјетности у Бањој Луци.

 Колективне изложбе:

 THIRD INTERNATIONAL PRINT BIENNALE, Yerevan 2021.

XV графичко бијенале Сува игла Ужице 2021.

Међународна изложба графика и књига умјетника у Ријеци — GraficaRi 2021.

Изложба мале графике, Графички колектив, Београд, 2021.

INTERNATIONAL BIENNIAL OF CONTEMPORARY ENGRAVING „IOSIF ISER“, Romania, 2021.

The first international of graphics small forms and exlibris Odessa, Ukraine, 2022.

Мајска изложба графике београдског круга, Графички колектив, Београд, 2022.

Изложба мале графике, галерија Графички колектив, Београд, 2022.

Пето Међународно бијенале графике у Чачку, 2022.

Четврто међународно бијенале радова на папиру, Приједор, 2022.

Самосталне изложбе:

 „У трку“ Културни центар УДАС, Бања Лука, 2021.

Награде и признања:

Награда за Графику Академије умјетности Универзитета  у Бањој Луци, 2022.

Награда Музеја Козаре за графику, Приједор, 2022.

Посебна похвала XV Међународног бијенала Сува игла Ужице, 2021.

Share