КОНЦЕРТ ТОНИ ЛАКАТОШ КВИНТЕТ /TONI LAKATOS QUINTET

У Концертној дворани Банског двора 27. новембра (понедјељак) 2023. године у 20.00 часова одржаће се концерт ТОНИ ЛАКАТОШ КВИНТЕТ /TONY LAKATOS QUINTET. Овај квинтет чине ТОНИ ЛАКАТОШ (саксофон) – ИВАН РАДИВОЈЕВИЋ (труба) – АНДРЕЈА ХРИСТИЋ (клавир) БРАНКО МАРКОВИЋ (контрабас)- ДУШАН НОВАКОВ (бубњеви).

Концерт ће бити одржан у оквиру програма 6. фестивала џез музике INTIME JAZZ FEST.

Улазнице за концерт се могу купити на билетарници Банског двора сваким даном осим викендом, у периоду од 12.00 до 18.00 часова по цијени од 10 КМ.

АНТАЛ „ТОНИ“ ЛАКАТОШ,  један је од најзначајнијих европских  џез саксофониста данашњице. Већ деценијама  је активан као солиста  у Биг Бенду у Франкфурту а упоредо с тим учествовао је у реализацији и снимању великог броја ауторских студијских пројеката, те гостовао на концертима и албумима значајних свјетских музичара.

По завршетку чувеног „Бела Барток“ конзерваторијума у Будимпешти, одлази у Њемачку гдје на почетку са бендовима  Тота Бланкеа, Волфганга Хафнера и Џаспера ван Хофа. Водио је своје ансамбле од краја осамдесетих година, укључујући и групу „Things”. Током дуге и успјешне каријере сарађивао је са великанима џез сцене као што су Ал Фостер, Џоана Бракин, Тери Лин Карингтон, Били Харт, Ентони Џексон. Ренди Брекер, Кевин Махогани,  Џорџ Мраз, Кирк Лајтси, Душко Гојковић, Роберто Магрис, Арт Фармер и Кени Вернер

Поред интензивних концертних активности, Лакатош  се у континуитету бавио и едукативним радом, те је одржао велики број мастеркласова и радионица  у Европи, Сједињеним Америчким Државама, Тајланду, Јужној Кореји и Тајвану.

ИВАН РАДИВОЈЕВИЋ (1991, Београд) трубач, флиглхорниста и композитор. Основне студије џез трубе завршио је на Универзитету „Антон Брукнер“ у Линцу (Аустрија), док звање мастера стиче на џез одсеку Факултета музичке уметности у Београду. Од 2015. године предаје трубу, мале ансамбле и биг бенд на џез одсеку МШ „Станковић“, те наступа и снима са разним саставима са београдске  и интернационалне џез сцене.  Био је и стални члан поп бендова „Irie FM“ и „Земља Грува“.  2019. године је представљао Србију као члан биг бенда „Euroradio Jazz Orchestra“ под покровитељством Европске радиодифузне уније, а 2022. године је наступио са својим квартетом на фестивалу „Jazz In Marciac“ у Француској. Свој дебитантски албум „In Plain View“ издао је 2022. године за италијанску издавачку кућу, А.МА Records.

АНДРЕЈА ХРИСТИЋ (1988, Београд)  Након завршеног одсјека за џез клавир у средњој музичкој школи “Станковић” у класи  професора Милоша Крстића, школовање наставља на „Антон Брукнер“ Универзитету у Линцу где је 2012. године дипломирао на bachelor студијама џез клавира. 2013. године уписује постдипломске студије на престижном америчком колеџу “Berklee College of Music” у Бостону. Наступао је у различитим саставима на бројним концертима  и фестивалима,  како на домаћој тако и на  европској и америчкој сцени. Имао је прилику да сарађује са еминентним извођачима са велике сцене као што су Јорис Дудли, Алан Праскин, Хари Сокал, Петер Херболцхајмер, Џими Коб, Ричи Бајрах, Реј Сантизи и многим други.

БРАНКО МАРКОВИЋ (1957, Нови Сад) завршио је контрабас на ФМУ у Београду.

Доајен домаће џез сцене, Бранко је наступао свим значајним домаћим музичарима и бендовима, као и великанима свјетске џез сцене као што су Чат Бејкер, Лестер Боуви, Филип Кетрин, Лес Мaкен, Лари Корјел, Хорас Парлан, Алвин Квин, Тони Лакатош, Вито Ђордано, Имре Кесеги..

1988. постао је редован члан Биг бенда Радио Телевизије Србије (РТС) са којим је свирао и/или снимао са познатим солистима: Бени Голсон, Еди Хендерсон, Дон Менза, Кларк Тери, Вик Вогел, Питер Херболцхајмер, Брад Леаллy,Брец Лили, Ед Тхигпен, Џером Ричардсон, Душко Гојковић, Миле Павловић, Ренди Брејкер, Џон Фадис, Јон Фаддис, Берт Јорис и Грегори Хачинсон.

1997. до 2003. године предавао је контрабас и мале ансамбле на џез одсеку средње музичке школе „Станковић“ у Београду. Бранко Марковић суоснивач и умјетнички директор North City Jazz & Blues фестивала од 2003. године и  Whitefield Jazz фестивала  од 2007. године.

ДУШАН НОВАКОВ, бубњеви (1970, Панчево). Као млад музичар похађао 1986. до 1988. међународне љетне курсеве у Грожњану које је водио Реџи Воркмен. 1989. сели се у Грац, гдје студира на тамошњој Музичкој академији у класи професора Манфред Јозела.  Од 1996. до 1997. студира  удараљке на Универзитету умјетности у Ротердаму.

Дусан Новаков је наступао са именима ко сто су Марк Марфи, Оливер Лејк, Џорџ Кејблс, Џон Маршал, Мајкл Хендрикс, Тонинио Хорта, Душко Гојковић Валериј Пономарев,  Карл Рацер, Фриц Пауер, Биг Банд Грац, Грегори Портер, Енди Мидлтон, учествујући  на бројним концертима и џез фестивалима у САД, Кини, Јужноафричкој Републици, Израелу, Аустрији, Њемачкој, Италији, Француској и бројним другим земљама.

Од 2005 предаје бубњеве и импровизацију на Vienna Music Institute у Бечу.

Share