Изложба фотографија ОКОМ СЛИКАРА  академског сликара АЛЕКСЕ ВИДАКОВИЋА

У Великом изложбеном салону Банског двора 16. новембар (четвртак) 2023. године  у 19.00 часова биће отворена изложба фотографија ОКОМ СЛИКАРА  академског сликара АЛЕКСЕ ВИДАКОВИЋА.

Историчар умјетности Синиша Видаковић о изложби:

СИМБИОЗА ПОЕТСКОГ И ВАНПОЕТСКОГ

          Актуелна умјетност носи у себи концентрате мултиполарних упризорења у којима се  често наџире борба између рационалног и ирационалног, инстиктивног и режираног. Умјетници кроз своју хиперсензибилност записују видљиве аргументе којима промишљају природу и свијет кроз окуларе разтличитих естетских усмјерења.

          Отвореност артистичких пракси ка умјетничком експерименту, недвосмислено је дала сигнал многим ствараоцима да изађу из своје зоне „комфора“, и да не постану искључиви баштеници своје примарне умјетничке вокације. Оваква пракса је бесприговорно пригрлила мултимедијски, отворени и плуралистички језик свих нео-синтетичких и слободних креација, кроз које су умјетници презентовали колажиране фрагменте својих раскошних талената.

         Алекса Видаковић, сликар по вокацији, излази у јавни простор серијом фотографија које непретенциозно постају изазов искуства који нам представља рафинирани и интимистички дух умјетника.

         Умјетник је серијом фотографија које су настајале у једном дужем временском периоду исказао своје опређељење да оствари симбиотичко јединство поетског и ванпоетског, у којем јасно влада залагање за структурални ред и јасна композициона правила. Његова систематичност у градњи приказаног мотива активирана специфичним избором освјетљења и колорита, хармонијских односа међу формама и оствареном  атмосфером у коначници,  наводи посматрача да већину фотографија посматра оком сликара.

         Будност умјетниковог ума биљежи свијет у тренуцима у којима је он тјелесно и духовно саједињен са  метафизиком виђеног. Физичка и духовна вјежба се преплићу када Алекса препознаје Рембрантовску тишину и пуноћу таме којој супротставља хипердецибелну звучност и атосферу улица Нењ Yорка. Преплиће се ухваћено вријеме доколице са визуелним и пластичним склоповима, а све на поставци контемплативног кадра.

        Сви геометризовани склопови крију у себи раскош сликарског језика кроз који умјетник одабиром баналних форми „извлачи“ њихову суштинску љепоту. Иако настоји да оствари савршену и уравнотежену композицију, Алекса усмјерава свој фокус савршенства са геометријске тачности на ликовну природу.

        Неминовна одступања од техничке савршености не брину умјетника. Он се спонтано препушта истинском задовољству фотографисања, и партиципира с разлогом ка оном дијелу умјетничких пракси које красе слободан, и неоптерећен критиком, дух млађе генерације ликовних стваралаца.

        Његово сликарство, овим циклусом остварује нову егистенцију кроз објектив фотоапарата, и скоро се судбински поистовјећује са овим медијем, кроз новооткривене изражајне ликовне могућности. Он је настављач градње облика и предметних знакова, вјешт у симбиози поетског и ванпоетског  и ангажован у очувању истинске иконичке вриједности фотографије/слике .

АЛЕКСА ВИДАКОВИЋ (Бањалука, 1993) 2017. Дипломирао на Академију умјетности у

Бањалуци, студијски програм ликовних умјетности на смјеру – сликарство у класи

професора Данка Бркића. 2019. Завршио мастер студије сликарства на Академији уметности у Новом Саду у класи професорице др Марине Војводић.

Члан је СУЛУВ-а (2019), УЛУС-а (2018) и удружења „Ческа беседа“ (2015).

Поред сликарства бави се фотографијом, графиком и графичким дизајном.

Самосталне изложбе:

2022, 2019, 2017. слике, Галерија КОЦ, Нови Град

 слике „III”, Галерија „Облик”, Тузла

 слике „Стварности процеса личног и лично у процесу ставрања”, галерија „Сретен Стојановић”, Приједор

 слике „Рибе”, ЈУ „Центар за културу и образовање” Лакташи

 слике „Ихтис”, „Центар за културу и спорт”,

Галерија Дома културе – Србац

2020. слике, КЦ Бански двор, Камена кућа, Кастел, Бањалука слике, КЦ УДАС, Бањалука

2019. слике, ЈУ „Центар за културу и образовање” Лакташи

 Мастер изложба Галерија „Хол” Академије уметности Нови Сад, Србија

2016. графике, Клуб СОТ, Љубљана, Словенија слике, Клуб националних мањина РС, Бањалука

2015. графике, Клуб националних мањина РС, Бањалука

Награде:

2022. III награда за категорију изнад површине мора, Нови Сад

2014. Похвала за најбоље студентске радове у категорији: Графика, АУ Бањалука

Ликовно – културне манифестације и ликовне колоније:

2022, 2021, 2020, 2019. Ликовна колонија „Шибови”, Бањалука

2022, 2019. Ликовна колонија „Ласта”, Лакташи

2022, 2019. Ликовна колонија „Ракани”, Нови Град

2022, 2021. „Art is a melody of life”, Бањалука – сликање у јавном простору

2022. „Артистичка радна акција vol 3”, Галерија „Облик”, Тузла

Mеђународнa ликовнa колонијa „Бистарац”, Лукавац

„Кварнер изнад и испод површине мора и Венеција” – Летња међународна радионица Mеђународнa ликовна колонија „Бардача”, Србац

2019. Свјетски дан музике, Бањалука – сликање у јавном простору Каструм,

Међународни дани витештва, Бањалука – сликање у јавном простору

Share