Концерт Српског пјевачког друштва „Јединство“ Бања Лука

У Концертној дворани Банског двора 24. јуна 2015. године (сриједа) у 20,00 часова, одржаће се концерт Српског пјевачког друштва „Јединство“ Бања Лука.

***

SPDСрпско пјевачко друштво “ Јединство“ Бања Лука основано је 1893. године и деловало је, са прекидом за време I светског рата, све до 1941. године када му је забрањен рад. На иницијативу протојереја ставрофора Ратка Радујковића и мр Немање Савића , 1992. године обновљен је рад овог друштва. СПД „Јединство“ ради под патронатом Српске православне црквене општине Бања Лука. Хор је носиlaц Ордена Светог Саве, Ордена Његош и Ордена Светог Андреја . Хор “ Јединство“ концертрирао је у Републици Српској, Србији, Црној Гори, Грчкој, Немачкој, Аустрији, Словачкој, Италији и Кини. Освајили су многобројне награде у Нишу на ЈХС-ima, у Бањалуци на Видовданском фестивалу, у Италији на фестивалу „Рива дел Гарда“, златна медаља на Међународном хорском такмичењу „Орландо ди Ласо“, три сребрне медаље на 3. хорској олимпијади Бремен – Немачка, прва награда на mеђународном хорском такмичењу „Златна вила“ – Приједор, прва награда и златна медаља на mеђународном хорском такмичењу у духовној музици Превеза – Грчка, златна медаља у категорији духовне музике и сребрна медаља у категорији камерних хорова на 4.хорској олимпијади у Ксиамену-Кина, прва награда и златна медаља на mеђународном хорском такмичењу Музика сакра u Братиславi – Словачка, две сребрне медаље на 5.хорској олимпијади у Грацу- Аустрија, златна диплома на mеђународном такмичењу хорова на Малти…
Немања Савић је завршио музичку академију у Београду где је касније и магистрирао на одсеку дириговања. Данас је директор и професор Музичке школе „Владо Милошевић“, професор Академије уметности, диригент Мешовитог хора СПД „Јединство“ и диригент Мешовитог хора Универзитета у Бања Луци. За свој рад добио је бројна признања и освојио више од 30 првих награда на хорским такмичењима у земљи и иностранству.

Share