Концерт – Марија Њемцова, клавир (Русија) и Виталиј Ватуља, саксофон (Русија)

У Концертној дворани Банског двора 05. марта 2015. године (четвртак) у 20,00 часова одржаће се концерт – Марија Њемцова, клавир (Русија) и Виталиј Ватуља, саксофон (Русија),
Гости: Паулина Марта Кулесца, саксофон (Амстердам / Холандија),
Дмитриј Уваров, саксофон (Париз / Француска),
Јевгениј Новиков, саксофон  (Амстердам / Холандија),
(У сарадњи са Руским културним центром у Бањој Луци)

* * *

Плакатweb

Марија Њемцова (28. 03. 1984. Москва)  –  лауреат је  међународних такмичења. Дипломирала је на  московском конзерваторијуму „Чајковски“, затим на  Краљевском колеџу за музику у Лондону,  те  Тrinity Laban конзерваторијуму за музику и плес у истом граду. Школовала се, такође, на пијанистичкој академији у Имоли (Италија). Оснивач је хуманитарног пројекта „МУЗИКА ЗА МИР“.

Марија је почела да се бави музиком са пет година. У току свог вишегодишњег школовања активно је гостовала по Русији и ван њених граница. (САД, Њемачка, Аустрија, Чешка, Пољска).  Већ тада она је наступала на најпрестижнијим концертним подијумима, од којих се издвајају Мала и Велика дворана Московског конзерваторијума „Чајковски“, Међународни Дом Музике, сала „Безендорфер“ у Бечу, Вигмор хол и Кингс Плејс у Лондону и др.

Завршивши одличним успјехом Московски конзерваторијум у класи професора Јурија Стјепановића Слесарјева, Марија је добила почасну стипендију за двогодишње школовање у Royal College of Music у Лондону, у класи свјетски познатог пијанисте Дмитрија Алексејева. За вријеме прве године студија у Лондону Марија је била представљена Његовој свјетлости Принцу Едварду единбуршком и наступала је пред њим 2007 и 2008 године. Марија Њемцова врло често наступа као солиста и као члан камерних ансамбала у Великој Британији и САД, те у Италији и Русији.

У јесен 2008. године, паралелно са школовањем на Royal College of Music у Лондону, Марија је примљена на једну од најбољих пијанистичких школа свијета Accademia Pianistica Incontri col Maestro  у Имоли (Италија) гдје се у току четири године школовала у класи  изванредног педагога Леонида Маргариуса.

Академско образовање Марија Њемцова је продужила на Тrinity Laban конзерваторијуму за музику и плес у Лондону, гдје је, освојивши златну медаљу и награду првог степена блиставо завршила МАСТЕРС програм у класи професора Дениса Гелембеа у јулу 2012. године.

Марија Њемцова има веома активну концертну дјелатност као солиста и на концертима камерне музике. Сарађивала је са познатим музичарима као што су: Жан- Ив- Формо (саксофон- солиста Берлинске филхармоније, солиста радио ФРАНС), Дмитриј Стјепановић (бас, лауреат међународних такмичења, солиста Московског тетра Станиславског и Немировича – Данченко) Ричард Мејрик (пијанист и оснивач програма PIANO MAN). Наступала је на  бројним међународним фестивалима.

Марија је побиједила на више од десет међународних такмичења у разним земљама свијета: Русији, Италији, Аустрији, Великој Британији, САД, и др. Она континуирано сарађује са многим оркестрима у свијету међу којима су  симфонијски оркестар Forth Worth (САД) BBC оркестром, Московским Ксмерним филхармонијским оркестром и др. У прољеће 2010. дебитовала је у Карнеги Холу у Њујорку (САД)

Упоредо са извођаштвом, Марија води веома успјешну педагошку дјелатност редовно одржавајући МАСТЕР – класс – семинаре у Великој Бритаији, Тунису, Монголији, Израелу, Србији, Грузији, русији и др.

Марија Њемцова је оснивач хуманитарног пројекта „Музика за мир“ у оквиру којег, заједно са саксофонистом Виталијем Ватуљом одржава концерте и мастер- класс семинаре у дијеловима наше планете који се налазе у проблематичним ситуацијама као што су  тероризам, ратови и сл.

У Репертоару Марије Њемцове заступљени су сви стилови и епохе умјетничке музике од Баха до Лигетија, од Бетовена до Шниткеа. Блистави таленат ове пијанисткиње, дубина и смисленост њеног извођења, нетривијални приступ интерпретацијама, те техничка савршеност у свирању одржава слушаоце у у напону и открива им нове детаље већ познатих дјела.

 

Виталиј Ватуља – један од најперспективнијих младих  руских саксофониста. Рођен је 1987. године у Москви. Музичко образовање започео је на Криму, а са 13 година је побиједио на републичком такмичењу „Млади виртуоз“ у Симферопољу. Освојио је награде на  Европском такмичењу „Млади саксофонист“ (Гал – Француска), Међународном такмичењу „Класично наслијеђе“ (Москва – Русија) и Међународном такмичењу извођача на дувачким инструментима (Тољати – Русија).

У периоду од 2003- 2005 године, Ватуља је стажирао у европском универзитету за саксофон код  признатих професора међу којима су Клод Дељнгл, Винсент Давид, Кристијан Вирт (Француска), Арно Борнкамп (Холандија), Фабицио Манкузо (Италија). 2005. године осовојио је Гран- при међународног такмичења „Умјетност XXIвијека“ у Кијеву (Украјина) Завршивши, са највишим оцјенама,  музички колеџ „Шнитке“ (класа заслужног умјетника Русије, професора  Јурија Воронцова), Виталиј се уписао на Руску Акадмију за музику „Гњесина“ (класа народне умјетнице Русије, професора Маргарите Шапошњикове). Учествовао је на бројним мастер – класовима признатих музичара као што су: Жан Дени Миша и Жан Ив Фурмо (Француска) Јорген Петерсон (Шведска), Јоханес Ернст (Њемачка), Нобуја Сугава (Јапан),  Кенет Це и Фредерик Хемке (САД).

2010. године Ватуља је проглашен побједником пројекта Санкт – Петербуршког Дома музике „Ријека талената“ и Међународног фестивала SaxArte (Четара – Италија) 2011. године је са највишим оцјенама завршио РАМ «Гњесина» , и постао је лауреат Московског међународног конкурса саксофониста «Глас саксофона у савременом свијету» Освајач је златне медаље 10 Сверуског конкурса „Делфске игре“ . Концертира као солиста и члан разних ансамбала. Гостује у Русији и ван њених граница. Стални је члан квартета саксофониста РАМ „Гњесина“ Наступа са најпознатијим оркестарским трупама Русије, међу којима се издвајају:  Државна академска капела Русије, Московски  државни академски симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар државне капеле Санкт –Петербурга и др. Стални је учесник концертних програма Санкт- Петербуршког Дома Музике.

Од 2005. године  врло активно се бави педагогијом. Међу његовим ученицима су лауреати међународних такмичења и фестивала.  Његова музичка остварења  преносе се путем радио станица и телевизијских програма у Русији и Украјини. 2007. године изашао је дебитантски албум овог музичара са дјелима Менделсона, Креппена, Мијоа, Боззе, Пјацоле.

Виталиј Ватуља је стални учесник фестивала „Примавера Класика“ (Москва) „Словенско прољеће“ (Чешка) „Еврооркестрија“ (Француска) и SaxArte (Италија) и других. Виталиј Ватуља је један од аутора и иницијатора оснивања Међународног добротворног хуманитарног пројекта „Музика за мир“.

* * *

ПРОГРАМ:

E. Григ: Холберг свита

Ј. Брамс: Интермецо оп. 119.

Д. Лигети: 6 багатела за квартет саксофона

Ф. Глас: Мишима

Ф. Пуланк: Трио за 2 саксофона и клавир

Г. Лаго: Градови

А. Пјацола: Годишња доба

Share