Концерт првака опере ДРАГОЉУБА БАЈИЋА и ВАСЕ СТАЈКИЋА

У Концертној дворани Банског двора 19. јула (понедјељак) 2021. године у 21.00 час одржаће се концерт ДРАГОЉУБ БАЈИЋ (првак опере Београдског народног позоришта) и ВАСА СТАЈКИЋ (првак опере Српског народног позоришта) уз клавирску сарадњу Арсена Чаркића.

 

Програм концерта конципиран је као нека врста омажа великом руском пјевачу Димитри Хворостовском, па ће публика бити у прилици да чује пјесме и арије које је Димитри пјевао и прославио.

Бесплатне позивинице за концерт могу се преузети од петка (9. јул) 2021. године, сваким даном осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова на билетарници Банског двора.

ВАСА СТАЈКИЋ је рођен у Новом Саду гдје је започео своје музичко образовање на одсјеку за дувачке инструменте – хорна, у нижој музичкој школи “Исидор Бајић”, теоретском одсјеку и одсјеку за соло пјевање у средњој музичкој школи, а потом на Академији уметности у Новом Саду и Факултету музичке уметности у Београду у класи проф.мр. Виолете Панчетовић Радаковић.
Већ у првих пар мјесеци учења пјевања је освојио и Прву награду на такмичењу музичких школа у Неготину (1997)и од тада је освајао многе награде на такмичењима:

– Прва награда на такмичењу „Петар Коњовић“ (1998),
– Лауреат такмичења и награда за најбољи мушки глас „Никола и Марица Цвејић“ (1998, 1999, 2000),
– Прва награда и Награда публике на такмичењу „Обзорја на Тиси“ (2000 и 2002),
– ИИИ награда за интерпретацију оперских арија на Међународној Летњој Академији Праг, Беч, Будимпешта.

Добтник је и сљедећих признања:

– Добитник је награде АП Војводина за најдаровитијег младог умјетника,

– Награда Академије Уметности Нови Сад за постигнуте резултате у умјетности,

– Добитник Годишње награде Српског Народног Позоришта за улогу Дон Ђовани (2008)

– Добитник Годишње награде Српског Народног Позоришта за улогу Симон Боканегра (2013).

– Добитник Годишње награде Српског Народног Позоришта за улогу Кнеза Иве (2016).

– Награда „МУЗИКА КЛАСИКА“ за најбољег мушког извођача у 2019.

Од 2000.године добија уговор са опером Српског народног позоришта у Новом Саду и од тада остварује висе од 30 улога у преко 400 представа у матичном Српском Народном Позоришту.

Наступао је у Норвешкој, Италији, Њемачкој, Аустрији, Словачкој, Пољској, Француској, Босни и Херцеговини.

ДРАГОЉУБ БАЈИЋ рођен је у Београду 22.02.1976. године. Пјевање је почео да учи у Музичкој школи “Станковић” у класи проф. Љубице Живковиц. Убрзо постаје члан Оперског студија Народног позоришта у Београду. Завршио је Факултет музичке уметности у Београду на одсјеку-соло певање у класи проф. Николе Мијаиловића. Освајао је бројне награде у земљи и иностранству од којих се издвајају прве награде на такмичењима“Војислав Вучковић“ “Петар Коњовић“ и “Лазар Јовановић“. Лауреат је Републицког такмичења соло пјевача 2003.године у Београду.Добитник је специјалне награде за најбоље извођење задате композиције на Међународном такмичењу Музичке омладине 2003. године у Београду и лауреат је тог такмичења 2008.

У периоду између 2006. и 2008.године Драгољуб бива изабран за стипендисту фондације Musik theater  из Беча као најперспективнији млади глас са простора Балкана.

2009.године је услиједила сарадња са најуспјешнијим оперским диригентом данашњице-Riccardo Muti. Након неколико концерата (Салзбург,Равена,Фиренца)са чувеним диригентом,добија позив за Бечку државну оперу.

У Бечу (сезона 2009/10) остварује низ улога и сарадњу са највећим именима оперске умјетности. По повратку наставља да шири свој репертоар. Наступао је у бројним оперским кућама и концертним халама,како у земљи тако и у иностранству (Беч,Салзбург,Фиренца,Равена,Вићенца,Кан,Копенхаген,Темисвар,Букурешт, Сарајево, Скопље,Дубаи , Сеул, Москва… Тренутно је и стални гост Националног театра у Букурешту.

Солиста је опере у Београду од 2004.године, а од 2017. године има престишни статус-Првак опере. Од 2020. године започиње и каријеру ТВ водитеља на РТВ Војводина. У јуну 2021. године остварује свој деби као режисер са опером „На уранку“ Станислава Биничког.

Поред класичне музике Драгољуб његује и остале музичке жанрове. Са нашим прослављеним аутором и диригентом Војканом Борисављевићем је остварио велики број концерата на којима је изводио популарне шлагере, јазз стандарде, хитове домаће забавне и стране поп роцк музике.

Драгољуб Бајић је по оцјени критике најљепши је глас који се појавио на сцени српске умјетницке музике посљедњих година. Племените боје,дубоког дозивљаја интерпретације,велике музикалности и беспријекорне технике.

Програм концерта:

1.Ямщик, не гони лошадей – народна
2.Благословляю вас, леса – Тцхаиковскy
3.Пябинушка – народна
4.Легенда о двенадцати разбойниках – народна
5.Арија викинског госта – Садко – Николаи Римски Корсаков
6.Арија Гремина – Евгеније Оњегин – Чајковски

1. Арија Кнеза – Пикова дама – Чајковски
2. Арија Оњегина – Евгеније Оњегин – Чајковски
3. Рацхманинов – Синг нот, О ловелy оне (Не пои, красавитса, при мне), Оп. 4 Но. 4
4. Свиридов – Петербург (Ст. Петерсбург): Но. 9. Богоматер’ в городе (Тхе Виргин Цитy
5.Дарк еyес (Оцхи цорние) – Руско-украјинска народна песма
6.Как молоды мы были (Как молодy мy бyли) – Алеџандра Пакхмутова
7.Серенада Дон Јуана – Чајковски

Share