VEČE KAMERNE MUZIKE

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 22. jula (četvrtak) u 21.00 čas održaće se VEČE KAMERNE MUZIKE, a na ovom koncertu predstaviće se Sonja Vojvodić (violina), Petar Obradović (viola), Lidija Paulin (violončelo)  i Sebastijan Bereta (flauta).

Besplatne pozivinice za koncert mogu se preuzeti od ponedjeljka (12. jul)  2021. godine, svakim danom, osim vikendom u periodu od 12.00 do 18.00 časova na biletarnici Banskog dvora.

Sebastijan BERETA otkriva flautu sa sedamnaest godina u srednjoj muzičkoj školi “Savo Balaban” u Prijedoru te se uz pomoć flautiskinje Snježane Hrvaćanin opredjeljuje za ovaj umjetnički poziv. Poslije završne srednje muzičke škole “dr Vojislav Vučković” u Beogradu u klasi prof Danijele Bajić, školovanje nastavlja u Parizu na “Conservatoire de Rueil Malmaison” u klasi Pascale Feuvriera gdje 2015. godine godine zavrašava “ciklus perfekcioniranja”. Iste godine započinje studije barokne flaute na Versajskom konzervatorijimu u klasi Francois Lazarevitcha.

Od 2019. godine  na PESMD u Bordou završava osnovne studije kao muzički izvođač, pedagog i muzikolog u klasi prof. Jutta Pulcini (prva flauta Bordoške opere) i Julien Beaudiment (opera Lyon). Od 2019. godine je student na Pariškom Nacionalnom Konzevatorijumu na master studijama barokne flaute u klasi prof. Jan de Winnea, kao stipendista Meyer fondacije za mlade umjetnike.

Kao student Bordoške akademije redovno svira u Bordoškoj operi pod vođstvom Marca MINKOWSOG. Zaljubljenik u istoriju svog instrumenta Sebastijan svira sve istorijske flaute od početka baroka do modernog doba.

Sebastijan učestvuje u radu “Jeune orchestre de l’Abbaye”, Saintes, jedinom omladinskom orkestru na svijetu koji je specijalizovan za interpretacije klasičnog i romantičarskog repertoara na istorijskim instrumentima. U okviru ovog ansambla je sarađivao sa poznatim dirigentima kao sto su Raphael PICHON, Alexis KOSSENKO, Alexander Michael WILLENS, Nicholas SIMON. Sa ovim ansamblom je učestvovao na festivalima Festival Saintes, La Seine Musicale Paris, Abbaye Fontevraud, Theatre de Quatre Saisons Bordeaux.

  1. godine se predstavlja kao solista sa francuskim baroknim orkestrom mladih (OFJ Baroque) u interpretaciji Kvancovog koncerta za flautu i orkestar.

Sa kolegom Arnaudom Condéom (barokni fagot) osniva barokni ansambl “Poseidon” sa kojim redovno koncertira širom Francuske kao solista (Bahova Svita u h-molu, Telemanovim koncerti za flautu i blok flautu).

Po pozivu Francuske ambasade u Sjevernoj Makedoniji, 2018. godine se predstavlja i na Ohridskom ljetnjem festivalu sa triom Mascherina (traverso, viola da Gamba i teorb).

Redovni je član “Jeune orchestre Européen Hector Berlioz” koji je poznat po interpretiranju Berliozove muzike na originalnim instrumentima, u okviru kojeg je pod palicom maestra Francois Xavier ROTHA svirao u Pariškoj Filharmoniji i na Festivalu “Berlioz Cote St André”.

Trenutno redovni profesor flaute na “Conservatoire Patricia Petibon Montargis”.

Sonja VOJVODIĆ (1990) – Violinu počinje da uči sa sedam godina kod profesora Dušana Šestića u Banjaluci gdje završava i nižu i srednju muzičku školu. Osnovne studije završava u Banjaluci u klasi prof. Maje Jokanović 2012. Master studije na FMU u Beogradu u klasi prof. Maje Jokanović završava 2013. Godine.

Tokom obrazovanja osvaja mnogobrojne nagrade i ostvaruje zapažene nastupe kao solista i kao član klavirskog trija sa violončelistkinjom Lidijom Paulin i pijanistom Dejanom Jankovićem. Dvije godine zaredom je kao jedina violinistkinja iz Bosne i Hercegovine bila član CEI-YO (omladinski simfonijski orkestar centralnoevropske inicijative) pod vođstvom Igora Corettija (Italija) sa kojima je nastupala u mnogim evropskim gradovima.

  1. godine na Danima Vlade S. Miloševića sa svojim kolegom Dejanom Jankovićem izvodi Mendelsonov koncert za violinu, klavir i gudački orkestar (povodom 200 godina od rođenja velikog kompozitora ) pod dirigentskom palicom Darinke Matić-Marović, a 2015. godine izvodi isto djelo sa pianisticom Sonjom Marković pod dirigentskom palicom Branke Radošević. U martu 2010 godine predstavljala je akademiju kao član Evropskog studentskog kamernog orkestra pod vođstvom Lavarda Skou Larsena (Austrija). U decembru 2010 godine je uz pratnju simfonijskog orkestra izvodila je “Havanezu” Camille Saint Seansa pod dirigentskom palicom Branke Radošević.

Član je NBO orkestra (No Borders Orchestra) koji je sastavljen od najboljih profesionalnih muzičara sa prostora bivše Jugoslavije pod vođstvom maestra Premila Petrovića

Na šestom Sarajevo Chamber Music Festivalu (Avgust,2016) formira klavirski trio sa Lidijom Paulin i Sonjom Marković s kojima je prethodnih godina sarađivala i studirala i u okviru doktorskih studija kamerne muzike na FMU u Beogradu u klasi profesora Ladislava Mezeia.

Kao asistent je četiri akademske godine bila angažovana na predmetu violina na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Trenutno je zaposlena u Crnogorskom Simfonijskom orkestru.

 Petar OBRADOVIĆ, violista (1991, Smederevo, SFRJ) počeo je školovanje na violi u Muzičkoj školi „Vlado Milošević“ u Banjoj Luci u klasi Mirjane Bubić Kremenović. Diplomske studije na Fakultetu muzičke umetnosti Beogradskog Univerziteta umetnosti pohađao je pod mentorstvom prof. Nemanje Marjanovića i prof. Pante Veličkovića. Master program izvođačke umetnosti na istom fakultetu završio je 2017. godine u klasi prof. Pante Veličkovića.

Tokom školovanja pohađao je majstorske kurseve kod renomiranih izvođača i pedagoga kao što su Petar Mladenović, Aleksandar Milošev, Anton Martynov, članovi Manhattan String Quartet-a, Antonio-Lech Uszinsky i Jorg Winkler.

Dobitnik je nagrada i priznanja na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima iz kamerne muzike i viole, a učesnik je i brojnih festivala: Festival gudača Sremska Mitrovica, Sarajevo Chamber Music Festival, Nei suoni dei luoghi, Carniarmonia, FESTUM, BUNT, Dani Vlade S. Miloševića, Muzika na žici, DEUS i dr.

Kao student, učestvovao je u radu omladinskih orkestara u regionu i Evropi kao što su STUEBAphilharmonie, International youth symphony orchestra Bremen, Deutsch-skandinavische Jugend Philharmonie, Ljubljana International Orchestra, Beogradski Simfoničari, Neue Philharmonie Minhen, Camerata Academica i drugi.

Honorarno je sarađivao sa profesionalnim ansamblima poput Simfonijskog orkestra RTS (2011-2014), Crnogorskog simfonijskog orkestra i Simfonijskog orkestra HRT. Nastupao je u koncertnim dvoranama u Crnoj Gori, Srbiji, BIH, Sloveniji, Njemačkoj, Kini, Italiji, Albaniji, Hrvatskoj.

Brojne nastupe je ostvario kao član i jedan od osnivača gudačkog kvarteta „Doclea“ iz Podgorice, kao i u okviru klavirskog kvinteta „Stretto“.

Angažovan je kao saradnik i mentor na Ljetnjem kampu za kamernu muziku na Ivanovim Koritima, i kao mentor na radionicama za mlade violiste u okviru programa „Muzički krug“. Član je Evropske asocijacije gudačkih pedagoga ESTA Montenegro. Stalni je član Crnogorskog simfonijskog orkestra na poziciji viola tutti od 2016. godine, a zaposlen je i kao profesor kamerne muzike u UŠMB „Vasa Pavić“ u Podgorici.

 Lidija PAULIN, (1990) violončelo počinje da svira sa osam godina kod profesora Eduarda Šeršukova i Branislava Petrovića u Banjoj Luci, gdje završava nižu i srednju muzičku školu. Osnovne studije završava na Akademiji Umjetnosti u Banjoj Luci u klasi prof. Branislava Petrovića. Magistarske studije završava u Sarajevu u klasi profesora Yevgenija Xaviereffa.

Tokom školovanja osvaja mnogobrojne prve nagrade i laureate (22) u zemlji i inostranstvu, te ostvaruje zapažene nastupe širom Evrope (Italija, Njemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Francuska, Crna Gora i BIH) kao solista i kamerni muzičar. Kao jedina čelistkinja iz BIH bila je član CEI-YO (omladinski simfonijski orkestar centralno evropske inicijative) 2007. pod vođstvom Igora Corettija (Italija) sa kojim je nastupala u Italiji, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj.

U decembru 2010. je uz pratnju združenog simfonijskog orkestra regionalnih akademija umjetnosti na koncertima u Banjaluci i Sarajevu izvodila Koncert za dva violončela A.Vivaldija pod dirigentskom palicom Branke Radošević-Mitrović. 2010. na ciklusu didaktičkih koncerata kamernog orkestra Akademije umjetnosti  kao solista je učestvovala u izvođenu Karnevala životinja Sen-Sansa. Kao vođa dionice violončela učestvuje u radu STÜBAphilharmonie iz Njemačke 2013. i 2014 godine.

Tokom studija pohađa majstorske kurseve kod: renomiranog čeliste Valtera Dešpalja, pijanistkinje Nataše Veljković, šest godina učestvuje na majstorskim radionicama Manhattan String Quartet-a u Sarajevu (2012 do 2017), majstorski kurs kod renomiranog čeliste Rustama Komachkova iz Moskve. Sarađuje sa renomiranom violinistkinjom Violetom Smailović-Huart u gudačkom kvartetu, klavirskom triju, kao solista i kao član orkestra i vođa dionice orkestra Festivala Muzika na Žici od 2014 do 2016, kao i u klavirskom triju zajedno za svijetski proslavljenim pijanistom Konstantinom Boginom

Na sedmom SCMF učestvuje kao član gudačkog okteta zajedno sa Manhattan String Quartetom iz New Yorka i renomiranim profesorima sa Julliard School of Music iz New Yorka i članovima Metropoliten Opera Orkestra.

Na šestom Sarajevo Chamber Music Festivalu (Avgust,2016) formira klavirski trio sa Sonjom Vojvodić i Sonjom Marković s kojim je prethodnih godina sarađivala i studirala. Trio u ovom sastavu (Vojvodić, Marković, Paulin) upisuje doktorske umjetničke studije 2018 .godine na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu u klasi prof. Ladislava Mezeija , i trenutno je na trećoj ujedno i završnoj godini doktorskih studija. 2019.godine pobjedom trija na festivalu „Viva-Musica“ dobija nastup u Carnegie Hallu u Njujorku. Trio je pobjednik i laureat takmičenja: „Davorin Jenko“ Beograd; Festival Slavenske Muzike Beograd; Festival Talenata Sremski Karlovci, Republičko takmičenje kamerne muzike Beograd, “Konstantin Veliki „ Niš, „Viva Musica“ Herceg Novi.

  1. godine polaže audiciju za Sarajevsku Filharmoniju gdje je i danas zaposlena kao vođa dionice Violončela filharmonije, opere i baleta. Kao solista, u junu 2016. godine, izvela je Koncert za violončelo i orkestar a-moll, Op.129 Robert Schumanna uz pratnju orkestra Sarajevske Filharmonije. Od 2014 do danas  odsvirala je preko 130 koncerata i preko 80 opera.

Od akademske 2021/22 angažovana je kao saradnik u nastavi Akedemije umjetnosti u Banjaluci.

Program:

Volfgang Amadeus Mocart

Kvartet za flautu i gudače u C – Duru KV. 285b

Allegro

Andantino

Allegro

*****************

Volfgang Amadeus Mocart

Kvartet za flautu i gudače u D – duru KV. 285

Allegro

Adagio

Rondo

*****************

Antonjin Dvoržak

Gudački kvartet br. 12 op. 96 “Američki kvartet”

(transkripcija za flautu i gudački trio)

Allegro ma non troppo

Lento

Molto vivace

Vivace ma non troppo

*********************************************

Sebastijan BERETA, flauta

Sonja VOJVODIĆ, violina

Petar OBRADOVIĆ, viola

Lidija PAULIN, violončelo

Share