Концерт МУРИСА ВАРАЈИЋА (гитара)

У Арт дворишту Банског двора 23. августа 2021. године (понедјељак) у 21.00 час одржаће се концерт Муриса Варајића (гитара), а гост на концерту ће бити Арсен Чаркић (клавир).

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора од 16. августа (понедјељак) сваким даном осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

            МУРИС ВАРАЈИЋ (1979) своју соло каријеру започиње  2007. године када за инострано тржиште објављује инструментални албум Let It Out. Албум биљежи одличне критике, а часопис Guitar Player у јулу исте године пише чланак о њему. Почиње радити као учитељ гитаре, пише колумне за  и ради видео предавања за GuitarMasterClass.net. Побједник је гитаристичког такмичења  Steve Vai Competition у Лондону 2008. године. Композиција  „Мојо Оро“ проглашена је најбољим етно инструменталом на Just Plain фолксрадијском фестивалу у САД.  Двије године за редом 2008. и 2009. године био је финалиста свјетског такмичења  Guitar Idol које се одржавало у Лондону.

Као солиста наступа у читавој регији, од Аустрије до Македоније, гдје најчешће изводи пјесме Floyda, Straitsa, Purplea, Satriania и других, али и своја ауторска дјела рађена у специфичном и препознатљивом музичком стилу. muzike.

АРСЕН ЧАРКИЋ, пијаниста своје музичко образовање започиње у Сарајеву 1985. године сарађујући са професорима Срђаном Далагијом и Верицом Вербич, са којима осваја бројна признања и награде на фестивалима и такмичењима бивше СФРЈ. 1992. године уписује СМШ „Станковић“ у Београду у класи проф. Љиљане Јанковић, такође сарађујући са професорима Гораном Брковићем и Гораном Радићем, те у умјетничком студију проф. Јокут Михаиловић.

1994. године уписује Академију Уметности у Новом Саду гдје студира у класи проф. Кемала Гекића. У истом периоду учествује на пијанистичким фестивалима Вреденбург (Холандија) и Интерарт у Будимпешти, посвећеним Францу Листу. Студије наставља 1997. године на ФМУ Београд у класи проф. Јокута Михаиловића, а наредне године добија награду фондације „Олга Михаиловић“ за најталентованијег студента.

1999. године прави низ реситала по Београду и Србији (Коларчева задужбина, Галерија САНУ, Културни Центар Београда…) за које добија позитивне стручне критике, те прави снимке за Радио-Телевизију Србије.

У периоду 1999-2000. године ради као демонстратор класе Јокута Михаиловића на ФМУ Београд и као асистент Клавирског одсјека на Музичкој Академији у Источном Сарајеву. Године 2001. се са породицом враћа у Републику Српску и исте године прави солистички концерт у оквиру фестивала „Сарајевска зима“ који је од стране публике проглашен за најбољи концерт фестивала. 2002. године почиње да ради као професор у СМШ „Владо Милошевић“ у Бања Луци. Од 2003. године ради на Академији умјетности Бања Лука, а на истој Академији уписује и завршава магистарске студије у класи проф. Невене Поповић. Године 2009. изабран је у звање доцента на Катедри за клавир Музичког одсјека бањалучке Академије умјетности, гдје је поред наставе клавира, држао предавања корепетиције и читања с листа, те паралелно радио као умјетнички сарадник у класама проф. Радмиле Смиљанић и проф. Снежане Савичић-Секулић. Од 2014. године и избора у звање ванредног професора ради са својом класом на Катедри за клавир АУБЛ, те предаје Методику наставе клавира.

Током свог школовања и каријере остварује успјешну сарадњу са уваженим професорима попут проф. мр Невене Поповић, проф. мр Јокута Михаиловића, проф. мр Кемала Гекића, примадоне Радмиле Смиљанић, проф. др Десанке Тракиловић, маестра проф. Станка Шепића, маестра проф. Огњена Бомоштара и других.

Наступао је са познатим именима музичке сцене као што су: др Жељко Павловић (Филхармонија Хјустон, концертмајстор, УСА), мр Снежана Савичић-Секулић (првакиња Београдске опере), Наташа Јовић-Тривић (Београдска опера), др Дакић Оља (Берлинска Опера), Оливер Њего (првак Београдске опере), маестро мр Ђорђе Станковић (диригент Београдске опере и опере Мадленианум), Бањалучка филхармонија, Оркестар Музичке академије Сарајево, Сарајевска Филхармонија, Краљевски гудачи св.Ђорђа, Оркестар СМШ Станковић, Оркестар СМШ Владо Милошевић, Хор Србадија, Хор Бањалучанке, Хор Јединство, итд. Забиљежио је наступе у салама: Београдске филхармоније, Сарајевске филхармоније, Банског двора, Мале сале Коларчеве задужбине, Галерије САНУ, Галерије Културног центра Београда, сарајевског Дома Армије, Дома Војске Југославије, Камерне сале Академије умјетности у Бања Луци, Концертне сале Слобомир универзитета, Велике сала Културног Центра Бијељина, Галерије Музеја Савремене Умјетности Републике Србије, Градске куће у Новом Саду итд, а у којима је наступао као солиста, свирајући реситале и концерте са оркестром, те као камерни музичар и клавирски сарадник.

Више пута је учествовао као члан жирија на бројним међународним такмичењима из области дириговања и клавира.

Share