Концерт Матија Дедић, клавир и Марија Шестић, вокал

У Концертној дворани Банског двора 26. новембра 2018. године (понедјељак) у 20.00 часова у оквиру првог фестивала џез музике „INTIME JAZZ FEST“, одржаће се концерт Матија Дедић – клавир и Марија Шестић – вокал.
„INTIME JAZZ FEST“ oдржава се у организацији Банског двора – Културног центра од 24. до 27. новембра 2018. године.

Улазнице за концерт се могу купити на билетарници Банског двора од сриједе 14. новембра 2018. године у периоду од 10.00 до 18.00 часова, по цијени од 10КМ.

Матија Дедић рођен је 1973. године у Загребу, а клавир је почео учити као петогодишњак. По завршетку средње музичке школе “Ватрослав Лисински” у Загребу 1991. године, школовање је наставио на џез одсјеку музичке академије у Грацу гдје је дипломирао 1997. године у класи проф. Harald Neuwirth, те похађао приватне часове које су му држали James Taylor, Hal Galper, Bill Dobins и Barry Harris.

Будући да је одрастао у музичкој породици, окружен музичарима поп и традиционалне музике,  од малена је био изложен утицајима разних музичких жанрова. Рано је открио џез, спознавши велике могућности апстрактног и личног погледа на музику.

Након повратка у Загреб 1997. почео је чешће наступати афирмишући се у земљи и иностранству. У наредним годинама, свирао је са својим бендом „Boliers Quartet“ који је пратио и B. Golson, K. Burell, R. Haynes, J. Feliciano и „All Stars Band“. У међувремену, имао је прилику да свира и у „Тамара Обровац квартету“.

Током година, свирао је у Италији, Њемачкој, Словачкој, Великој Британији, Бразилу, Белгији, Турској, Шпанији, Аустрији, Словенији, Србији, Македонији, Француској, Данској, Шведској, Швајцарској, Мађарској, Грчкој, Мароку, САД, Чешкој, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Аргентини те Португалу, са великим умјетницима какви су: Alvin Queen, Martin Drew, Ron Ringwood, Бошко Петровић, Marc Murphy Band, Patrizia Conte, David Gazarov, Gianni Basso, Miles Griffith, Onder Fokan, J.L. Rassinfosse, Anca Parghel, Tomi Emanuel, Lenny White, Kendrick Scott, Jim Madison, Jeff Ballard, Vicente Archer, Buster Wiliams, L.arry Grenadier, N.H.O. Pedersen, Ron Mcclure, Тамара Обровац, Marek Patrman, Salvatore Maiore, Antonio Sanchez, Scott Colley, Gene Jackson, Bojan Z, John Hollenback, Joris Dudli, Rachid Zeroual, Bruno Castellucci, Catia Werneck, Howard Curtis, Melissa Aldana, Johannes Weidenmueller, Chris Cheek, Jonathan Blake, Matt Brewer, Flavio Davanzo, Simone Serafini, Francesco Bearzatti, Carl Nevitt, Thomas Bramerie, Manu Katche и други.

Компонује музику за телевизију и позориште, те повремено наступа са великим поп звијездама хрватске музичке сцене. Његов албум „Octopussy“ донио му је награду Хрватског друштва композитора за најбољег џез композитора и најбољу џез појаву у посљедњих 10 година.

У јулу 2002. године, Матија је наступао као један од 11 финалиста такмичења младих џез пијаниста одабраних међу 400 клавириста свијета на познатом „Montreux Jazz“ фестивалу. Његов отац, Арсен Дедић, био је добитник награда „Premio tenco“ и „Jacques Brel“, док је његова мајка Габи Новак током каријере пјевала са именима каква су: Luis Armstrong, Garry Burton, Phill Woods, Toots Tielmans, Hellen Merril, Joe Turner и други.

 

Марија Шестић рођена je  1987. године у Бањалуци. Студије клавира на Академији умјетности у Бањалуци уписала је са тринаест година. Дипломирала је и магистрирала као најмлађи студент у историји бањалучке Академије уметности, а учествовала је и на међународним такмичењима младих пијаниста.

Године 2000. гостовала је на телевизији  МТВ  Европе у Берлину и снимила албум првенац. Исте године пјевала је у песми и споту „Зграби своју срећу“, који је за изборе у Босни и Херцеговини снимио ОЕБС. У наредним годинама, освојила је и награду за најбољег дебитанта на Фестивалу забавне и поп музике у Бањалуци 2003, награду за интерпретацију и диплому ФИДОФ на фестивалу „Златна звезда“ у Букурешту 2004. и другу награду на Интернационалном музичком фестивалу у Бањалуци 2005. године. Исте године, учествовала је и на БХ Еуросонгу, националном избору за представника БиХ на Пјесми Евровизије и заузела четврто мјесто са песмом In This World („У овом свету“). Текст је писао Дирк Пелинк на композицију Марка Пелинка.

Године 2007. представљала је Босну и Херцеговину на Евровизији са пјесмом  Ријека без имена у Хелсинкију и заузела једанаесто мјесто у укупном пласману. Исте године освојила је Принчеву награду фестивала Сунчане скале за дебитанта, те награду Вечерњаков печат за звијезду године.  Добитница је Плакете Града Бањалука за изузетна остварења у области културе и умјетности. Учествовала је на манифестацији Међународни дан дјетета и добила повељу заштитног лица истоименог фестивала под организацијом UNICEF-a.

2000. године учествовала је на Свјетској изложби ЕXPO као представник Босне и Херцеговине у Шангају са групом Балканика. Сарађивала је са бројним музичарима из региона и иностранства као поп, џез, те извођач традиционалне музике. Гостовала је на албуму Balkan sounds црногорског џез музичара Владимира Мараша.

Један је од 24 извођача који су учествовали у снимању и извођењу официјалне химне Свјетског рукометног првенства за мушкарце под називом  Live it, win it у Дохи 2015. године.

Наступала је у Босни и Херцеговини, Србији, Хрватској, Словенији, Румунији, Македонији, Албанији, Њемачкој, Француској, Швајцарској, Белгији, Холандији, Норвешкој, Финској, Португалу, Русији, Бјелорусији, Уједињеним арапским емиратима, Кини.

 

Share