Концерт Majamisty TriO

У Концертној дворани Банског двора 27. новембра 2018. године (уторак) у 20.00 часова у оквиру првог фестивала џез музике „INTIME JAZZ FEST“, одржаће се концерт Majamisty TriO.
„INTIME JAZZ FEST“ oдржава се у организацији Банског двора – Културног центра од 24. до 27. новембра 2018. године.

Улазнице за концерт се могу купити на билетарници Банског двора од сриједе 14. новембра 2018. године у периоду од 10.00 до 18.00 часова, по цијени од 10КМ.

На домаћој музичкој сцени Majamisty TriO иде путем којим још нико није прошао, са јасним ауторским ставом који ће бити признат у џез заједници, а истовремено бити разумљив изван ње.

За свега неколико година постојања Majamisty TriO се етаблирао као један од најзначајнијих домаћих џез састава млађе и средње генерације. Тајна њиховог успјеха и креативних достигнућа налази се у нетипичном џезерском сазревању главне покретачке снаге бенда – новосадске ауторке и класичне пијанисткиње Маје Алвановић. Класично школована и са богатим искуством у педагошком раду, заљубљена у џез музику, у својим тридесетим годинама смјело се окренула композиторском раду који на савршен начин спаја два свијета – деликатни класичарски сензибилитет и савремени европски џез.

За своје креативне замисли одабрала је прекаљене сараднике – контрабасисту Ервина Малину и бубњара Иштвана Чика, једну од најуигранијих домаћих ритам секција. Од 2018. године започиње сарадњу са Лавом Ковачем, младом креативном снагом новосадске сцене, првенствено бубњарем, али и мултиинструменталистом, композитором, оснивачем издавачке куће Horz.

Трио је након првог албума “Mistyland” (2011. СКЦ, Нови Сад) моментално скренуо пажњу на себе оригиналним композиторским и аранжерским изразом. Класичарски приступ композицији и свирању клавира, емотиван набој близак скандинавској џез продукцији, те препознатљива лирска атмосфера коју форсира чувени издавач ECM Records, били су полазна тачка за нове подухвате новосадског трија. На другом албуму “Love” (2014. Cosmic Sounds Records), ангажовани су атрактивни гости – трубач Дамир Бачикин из Берлина, норвешки гитариста Гисле Торвик, саксофониста  Бунфорд Габор из Суботице и новосадски перкусиониста Урош Шећеров. Палета стилских утицаја креће се од славног гитаристе Пита Метинија до динамичног, модерног израза Есбјорн Свенсон Трија.

Након бројних запажених наступа на домаћим џез фестивалима, сјајних рецензија и приказа у релевантним иностраним џез медијима, па чак и успјешне дистрибуције ЦД-ова у далеком Јапану, раскошни ауторски израз крунисан је и гостовањима на интернационалним сценама, од Кијева, до Беча и Лондона.

Majamisty TriO је тренутно на мини турнеји, Лесковац-Софија-Бања Лука-Нови Сад након чега почиње припреме за снимање трећег албума које је планирано за 2019. годину.

Чланови трија су:
Маја Алвановић-клавир, Ервин Малина-контрабас и Лав Ковач-бубњеви

Извод из умјетничких критика:

„Епска, синематична, драматична музика…обара вас с ногу“ – ALL ABOUT JAZZ

„Алвановић, музички алхемичар, изградила је дјело суптилне елеганицје користећи се западњачком класичном структуром, џез спонтаношћу и сложеним ритмовима своје домовине. Често меланхолична, понекад бујна, увијек очаравајућа.“ – Hrayr Attarian/ALL ABOUT JAZZ

„Музички позиционирана негде у џез сфери Е.С.Т., из свирања г. Алвановић избијала је прозрачна љепота: њен контемплативни стил, какав би се и очекивао од сљедбеника Бил Еванса са траговима стила Ленија Тристана, видљив је и у њеној љубави према солима лишеним клишеа.“ – Maureen Baker/LONDON JAZZ NEWS

„Динамички опсег албума је можда најбоље описати као једно вансеријско путовање.“ – Tyran Grillo/ALL ABOUT JAZZ

„Музика која не робује клишеима ни са једне стране артистичког спектра, кохерентан стилски израз који одише спонтаношћу…” Никола Марковић – JAZZIN.RS

Share