Концерт квартета флаута „Флутете“

У Концертној дворани Банског двора 26. августа 2020. године (сриједа) у 21.00 час одржаће се концерт квартета флаута ФЛУТЕТЕ.

Због тренутне епидемиолошке ситуације број мјеста у публици за сваки програмски садржај је ограничен на 50 посјетилаца. Обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора од 19. августа (сриједа ), сваким даном осим недјељом у периоду  од 10.00 до 18.00 часова.

Четири флаутисткиње које музицирају у  камерном саставу „Флутете“ су: Сунчица Лончар, Марија Пилиповић, Наташа Вукојевић Дукић и Деана Симић.

Четири особе, али мало више инструмената. Наиме, иако су испочетка музицирале само на траверзо флаутама, широк избор литературе их је понукао да своје умијеће свирања прошире и на друге врсте флаута. Тако сада у многим дјелима која су на репертоару „Флутета“ можемо чути баршунасте дубоке тонове алт флауте или пискутаве, продорне тонове мале флауте, тј.пикола. Понекад уз свирање и пјевају, тапшу, пуцкетају прстима, лупкају ногама, чак користе удараљке и управо зато се и зову „Флутете“: изведено од ФЛУТЕТ – инструмент који се свира као фрула једном руком, а другом се удара о мали бибањ окачен о фрулу.

„Флутете“ концертирају већ шест година и биљеже многобројне наступе широм БиХ, али и у иностранству. У мају 2018. године су се представиле публици у Русији са три цјеловечерња концерта у оквиру манифестације Дани културе РС у Санкт Петерсбургу, а у јуну 2019.године су биле учеснице фестивала ФИМУ у Белфорту (ФР) гдје су такође одржале три цјеловечерња концерта. Осим концертне дјелатности, „Флутете“ су идејни творац, организатор и реализатор многих пројеката из области класичне музике од којих посебно истичу „Дане флауте“ који ће ове године бити одржани трећи пут. Кроз наведени пројекат који окупља флаутисте из БиХ и региона, али и даљих дестинација, „Флутете“ показују како интерпретативне тако и педагошке и иновативне квалитете.

Концертом у Банском двору желе показати богатство музике писане за флауту, изазове које модерни композитори стављају пред извођача, садржајност и љепоту програмске музике коју је веома разнолика публика оцијенила као врло пријемчиву.

 

ПРОГРАМ

1. Љетни дан у планини, Еуген Боца

I Пасторала

II На обали потока

III Пјесма шуме

IV Рондо

 

Осликавајући сјеверни дио централне Француске, ово дјело дочарава један сунчани, љетни дан у планини: од мрака прије свитања и доласка новог дана, преко бујања потока и пјесме шуме до таме која ступа након заласка сунца.

2. Рапсодија у плавом, Џорџ Гершвин

Композиција је писана за клавир и џез оркестар, а инспирисана је композиторовим путовањем возом од Бостона до Њујорка те осликава предјеле кроз које је пролазио. Захваљујући овој композицији џез се почео трансформисати од „уличне“ до „озбиљне“ музике и сматра се дјелом које је џез увело у концертне дворане.

 

3. Аркадије, Марк Бертомју

 

I Пастири

II Чаробна фрула

III Дријаде

 

Звучна слика симбола које флаута најчешће представља: мелодије које свирају пастири, магични звуци флауте из бајке, завођење нимфи…..

4. Створења из зачаране шуме, Анже Розман

 III Вечерњи пјевач

IV Мала звијер

Четвероставачно дјело које у првом и другом ставу приказује шетњу зачараном шумом те борбу птице и предатора, у трећем ставу дочарава пој славуја, а у четвртом, посљедњем ставу, ноћ у зачараној шуми открива енергично шумско створење које стално доноси нову невољу….коју???

 

5. „Shukkei – en kara Shibuya“, Николај Брухер

Од Шукејена до Шибује (Јапан), од идиличних паркова до убрзаних, урбаних дијелова града све до приказа ноћног живота. Шукејен је назив врта којег је композитор посјетио током боравка у Хирошими, док је Шибуја средиште модерног Токија. Одабиром ових дестинација и музичком сликом истих композитор је желио дочарати разноликост јапанске културе. Користећи савремене, проширене технике свирања флауте и те како доприноси ефектности приказа, а поред тога извођачи у појединим дијеловима осим на флаутама свирају и на удараљкама азијског фолклора.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share