Концерт КУГОНИ ТРИЈА  једног од најцјењенијих камерних састава на  белгијској и интернационалној  музичкој сцени

У Концертној дворани Банског двора 5. октобра (четвртак) 2023. године у 20.00 часова концерт ће одржати КУГОНИ ТРИО  који је данас један од најцјењенијих камерних састава на  белгијској и интернационалној  музичкој сцени.

Концерт ће бити одржан у оквиру програма 6. Интернационалног музичког фестивала „ЈЕСЕЊА СОНАТА“.

Улазнице за концерт моћи ће се купити од четвртка 21. септембра на билетарници Банског двора сваким даном осим викендом, у периоду од 12.00 до 18.00 часова по цијени од 7КМ.

КУГОНИ ТРИО (Белгија)

КУГОНИ ТРИО чине три остварена и вишеструко награђивана белгијска музичка умјетника – пијаниста Берт Кох /Bert Koch, виолиниста Николас Дупон/Nicolas Dupont   и саксофониста Курт Бертелс/Kurt Bertels.

Захваљујући јединственом споју клавира, виолине и саксофона, енергичним и надахнутим наступима, те непрекидном страственом трагању за новим репертоаром, КУГОНИ ТРИО  је данас веома цијењен  камерни састав на  белгијској и интернационалној  музичкој сцени.

Основан 2010. године,  КУГОНИ ТРИО  је до сада остварио значајне наступе у познатим концертним просторима Palati de Beaux-Arts и Flazi (Брисел), Akademijezaal (Синт Тројден), AMUZ (Антверпен) и Koncertgebau (Бриж). Такође су наступили на већем броју познатих музичких фестивала „Idereen Klassiek“ (Бриж), „Cultuurmarkt“ (Антверпен), „Klara Festival“ (Брисел), „BumaClassical“ (Утрехт) и „Festival Van Vlaanderen“ (Гент). Ансамбл је ван Белгије досада имао успјешне концертне турнеје и Њемачкој, Француској, Италији, Уједињеном Краљевству и Холандији.  .

КУГОНИ ТРИО посебну пажњу посвећује промоцији савремених композиција белгијских аутора, те су кроз године aктивног рада постали истинска инспирациј великом броју савремених белгијских композитора.

Трио је познат по томе што сваке године реализује већи број премијерних извођења а остварили су сарадњу са неким од најзначајнијих савремених белгијских композитора као што су Erik Desimpelaere, Jeroen d’Hoe, Hanne Deneire, Wilfried Westerlinck, Benjamien Lycke, Paul Steegmans, Gareth Moorcraft, Kristina Arakelyan, JanVan Landeghem и Jan-Hendrik Van Damme.

KУГОНИ ТРИО  је реализовао репрезентативне радијске снимке својих извођења за значајне куће као што су Radio Klara, Musik3, Radio4, те је уз њих важно истакнути и телевизијска гостовања ансамбла  у оквиру програма Cultuur7 и  Canvas  Трио је 2018. године добио престижну награду “Fuga Trophy” коју додјељује Удружење композитора Белгије  за допринос у промоцији савремене белгијске умјетничке музике.

БЕРТ КОХ/BERT KOCH (клавир)

Музичке студије започео је на Академији за музику и ријеч у Масеику да би  2009. године дипломирао  на Леменс институту у Левену.

Септембра 2011. завршио је двогодишњу МаНаМа специјализацију из камерне музике са највишим оцјенама након чега је 2012. године завршио постдипломске студије на Бриселском конзерваторијуму. Похађао је мајсторске курсеве код Леона Флајшера, Норме Фишер, Паула Комена, Тамаре Подубне, Барта ван де Роера, Андреа Де Гротеа, Нате Тсверели, Паула Хермсена, Риана де Вала, Барта ван Орта и других.

Веома је активан и као композитор – на Леменс институту похађао је часове композиције код композитора Луке Ван Ховеа, те је из те инспиративне  сарадње произашла и композиција „Мeditatio” за виолину и клавир. Значајно је споменути и његову „Тему са варијацијама“ за клавир кој је изведена у оквиру познатог ауторског конкурса „Aquarius competition”.

Стални је клавирски сарадник Међународне музичкe академије Поеке и корепетитор на Леменс институту и ​​академијама у Маасеику и Оверијсеу. 

НИКОЛАС ДУПОН/ NICOLAS DUPONT (виолина)

С више од 90 концерата годишње, Николас Дупон један је од најактивнијих белгијских камерних музичара своје генерације. Као члан три интернационално репрезентативна ансамбла (Kugoni trio, Roeland Hendrikx Ensemble & Duo Andaluza) наступао је у престижним концертним дворанама као што су Wigmore Hall, St Martin-in-the-Fields,King’s Place, Colston Hall (UK), BOZAR, Flagey, AMUZ.  Са сталном адресом у Бриселу од 2017. године,  Николас остварује велики број солистичких наступа широм Европе и Азије, док се његови ансамбли сматрају  амбасадорима савремене умјетничке музике, те имају иза себе преко шездесет успјешно реализованих премијерних извођења.

КУРТ БЕРТЕЛС / KURT BERTELS (саксофон)

Курт Бертелс је истакнути белгијски музички умјетник и класични саксофониста.  У свом докторском раду бавио се истраживањем историје прве бриселске класе саксофона на Краљевском конзерваторијуму у Бриселу (1867-1904), а његово истраживање се фокусирало на извођење, праксу и контекст у  репертоару саксофониста који су студирали на овом престижном конзерваторијуму. Бертелс је добитник бројних националних и међународних награда и признања. До сада је одржао велики број предавања у земљи и иностранству, те снимио и објавио значајан број компакт дискова са музиком за саксофон белгијских аутора из деветнаестог вијека, као и дјела за саксофон и оркестар Паула Гилсона.  Бертелс је од 2022. године члан уредништва  реномираног међународног  часописа The Saxophone Symposium.

Share