Концерт истакнутих музичких умјетника  из Републике Српске и Србије – БИЉАНА ЈАШИЋ – РАДОВАНОВИЋ (клавир)  и ОГЊЕН ПОПОВИЋ (кларинет)

У Концертној дворани Банског двора 6. октобра (петак) 2023. године у 20.00 часова концерт ће одржати истакнути музички умјетници  из Републике Српске и Србије – БИЉАНА ЈАШИЋ – РАДОВАНОВИЋ (клавир)  и ОГЊЕН ПОПОВИЋ (кларинет)

Концерт ће бити одржан у оквиру програма 6. Интернационалног музичког фестивала „ЈЕСЕЊА СОНАТА“.

Улазнице за концерт моћи ће се купити од четвртка 21. септембра на билетарници Банског двора сваким даном осим викендом, у периоду од 12.00 до 18.00 часова по цијени од 7КМ.

ОГЊЕН ПОПОВИЋ је рођен 1977. године  у  Панчеву. Завршио је нижу и средњу музичку школу Јован Бандур у Панчеву. Студије кларинета наставио на Високој академији за музику у Штутгарту у класи професора Улфа Роденхојзера. Дипломирао је и магистрирао на Високој академији за музику у Минхену. Године 2012. је докторирао на ФМУ у Београду.

Поповић је концертирао широм свијета као солиста и члан камерних састава. Као солиста је наступао са Минхенском филхармонијом, Европским камерним оркестром, Филхармонијом нација, Београдском филхармонијом, Радио оркестром Валенсије, Гудачима светог Ђорђа, Симфонијским оркестром РТС-а, као и академским оркестрима из Минхена и Штутгарта. Као оркестарски музичар сарађивао је са оркестрима Штутгартске опере, Њемачке камерне академије из Нојса, Симфонијским оркестром из Пасауа, Бруно Валтер оркестром из Луксембурга и др.

Године 1998. године добио прву награду на такмичењу Феликс Менделсон у Берлину, а 1997. другу награду жирија и прву награду публике на Међународном такмичењу Музичке омладине у Београду. Освајао је прве награде на републичким и савезним такмичењима, а 1992. године је представљао Југославију на Евровизији младих талената Европе у Шпанији. Од 2002. године Поповић је члан Београдске филхармоније, на мјесту првог кларинета. Исте године основао је камерни ансамбл Балканска камерна академија, који чине позната имена из свијета класичне музике. Са својим бендом „Огњен и пријатељи“ одржао је велики број концерата у земљи и иностранству, снимио је четири ЦД-а ауторске музике, а прошле године и најновији албум In My Heart са Огњен Поповић Бендом. Са познатим њемачким камерним ансамблом Villa Musica снимио је два компакт диска и наступао је са њима широм Европе. Од 2015. године, њемачка издавачка кућа Koebl Verlag из Минхена,  објављује његове композиције.

Поповић је умјетнички директор фестивала камерне музике у Панчеву Classic Fest. 

Држао је мајсторске курсеве за кларинет у Њемачкој, Шпанији, Хрватској, Црној Гори, Македонији, и многим градовима Србије.

 Од 2015. године, оснивач је и умјетнички руководилац интернационалног мастер класа за кларинет у Делиблатској пешчари.

Од 2007. године је гостујући доцент на академији за камерну музику Villa Musica у Њемачкој, а од 2010. предаје кларинет на Факултету музичке уметности у Београду.

БИЉАНА ЈАШИЋ – РАДОВАНОВИЋ студије клавира завршила је на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Анреје Прегера, а након тога и студије чембала на Факултету музичке уметности у Београду у класи професора Милоша Петровића, у чијој класи је и магистрирала.

Имала је низ концерата и наступа (чембало, клавир) као солиста и камерни музичар у

Босни и Херцеговини, Хрватској, Србији, Сјеверној Македонији, Италији, Француској итд., а наступала је и са Међународним оркестром у Вараждину у оквиру Љетњег барокног фестивала, као и са оркестрима Арион и Бањалучкom филхармонијом.

Оснивач је и руководилац Бањалучког барокног ансамбла и Бањалучког трија, са

којима је одржала концерте и на неким значајним фестивалима као што су Сарајевска зима (Босна и Херцеговина),Смотра уметности „Мермер и звуци“ (Аранђеловац, Србија),Интернационални фестивал камерне музике, „Convivium Musicum“ (Крагујевац,Србија), ФИМУ (Француска) и бројни други.

Гостовала је као предавач на музичким академијама у Пољској (Вроцлав и Гдањск),

Румунији (Букурешт), Италији (Трст), Словенији (Љубљана), те на Музичкој академији у Источном Сарајеву и Факултету музичке уметности у Нишу.

У многим музичким школама у Републици Српској, као и на Академији умјетности

Универзитета у Бањој Луци одржала је низ семинара и мајсторских курсева из области барокне музике, клавира и камерне музике.

Реализовала је пројекат Музичке радионице – клавир, клавирски дуо и камерни ансамбли  под називом „Сусрети са младим музичарима“ у дванаест музичких школа Републике Српске, у сарадњи са Асоцијацијом европских академија и конзерваторијума (АЕЦ).

Учествовала је у међународном пројекту под називом „Climate Key“, као представник Босне и Херцеговине, посвећеном проблему климатских промјена, у којем су пијанисти широм свијета својим концертима дали допринос указивању на ову проблематику. На свом концерту је премијерно извела клавирску свиту „Significantus“, енглеске пијанисткиње и композиторке Лоле Перин. Са оперском пјевачицом Дуњом Симић снимила је ЦД „Српски композитори за глас и клавир“, а учествовала је и у снимању три ЦД – а посвећена музици Владе С. Милошевића.  На Академији умјетности Универзитета

у Бањој Луци обављала је дужности руководиоца Катедре за камерну музику, руководиоца Студијског програма Музичка умјетност, а од 2011. до 2015.  године била је продекан за умјетност и међународну сарадњу. Редовни је професор на Катедри за камерну музику, на којој је са својим сарадницима покренула прве докторске умјетничке студије на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци.

Share