Концерт реномираног београдског камерног ансамбла  ГУДАЧИ СВЕТОГ ЂОРЂА 

У Концертној дворани Банског двора 4.окторбра (сриједа) 2023. године у 20.00 часова одржаће се концерт реномирани београдског камерни ансамбл  ГУДАЧИ СВЕТОГ ЂОРЂА. 

Концерт ће бити одржан у оквиру програма 6. Интернационалног музичког фестивала „ЈЕСЕЊА СОНАТА“.

Улазнице за концерт моћи ће се купити од четвртка 21. септембра на билетарници Банског двора сваким даном осим викендом, у периоду од 12.00 до 18.00 часова по цијени од 7КМ.

ГУДАЧИ СВЕТОГ ЂОРЂА (Србија)

Камерни оркестар ГУДАЧИ СВЕТОГ ЂОРЂА основан је 1992. године, на иницијативу групе бивших ученика Школе за музичке таленте из Ћуприје и професора Петра Ивановића. Од оснивања до данас, више генерација најеминентнијих умјетника чиниле су овај јединствени београдски камерни ансамбл. Прва награда на Међународном такмичењу Музичке омладине у Београду 1996. године, остварена под умјетничким руководством професора Петра Ивановића, допринијела је да овај ансамбл постане један од најзначајнијих оркестара у земљи. Исте године, ГУДАЧИ СВЕТОГ ЂОРЂА су позвани да одрже концерт у Лондону поводом 50. Годишњице  УНИЦЕФ-а.

На позив и препоруку професора Ивановића, од 2006. до 2011. године улога музичког директора оркестра била је повјерена виолинисти свјетске репутације Гордану Николићу. Музички маратон под називом “Music challenge” на којем су са Горданом Николићем изведени сви Моцартови концерти за виолину и Симфонија бр. 29 у А-дуру, награђен је Наградом Града Београда за најуспjешнији концерт у 2006. години.

Концерт ансамбла са виолинистом Романом Симовићем, који је одржан у Коларчевој задужбини 15. новембра 2011. године, проглашен је за Концерт године од стране часописа Музика Класика.    

Концерте ГУДАЧА СВЕТОГ ЂОРЂА током протекле три деценије прате неподијељене симпатије публике и високе оцјене стручне јавности у земљи и иностранству. Поред објављених критика, трајни звучни записи за радио и телевизију, као и 18 компакт дискова вјеродостојно документују умјетничке резултате оркестра.

Оркестар иза себе има преко 1600 концертних наступа у земљи и иностранству. Њихов репертоар обухвата дјела из различитих стилских епоха  од барока до савремене музике. На репертоару им се увијек налазе и композиције српских аутора, међу којима је и значајан број њих  које су намјенски компоновање и посвећене управо овом ансамблу. Њихов музички профил, посвећеност и ентузијазам створили су срдачне везе са солистима, диригентима и композиторима.

У оквиру оркестра постоји и ради више камерних састава који су остварили велики број концерата, наступајући и на еминентним домаћим фестивалима ( Међународна трибина композитора, БЕЛЕФ, КОМА, итд.).

Од значајнијих турнеја и гостовања истичу се она у Великој Британији, Холандији, Немачкој, Шведској, Украјини, Русији, Мађарској, Македонији, Словенији, Италији, Аустрији, Хрватској, Црној Гори, Босни и Херцеговини. ГУДАЧИ СВЕТОГ ЂОРЂА редовно наступају на реномираним фестивалима: БЕМУС, НОМУС, БЕЛЕФ, НИМУС, Охридско лето, Интерфест Битољ,  Мокрањчеви дани, Будва град театар, Сарајевски фестивал, Међународна трибина композитора и други.

Умјетнички директор и Шеф диригент ГУДАЧА СВЕТОГ ЂОРЂА од 2022. године је  сјветски признати умјетник и најуспешнији српски диригент днашњице Србољуб Динић.

Share