Онлајн концерт Јована Раљић (виолина) и Хафез Бабашахи (клавир)

У уторак 12. маја 2020. године с почетком у20:00 часова,на YouTube каналу Банског двора премијерно ће бити емитован КОНЦЕРТ ЈОВАНА РАЉИЋ (виолина) и ХАФЕЗ БАБАШАХИ (клавир).

Ова реномирана бањалучка музичка умјетница са адресом у Бечу и исто тако цијењени пијаниста, такође са адресом у Бечу наступили су на 2. интернационалном фестивалу музике ЈЕСЕЊА СОНАТА.

Овим концертом Бански двор наставља серију емитовања концерата значајних домаћих, регионалних и свјетских умјетника који су у протеклом периоду наступили у фестивалским и другим програмима наше установе.

Сви концерти из ове серије су снимљени у складу са највишим телевизијским нормама, у систему више камера и ХД резолуцији, након чега је реализована посебна аудио и видео постпродукција.

 Линк: https://www.youtube.com/watch?v=nbsfjeEdSo8&feature=youtu.be

 Биографије:

 

Јована Раљић је рођена 1993. године у Бањалуци гдје завршава нижу и средњу музичку школу, те образовање наставља у самој престоници класичне музике, Аустрији,  завршивши основне студије у Грацу у класи професора Силвије Марковићи и Јаира Клеса. Тренутно је на мастер студијама као један од најбољих студената на престижној Академији у Бечу, у класи професора Кристијана Алтенбургера и Игора Петрушевског. Успјешан је концертни виолиниста са много освојених међународних такмичења и солистичких наступа са разним реномираним оркестрима. Лауреат је на међународним такмичењима виолине у Србији, Италији, Њемачкој, те учесник на бројним фестивалима широм Европе. Држи позицију концерт мајстора различитих оркестара. Наступила је као солиста са оркестрима попут Savaria Symphony Orchestra (Mађарска), Карлове Вари (Чешка), Laappenranta Symphony orchestra (Финска), Milano Symphony orchestra.   У плану су солистички концерти са филхармонијом North Chezh Philharmonic, потом North Caucasian Orchestra, Veneto Philharmonic, Süd–west Deutsche Philharmonic, те рецитали са истакнутим пијанистима. Једна од пијанисткинја са којом ће uskoro сарађивати је и чувена Marthа Argerich.

 

 

Хафез Бабашахи (Hafez Babashahi) је завршио студије на музичкој Академији у Бечу, те  студије музичке педагогије и корепетиције на Josef Matthias конзерваторијуму. Студирао је са реномираним професорима као што су Peter Barcaba, Charles Spencer, Eugenie Russo и Noel Flores. Као корепетитор наступио је са признатим оперским пјевачима међу којима су Michael Schade, Stephanie Houtzeel, Sven Hjörleifseen, Hermine Haselbock, Yuan Ming Song, Christina Sidak, Dorrotya Lang, Daniel Foki, Dmyfna Meijts, и многи други. Поред солистичких наступа, редовно држи концерте и са својим клавирским триом – Бамдад трио. Вишеструки је лауреат  неколико интернационалних такмичења, док је од стране Удружења Bösendorfer награђен посебним признањем. Професор је клавира на бечком конзерваторијуму Richard Wagner и веома активан као интернационални музички педагог који држи мајсторске курсеве студентима широм свијета.

 

 

ПРОГРАМ КОНЦЕРТА:

J.S. Bah – Sonata za violinu No. 1 u g molu, BWV 1001

Adagio i Fugue

 

  1. V. Betoven – Sonata za violinu No.5, Op.24

Allegro

Adagio

Molto espressivo

Scherzo

Allegro molto

 

Paganini – Solo Caprice No.15

 

Grieg- Sonata za violinu No.3, Op.45

I Allegro molto ed appasionata

II Allegretto esprissivo alla Romanza

III Allegro animato

 

Ravel- Tzigane

 

Share