Онлајн концерт „Комбајн квартет“

У уторак 5. маја 2020. године с почетком у 20:00 часова, на YouTube каналу Банског двора премијерно ће бити емитован КОНЦЕРТ КОМБАЈН КВАРТЕТА.

Овај реномирани бањалучки џез састав наступио је на 2. фестивалу џез музике INTIME JAZZ FEST. И овим концертом Бански двор наставља серију емитовања концерата значајних домаћих, регионалних и свјетских умјетника који су у протеклом периоду наступили у фестивалским и другим програмима наше установе.

Сви концерти из ове серије су снимљени у складу са највишим телевизијским нормама, у систему више камера и HD резолуцији, након чега је реализована посебна аудио и видео постпродукција.

 

Линк: https://www.youtube.com/watch?v=hvD5jZrCv4Q

 

О КОМБАЈН КВАРТЕТУ:

„Комбајн квартет“ је настао 2012. године у Бањалуци. Чине га четворица ентузијаста и умјетника:

Милан Савић, дипломирани академски музичар, професор клавира, пијаниста и диригент, Стефан Тешановић, будући доктор медицине, врсни гитариста бенда, Дејан Ђорђевић, дипломирани академски музичар, професор контрабаса и гитаре, Дејан Тркуља, дипломирани академски музичар, магистар кларинета, докторант на Академији уметности у Новом Саду, доцент професор на Академији умјетности Бања Лука и бубњар бенда.

Са жељом да помире традиционално и модерно, а да у томе пронађу свој стил и правац, стварају своју, ауторску музику, и раде на свом првом компакт диску. Осим тога, прилагођавају, и на свој начин изводе џез стандарде. Одржали су низ концерата, од којих са задовољством издвајамо, већ традиционалне jazz date−ове у Народном позоришту Републике Српске. Наступали су у Београду, Новом Саду, Нишу, Суботици, Врању, Сарајеву, Бањалуци, Приједору, Градишци, Бихаћу, Фочи, Теслићу, Kозарској Дубици, Требињу, Андрићграду у Вишеграду, те у Стразбуру  и Санкт Петербургу, као и на регионалним музичким  фестивалима, ОK фесту и ,,Јаzz фестивалу“ на Зеленковцу.

На најважнијем џез догађају у Бањалуци, INTIME JAZZ FEST -у, у новембру 2018. године, били су background бенд фестивала и носиоци Jazz Jam session-а, те су наступили са највећим џез музичарима ових простора, као што су Бојан Зулфикарпашић, Матија Дедић и Васил Хаџиманов.

Такође, могу се похвалити и наступима са Димитријем Васиљевићем, нашим истакнутим и свјетски признатим џез пијанистом и композитором, који је џез музику усавршавао на најреномиранијим џез академијама “Berklee College of Music” Boston, “NYU Steinhardt” Њу Јорк i “University of Illinois” у Илиноису, који тренутно живи и ради у Њу Орлеансу у ком ради као професор џез музике.

“Комбајн квартет“ музику схвата као изазов, те је у том креативном духу спреман за сарадњу са другим умјетницима. Примјер за то, је сарадња са бањалучким умјетницима Сашом Берендиком и Небојшом Kурузовићем, из чега је поникао ,,Jazz Poesy Cabaret“, коме је “Комбајн квартет“ музичка подршка са композицијама компонованим управо на Небојшине и Сашине текстове. Kао резултат поменуте сарадње настао је први мултимедијални компакт диск под називом “Не правдам се, већ се исповједам”, који је већ пронашао своју публику. Издвајају и предивну сарадњу са бањалучким џез саксофонистом Драшком Kецманом који живи и  ради у Kанади, глумицом Народног позоришта Републике Српске, Слађаном Зрнић, и вокалним солискињама Маријом Шестић и  Аницом Зрилић, као и афирмисаним бањалучким гитаристима Александром Михићем , Владимиром Тубићем Тубом и Душком Шобатом.

 

Share