КОНЦЕРТ HANS MATHISEN TRIO

У Концертној дворани Банског двора 27. новембра (недјеља) 2022. године у 20.00 часова  одржаће се КОНЦЕРТ HANS MATHISEN TRIO  (Hans Mathisen/Ханс Матисен – гитара, Per Mathisen/Пер Матисен – бас и контрабас & Милан Савић – клавир)

Концерт ће бити одржан у оквиру програма 5. фестивала џез музике INTIME JAZZ FEST.

Улазнице за концерт се могу купити на билетарници Банског двора од понедјељка 14. новембра  сваким даном осим викендом, у периоду од 12.00 до 18.00 часова по цијени од 10 КМ.

ХАНС МАТХИСЕН  гитариста,композитор,умјетник је тренутно један од најцјењенијих гитариста у Норвешкој (рођен 1967. године Сандефјорд, Норвешка). Дио је скандинавске џез сцене од раних деведесетих када је завршио студије у на познатој џез академији у својој земљи НТНУ (Трондхеим, Норвешка).

Матхисенова музика је врло мелодична и његов звук је упоредив с албумима објављеним под именом култне музичке издавачке куће ЕЦМ, али Матхисенов музички израз такође има коријене у историји америчког џеза.

Он је виртуоз са слатким интимним звуком гитаре и врстан је композитор.

Издао је пет албума као соло извођач, с различитим саставом врсних музичара на сваком од њих.

Гостујући умјетници на његовим албумима су врхунска имена као што су Jason Rebello (UK), Gary Husband (UK), Eckhard Baur (DE), Daniel Franck (D), Petter Wettre (NO), Bendik Hofseth (NO), Per Mathisen (NO), Ole Mathisen (SAD) заједно с колегама Норвежанима као Audun Kleive и Mats Eilertsen.

Матхисен је 2005. године добио награду Spelemannpris,, што је норвешки еквивалент награде Греми у САД.

Уз албуме с квартетима и квинтетима, Матхисен удружује снаге с великим оркестрима:

– Норвешки симфонијски оркестар (Orchestral Works, 2017.)

– Краљевски оркестар норвешке морнарице (Timeless Tales, 2011.).

Сву музика на овим албумима је компоновао и аранжирао Матхисен.

Уз властити албум Матхисен је био гостујући гитариста на различитим пројектима, међу осталим и бендови с Arildom Andersenom (бас) и Jonom Christensenom (бубњеви), двојица међу најцјењенијим џез музичарима из Норвешке и Еуропе, те умјетници с који су издавали за поменут ЕЦМ. Матхисен је такођер свирао с великанима попут: Paquito D’Rivera, Lars Danielsson (ДК), Alex Acuña (САД), Pepe Rivero (ЕС), Walfredo Reyes Jr. (Чикаго, САД).

Ханс Матхисен Трио ( feat. Пер Матхисен & Милан Савић) ће свирати мелодије са Хансових албума Quiet Songs, The Island и Moving Forward.

Његове композиције су врло мелодичне и референца на ЕЦМ је врло лако уочљива. Сви Европљани морају признати утицај на музику и животе великана џез сцене који су издавали за ову музичку кућу. С друге стране, једнако тако велику инспирацију налази у америчко џезу. Ханс Матхисен се нада да ће бањалучка публика цијенити лични глас који произлази из тих свих различитих утицаја и радује се прилици да представити своју музику у овом сјајном саставу.

Пер је у његовом бенду од почетка, али је велико задовољство укључити и Милана Савића у овај нови подухват!

МИЛАН САВИЋ рођен је у Бањалуци 1984. године, гдје је завршио нижу и средњу музичку школу „Владо Милошевић“.

2004. године уписује Академију умјетности у Бањалуци. Дипломирао је 2010. године на одјсеку за теорију музике, а 2012. године на одсјеку за клавир. Усавршавање наставља на мастер студијама у класи проф. мр Арсена Чаркића, те истовремено уписује студије дириговања.

            Више пута је свирао и дириговао симфонијским оркестрима, а 2017. године је истовремено свирајући и диригујући извео Бетовенов Трећи клавирски концерт.

Два пута је наступио са Дубровачким симфонијским оркестром у Кнежевом двору (2012. је извео Листову „Игру смрти“, а 2013. Клавирски концерт у бе – молу П. И. Чајковског).

Поред солистичког концертног опуса често наступа у својству клавирског сарадника, као камерни музичар, у пројектима и саставима класичне, џез, духовне и етно музике. Члан је бањалучког састава „Комбајн квартет“ са којим активно наступа од 2012. године до данас, свирајући на манифестацијама и фестивалима у региону и иностранству.

Share