ДИДАКТИЧКИ КОНЦЕРТ – ЏЕЗ ЗА ДЈЕЦУ (едукативни концерт за дјецу старијег предшколског и школског узраста)

У Концертној дворани Банског двора 27. новембра (недјеља) 2022. године у 12.00 часова  одржаће се ДИДАКТИЧКИ КОНЦЕРТ – ЏЕЗ ЗА ДЈЕЦУ (едукативни концерт за дјецу старијег предшколског и школског узраста).

Концерт ће бити одржан у оквиру програма 5. фестивала џез музике INTIME JAZZ FEST.

Улазнице за концерт се могу купити на билетарници Банског двора од понедјељка 14. новембра  сваким даном осим викендом, у периоду од 12.00 до 18.00 часова по цијени од 5 КМ.

Пројекат „Џез за дјецу“ покренут је 2006. године као иницијатива џез пјевачице и публицисте Љиљане Сађил и групе београдских џез музичара у жељи да се малишанима приближи џез музика. Свјесни тужне чињенице да је културни развој деце препуштен, углавном, погубном утицају телевизије и садржајима сумњиве умјетничке вриједности, џез музичари су се прихватили одговорног посла да најмлађе нараштаје упознају са стилом који савремени свијет сматра „класиком 20. вијека“ – џез музиком. 

У пројекту учествују реномирани џез музичари  и певачица Љиљана Сађил која има и улогу наратора.  

Програм је замишљен као весело музичко дружење које за циљ има добру забаву и непретенциозну едукацију. Изванредна пажња и спонтана интеракција малишана са музичарима јасно су показали да је овакав рецепт изузетно примјерен и ефикасан. Иако је ова презентација џеза у форми правог концерта са десетак бираних нумера, све вријеме се инсистира на спонтаној комуникацији и активном учешћу ђеце.

На почетку сваки музичар представља свој инструмент и демонстрира свирање на њему. Затим дјеца крећу на интересантно музичко путовање кроз кратку историју џеза, док наратор објашњава како су се развијали различити стилови, уз музичке примјере.

Наратор уз учешће бенда  упознаје дјецу са неким основним појмовима као што су импровизација, свинг ритам, соло корус,  пјевање…

Кроз причу, шалу, свирку, плес и интеракцију са дјецом, најмлађа публика стиче базичне информације и поставља темеље здравог музичког укуса.

Дјеца се охрабрују да постављају питања, свирају ритам, играју, пјевају, па чак и да се попну на бину и узму инструменте у руке..

Да би ово дружење било још пријатније бенд на крају изводи мини концерт састављен од најпознатијих, џезом инспирисаних, композиција из Дизнијевих цртаних филмова („Књига о џунгли“, „101 далматинац“, „Мачке из високог друштва“, „Мала сирена“, „Пинокио“…)

Програм се завршава заједничком нумером у којој дјеца са бендом пјевају рефрен пјесме која говори о џезу.

Овај пројекат је досада са великим успјехом иреализован много пута, углавном као пратећи програм многих џез фестивала. Извођачи имају способност да успоставе праву комуникацију са дјецом и да се спонтано прилагоде својој публици.

Програм траје 60 минута. Намијењен је дјеци старијег предшколског и школског узраста.

Чланови оркестра:

Љиљана Сађил – вокал, наратор  

Иван Радивојевић – труба

Александар Јаћимовић- саксофон

Иван Илић – тромбон

Милован Пауновић – клавир

Бранко Марковић – контрабас

Милош Грбатинић – бубњеви

Share